Najdôležitejšie udalosti týždňa 10/'14

9.3.2014, 23:00 | Aktuality zo sveta |

Víkendu dominovali klasiky a štart Paríž-Nice, no v týždni sa udialo niekoľko zaujímavých vecí, ktoré stoja za zmienku. Týkali sa nášho Peťa Sagana, ale aj tímov Sky či Kaťuša.

 

 

Sagan k Tinkovovi?

 

Peťo Sagan je už hviezda svetového formátu a potvrdzujú to aj neustále odhady a špekulácie, ktoré zverejňujú zahraničné médiá. Patrí medzi cyklistov, ktorým na konci roka skončí zmluva a tak je o šampióna logický záujem aj v špičkových tímoch. S triezvou a chladnou hlavou si zhrnime, čo prebehlo médiami.

 

Najnovšia informácia prichádza z talianskej Gazzetty dello Sport. Tá ho vidí, po predchádzajúcich medializovaných a zaručených prestupoch do BMC a k Alonsovi, v Tinkoff-Saxe. Tentokrát sa nehovorí o závratnom ročnom plate v hodnote niekoľkých miliónov, ale o tom, že Cannondale by mohol nahradiť u ruského miliardára odchádzajúceho sponzora Saxo Bank a na starosti by mal aj technické zabezpečenie.

 

Podľa talianov by mal byť proces nasledovný. Cannondale by celý svoj rozpočet šesť a pol milióna eur priniesol k Tinkovovi a zrušil by podporu vlastného Cannondale Pro Cycling. Malým háčikom v celej skladačke je ešte Specialized, ktorý dodáva Tinkovovi bicykle a má aj špeciálnu osobnú zmluvu s Contadorom. Aj tam však vidí Gazzetta riešenie, a údajne môže dôjsť jednoducho k zrušeniu zmluvy.

 

sagan-california-maly-upravaZaujímavá je aj informácia čo by sa stalo s licenciou, ktorú by tak už Cannondale nepotreboval. Potenciálnym kupcom by nemohol byť nikto iný ako Fernando Alonso, ale aj Roberto Amadio a spomína sa ešte aj Sojasun. Paradoxné by bolo, že namiesto Sagana s Contadorom by dostal Alonso iba licenciu bez tejto dvojice. Všetko to znie fantasticky, úžasne a bombasticky. Až na to, že žiadne zmluvy sa nepodpisujú a ešte hodnú chvíľu ani nebudú. Petrov manažér Giovanni Lombardi reagoval vyhlásením: „Nedošlo k žiadnej dohode. Každá dohoda bola v skutočnosti zmrazená až po klasiky na severe a Peter sa môže naďalej plne sústrediť na svoje ciele.“

 

Po niekoľkých týždňoch tu je teda ďalšia a priznajme si aj očakávaná špekulácia. Zdá sa, že podobných zaručených správ bude ešte pribúdať, slovenský fanúšik však hlavne dúfa, že Peťo to poriadne roztočí na špičkových klasikách a vyhrá nejaký monument. Potom si s radosťou prečíta aj ďalší mediálny výstrel.

 

Keď sme už pri Peťovi a pretekoch, tak ešte jedna informácia. Líder Giant-Shimana Marcel Kittel, ktorý predviedol začiatkom sezóny fantastickú formu, mu nebude sťažovať cestu za víťazstvom na pretekoch Miláno-San Remo. Potvrdil to jeho tím. Ak ste si ale povedali, že o jedného súpera menej, tak vás sklameme. Lídrom Shimana totiž bude John Degenkolb.

 

A práve tento chlapík patrí medzi tých odolnejších šprintérov, takže z pohľadu legendárnej klasiky môže súperom a teda aj Peťovi narobiť podstatne viac problémov, ako by to bolo v prípade Kittela. Ešte stále máme všetci v pamäti jeho famózne vyčíňanie na Vuelte 2012, kde vyhral až päť etáp. Navyše vlani vyhral jednorazovky ako Vattenfall Cyclassics, Paris-Bourges či Paris-Tours a tento rok začal tromi víťaznými etapami na Tour Mediterranéen, kde vyhral aj bodovaciu klasifikáciu. Včera bol druhý v prvej etape Paríž - Nice.

 

 

Sky mix

 

wiggins-brad-dauphineZaujímavé informácie prišli z tábora britského tímu. Sir Wiggins sa chystal na premiéru na talianskych jarných cestách. Bradley totiž figuroval na zozname pretekárov tímu pre Strade Biance. Napokon sa tak nestalo a šetrí sa na Tirreno-Adriatico. Tím zároveň potvrdil Austrálčana Porteho ako lídra v týchto pretekoch. Richie mal pôvodne obhajovať vlaňajší triumf na Paríž-Nice ale nakoniec bude v taliansku, kde nahradí Frooma. Ten má problémy s chrbtom.

 

Wiggo navyše opäť jasne naznačil svoje ambície vrátiť sa na Tour de France a to aj v prípade, že by pomáhal Chrisovi Froomovi. Bradley sa vyjadril, že po jeho zranení, ktoré mu znemožnilo štart na starej dáme Chris dobre prebral úlohu lídra. A dodal: "Minulý rok sa viackrát stalo, že Chris zostal osamotený v pozícii, v akej by som mu vedel pomôcť.“

 

No a najväčšia hviezda tímu, Chris Froome, sa vyjadrila aj k neustálym dopingovým spochybneniam cyklistiky. Už viac nechce hovoriť o dopingovej minulosti predovšetkým za Armstronga. Obdobie rokov 1998 až 2013 nazval temnou érou dopingu. Armstrong či bývalí šéfovia UCI Verbruggen a McQuaid budú vypovedať pred tribunálom v Lausanne. Froome preto hovorí: "Oni, ale aj všetci, ktorí majú k problému čo povedať, by mali byť vypočutí. Nech sa to už navždy skončí.”

 

 

Nebezpečný vrtuľník

 

Cyklistika prináša občas aj kuriózne situácie, aj keď tá nasledujúca nie je najpríjemnejšia. Znie to takmer neuveriteľne, ale pre nízko letiacu helikoptéru si ruský cyklista z Kaťuše Pavel Kočetkov zlomil kľúčnu kosť. V siedmej etape pretekov Okolo Langkawi sa pokúšal zhruba na päťdesiatom kilometri dostihnúť kolegu v úniku zo Singapuru. Nízko letiaca helikoptéra však zvírila prach, ten sa mu dostal do očí, a tak sa zrazili. Pretekára po páde odviezli do nemocnice. Športový riaditeľ Vjačeslav Jekimov z Kaťuše podal sťažnosť na organizátorov.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop