Dnešná Lombardia ponúkne útočisko sklamaným z MS

5.10.2013, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Posledný monument sezóny poskytuje bezprostredne po majstrovstvách sveta skvelú príležitosť pre mnohých cyklistov ako využiť svoju udržanú formu. Na pretekoch sklamaných sa tak predstaví veľmi lákavé štartové pole, ktoré bude na pravdepodobne najťažšej vrchárskej jednorazovke bojovať o sympatických sto bodov do rebríčka UCI. Túto ponuku preto neodmietli ani Peter SaganPeter Velits.

 

Organizátorov pretekov môže len tešiť, že sa im už druhýkrát podarilo zaradiť toto podujatie do kalendára týždeň po majstrovstvách sveta, pretože v minulosti používaný neskorší termín odrádzal skvelých pretekárov tak dlho čakať na tento cyklistický pamätník. Ak sa navyše majstrovstvá sveta konali na mimoriadne náročnom profile ako vo Florencii, tak pre Rodrígueza, Valverdeho, Contadora či Nibaliho by bolo priveľkým luxusom mrhať svojou momentálnou výkonnosťou, keď môžu v okolí Bergama bojovať o skvelé víťazstvo. Okrem toho ich bude na trati sprevádzať množstvo fanúšikov, pretože usporiadatelia presunuli od minulého roku podujatie na nedeľu a takisto im opäť vyhoveli v zaradení bezprecedentného stúpania Muro di Sormano do programu. Klasika padajúceho lístia preto bude určite patriť medzi chuťovky celej cyklistickej sezóny.

 

Na pretekárov však nečaká nič jednoduché. 242-kilometrová porcia a päť stúpaní rozhodne nevyzerajú vábivo pre unavených cyklistov na konci sezóny. Vrchol prvej kopcovitej prekážky Valico di Valcava (11,6 km, priemer 8 %, max. 17 %) bude určite sviežim vstupom do podujatia. Naozajstná cyklistika sa ale začne po 150-tich kilometroch, pretože odvtedy sa budú rodriguez-tdf-2013podmienky pre jazdcov len a len sťažovať. Najskôr prekonajú Colma di Sormano, ktoré má na prvých piatich kilometroch prijateľný sklon 6,6 %, ale potom sa budú musieť pripraviť na cyklistické inferno, pretože pred vrcholom ich ešte čaká dvojkilometrová brutálna pasáž známa ako Muro di Sormano, ktorá má priemer 16 % a maximum sa vyšplhá až na 27 %. Bez pochýb tu uvidíme veľmi výraznú selekciu pelotónu, ale do cieľa je stále poriadne ďaleko, aby sa niekomu podaril rozhodujúci útok. Nasledujúce jednoduchšie pasáže umožnia odpadnutým vrátiť sa späť do hlavnej skupiny, ale tým sa pre nich zďaleka nič nekončí, pretože nasleduje slávny výstup na Madonna del Ghisallo (8,58 km, priemer 6,2 %, max. 14 %), ktorý je 45 kilometrov pred cieľom. Hlavne druhá polovica tohto kopca je veľmi náročná, pretože priemer neklesne pod 9 %. Aj tu očakávame ďalšie ochudobnenie pelotónu, ale kľúčovou pre triumf na Giro di Lombardia by mala zostať posledná hora Villa Vergani (3,28 km, priemer 7,4 %,max. 15 %), ktorá aj v minulom roku rozhodla o víťazstve Joaquima Rodrígueza. Samotné stúpanie síce nie je veľmi ťažké, ale po unavujúcom dni je jeho posledný kilometer s priemernou hodnotou 12 % doslova masaker.

 

Favoriti zostávajú spomedzi vrchárov takí istí ako na majstrovstvách sveta, pričom vo Florencii sa najlepšie prezentovali Rui Costa, Rodríguez, Valverde, NibaliUrán. Novopečený majster sveta Rui Costa sa prvýkrát predstaví v dúhovom drese, a ak si dokázal poradiť s náročnou trasou vo Florencii, podobne by mal byť na tom aj v Lombardii. Jeho limitom sa môže stať jeho spolujazdec Alejandro Valverde, ktorý bude s istotou plniť úlohu tímového lídra. Tento Španiel bude chcieť v závere určite využiť svoju rýchlosť medzi vrchármi, preto jeho prvoradou úlohou bude eliminovať útoky na Villa Vergani a priviesť do cieľa menšiu skupinku, čo by mal zariadiť práve Rui Costa. Ťažko nespomenúť ani ďalšieho borca z Movistaru Naira Quintanu, ktorý si ako jeden z mála ľudí v pelotóne dokáže poradiť s Puritovým útokom.

 

Práve Joaquim Rodríguez utrpel pred týždňom najväčšiu porážku a tentoraz nemá pre očami nič iné len víťazstvo. Ak sa podľa predpokladov dostane na posledný kopec na čele pretekov skupina najväčších favoritov, extrémne dôležité pre ostaných cyklistov bude udržať jeho zadné koleso pri vražednom útoku. Na ničom inom nebude vtedy na Villa Vergani záležať. Purito takto vyhral aj pred rokom a ťažko predpokladať, že sa tentoraz vzdá svojej najväčšej zbrane. Okrem toho má stále šancu, aby uzavrel ročník na čele rebríčka UCI, aj vzhľadom k tomu, že aktuálny líder Chris Froome v Taliansku neštartuje. Dobré šance sa na podobný atak dávajú aj ďalším Kolumbijčanom Rigobertovi UránoviSergiovi Henaovi. Urán jazdil pred týždňom vo Florencii vynikajúco, udržal sa v rozhodujúcej selekcii na Fiesole a len ťažký pád na mokrom zjazde ho stál perfektné umiestnenie, pretože v záverečnom špurte aj on patrí medzi skutočne rýchlych. Posledný kopec skvele korešponduje aj s Henaovými jazdeckými danosťami, ale v druhej polovici sezóny sa tento stále nádejný pretekár len viac-menej hľadá.

 

Vysoké ambície priviedli do Lombardie aj Vincenza Nibaliho, ktorý vo Florencii v závere podujatia najurputnejšie bojoval zo všetkých pretekárov, ale nakoniec z toho bolo len štvrté miesto. To len potvrdzuje fakt, že Nibali má určite skvelú formu, a keď sa môže opäť oprieť martin-daniel-liege-2013o svoju výnimočnú tímovú podporu, tak ako jazdec, ktorý dokáže rozhodovať preteky v akýchkoľvek podmienkach a na akýchkoľvek profiloch, bude predstavovať pre ostatných štartujúcich vysoké ohrozenie. Podobne sú na tom aj jeho krajania. Scarponi jazdil na majstrovstvách sveta veľmi dobre, Diego Ulissi sa stáva čoraz nebezpečnejším a po zranení sa vracia aj Basso, ktorý sa na jeseň javil v znamenitej forme. Do okruhu favoritov sa takisto radia aj Domenico Pozzovivo, Daniel Martin, Simon Clarke či Alberto Contador, ktorý podľa vlastných slov prichádza do Lombardie zabudnúť na neúspešnú sezónu a odštartovať už tú nasledujúcu.

 

Peter Sagan ešte nikdy neštartoval na tomto podujatí a nemal to v pláne ani tento rok, ale tím a usporiadatelia ho zlomili. Ešte nikdy nemal takú výbornú formu v závere sezóny ako teraz. Pre neho bude kľúčové, aby sa udržal s hlavnými favoritmi až do posledného stúpania. Ak sa mu to podarí a dorazí tam vo fyzickej pohode, môže byť práve on tým pretekárom, ktorý narobí najväčšiu deštrukciu v hlavnej skupine, pretože na podobných stúpaniach patrí k elitným jazdcom. Vo Florencii potvrdil skvelú formu, preto takýto scenár nemusí byť nereálny. Rovnako Peter Velits prišiel na majstrovstvá sveta výborne pripravený a len nevídaná dažďová smršť prekazila jeho plány. Preto sa aj on môže v Lombardii predviesť v závere sezóny a na posledných pretekoch vo farbách OPQS pekným výkonom.

 

 

Kvalitná cyklistika sa dnes jazdí aj mimo Talianska. Udiča na Považí hostí svetový pohár prestížnej kategórie C1 v cyklokrose. Organizátori srdečne pozývajú všetkých fanúšikov.
Preview Martina Fraňa na cxsvk.sk

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop