Kocky nedajú favoritom Tour spávať

18.4.2014, 06:00 | Aktuality zo sveta |

Len nedávno sa skončili legendárne preteky Paríž-Roubaix a spoznali sme nového hrdinu, víťaza Nikiho Terpstru. Na "miesto činu" sa však pretekári onedlho vrátia a opäť sa dajú čakať tvrdé súboje. Piata etapa Tour de France 2014 totiž obsahuje úseky známe z pekla severu a už teraz je jasné, že favoriti na celkové poradie ju neberú na ľahkú váhu. Práve naopak. Prikladajú jej dôležitý význam. Uvedomujú si, že ich šance sa tam môžu skončiť, ale aj začať.

 

 

Dôležitá piata etapa

 

Na našej internetovej stránke sme už dávnejšie priniesli informácie o trase tohtoročnej Tour de France. Určite však nezaškodí pripomenúť si základné fakty piatej etapy. Tá má prívlastok "klasická“ a vedie z Ypres do Arenberg Porte du Hainaut. Dĺžkou 156 km síce nepatrí k dlhým etapám, no svojou náročnosťou určite patrí medzi tie ťažšie. Na trase je totiž deväť úsekov s dlažobnými kockami (pavé) s celkovou dĺžkou 15,4 km. Prvý sa začína na 87. kilometri (legendou Roubaix Carrefour de l'Arbre v kratšej verzii) a posledný je len sedem kilometrov pred cieľom. Jazdí sa opačne ako v najslávnejšej klasike a finišuje tesne pred Arenberským lesíkom. Pozrime sa v skratke ešte raz na zoznam všetkých sektorov v rámci piatej etapy:

 

1. Gruson au Carrefour de l'Arbre, 1100m *****
2. Ennevelin Pont-Thibaut, 1400m ***
3. Mons-en-Pévèle, 1000m *****
4. Bersée, 1400m ****
5. Orchies - Beuvry-la-Forêt, 1400m ***
6. Sars-et-Rosières - Tilloy, 2400m ****
7. Brillon - Warlaing, 1400m ***
8. Hornaing, 3700m, ****
9. Hélesmes - Wallers, 1600m

 

 

Obhliadka terénu

 

contador-alberto-2014-pavePráve obdobie po Paríž-Roubaix využili viacerí favoriti Tour de France na prehliadku a testovanie etapy. Tým najväčším je po skvelej jari Alberto Contador. Hoci fanúšikovia veľmi často hovoria, že ak by sa pretekári na celkové poradie zúčastňovali jarných "kockových“ klasík, mohli by sme vidieť špecialistov na klasiky na nižších priečkach, nie je to celkom tak. Samotný El Pistolero naznačuje, že vytrvalosť nie je všetko, ale treba aj poctivú prípravu a skúsenosť s jazdou na takomto povrchu. Tým hovorí, že špecialisti majú výhodu.

 

"Najkritickejším úsekom bude úplne prvý, pretože tam ešte stále bude veľká skupina a vo vnútri sa bude odohrávať súboj o to, kto sa dostane na jej čelo. A tam budú selekcie,“ vyjadril sa Alberto tesne po tom, ako si prešiel posledných 75 km etapy a povedal aj to, že z jazdy po kockách má dobrý pocit: "Ale toto nie sú preteky a nepršalo, čo môže všetko skomplikovať. Aj vietor bude veľmi dôležitý, teraz fúkalo celkom silno a v takomto prípade bude dôležitý silný tím,“ uzavrel Contador.

 

Ešte pred Ardénskymi klasikami si trasu prezrel aj Vincenzo Nibali. To, že ani on neberie etapu na ľahkú váhu dokazuje fakt, že ako konzultanta a sprievodcu si pozval bývalého vynikajúceho cyklistu a experta na mačacie hlavy Petera van Petegema. Tento muž dosiahol na jarných monumentoch množstvo skvelých výsledkov z ktorých určite treba spomenúť triumf na Paríž-Roubaix v roku 2003 a dve víťazstvá na Okolo Flámska v rokoch 1999 a 2003. Žralok prišiel na "išpekciu“ kociek priamo zo sústredenia na Tenerife, kde trénoval vo vysokej nadmorskej výške a zobral si so sebou to najlepšie čo sa dá. Teda Fuglsanga, Westru, Kangerta či Grivka.

 

Nibali hovorí, že zo dňa na deň sa nedá stať expertom na takýto povrch a veľkú pozornosť venuje aj samotnému bicyklu: "Pokiaľ ide o materiál a skúsenosti, je to o tom, že by sme mali byť takmer špecialisti. Je to pre mňa niečo nové jazdiť na pavé. Dôležité bude nastavenie bicykla, naučiť sa všetko o kockách a dúfať, že všetko bude okey. Určite sa dá na tomto úseku Tour de France veľa stratiť. Stačí drobná kolízia alebo mechanický problém a rýchlo vám utečie 30 sekúnd či minúta,“ vyznal sa po prvej skúsenosti taliansky žralok.

 

Tím Sky berie celú Tour de France veľmi vážne a dokonca stiahol Porteho aj z líderstva na Gire. Síce to bolo zdôvodnené jeho zdravotnými problémami, no viacerí experti naznačujú rešpekt predovšetkým pred zatiaľ vynikajúcim Contadorom a práve Porte by mal byť dôležitým článkom na Tour. Lídrom má byť Froome, no čoraz hlasnejšie sa o slovo hlási aj Bradley Wiggins. A ten z jazdy na Paríž-Roubaix neskrýval radosť a nadšenie: "Pre mňa bolo cťou byť vo finále. Jazdiť pri Boonenovi na Carrefour de l'Arbre bolo niečo špeciálne. A potom prídete na velodróm v spoločnosti Cancellaru a všetkých tých chlapcov - to bolo úžasné.“ Zároveň naznačil aj čo to smerom k starej dáme: "Týmto výsledkom som získal dôveru. Nie je veľa víťazov Tour de France, ktorí skončili na Roubaix v najlepšej desiatke.“ Wiggo teda ukázal, že jeho reči pred Roubaix o dobrom výsledku nešli do vetra a aj najväčší pochybovači musia uznať, že aj "krehké zápalky“ ako Wiggins či Froome môžu v týchto etapách prežiť v dobrom zdraví a dokonca za určitých okolností súperov aj potrápiť. Wiggins totiž naznačil, že v závere Roubaix mierne zaváhal, lebo nohy na to mal.

 

O tíme Omega Pharma - Quick-Step asi ani nemá význam písať. Ten bude v tejto etape, ak sa  nestane niečo vážne, patriť k top favoritom. Videli sme ako jazdili celú jar, dosiahli niekoľko výborných výsledkov a predviedli rôzne taktiky. Tam svojim lídrom určite budú radiť tí najpovolanejší.

 

Trasu dôležitej piatej etapy, ktorá môže reálne zasiahnuť do celkového poradia tohtoročnej Tour, si prišiel obzrieť aj líder BMC Tejay van Garderen. Sprevádzali ho Peter Velits, Peter Stetina, Dominik Nerz, Amael Moinard, Michael Schär či smoliar tohtoročnej edície Roubaix Greg Van Avermaet. Aj títo chlapci sa sústredili na Carrefour de l’Arbre, ale prešli si komplet všetkých deväť úsekov.

 

Práve Stetina sa vyjadril, že "niekto určite môže v rámci Tour de France stratiť šancu na dobrý výsledok, ale tak to už na pretekoch býva.“ Zároveň naznačil, ako by si s náročnými úsekmi poradil Tejay. O svojho lídra sa však nebojí, pretože podľa neho patrí medzi najlepších cyklistov na celkové poradie: "Ako juniori sme spolu jazdili cyklokros, takže presne vie ako jazdiť v prachu a teréne.“

 

 

Čo sa môže stať?

 

schleck-frank-tdf-2010Na záver si ešte v skratke povedzme, prečo favoritov na celkové poradie Tour de France táto etapa pomerne výrazne straší a sú si vedomí, že podceniť prípravu a správne nastavenie techniky sa nevypláca. Odpoveď je jednoduchá a nemusíme po ňu chodiť tak ďaleko do minulosti. Každý fanúšik cyklistiky vie, že jarné jednorázové preteky patria medzi najťažšie preteky v kalendári, pretože si od pretekárov vyžadujú vynikajúcu fyzickú kondíciu, vytrvalosť a k tomu ešte aj taktickú vyspelosť. V prípade zaradenia tohto typu etapy v rámci trojtýždňových etapových pretekov ide síce o vynikajúce oživenie pre diváka, ale pre favoritov o nočnú moru. Takáto etapa totiž môže zamiešať kartami, stačí nepozornosť, pád, defekt a je po pretekoch.

 

V rámci Tour de France sme už podobnú etapu videli v roku 2010. Vtedy organizátori zaradili sedem sektorov v celkovej dĺžke 13 km. Táto etapa bola napríklad katastrofou pre Fränka Schlecka, ktorý musel po páde odstúpiť. Na rovnakom úseku, Sars-et-Rosières, ktorý je mimochodom zaradený aj tento rok, vypadol z hry Brajkovič. Veľmi zle jazdil aj Lance Armstrong. Z celkového piateho miesta sa prepadol až na osemnáste so stratou 2:30 na Cancellaru, ktorý sa naopak v tejto etape vrátil do žltého. Vtedy zvíťazil Thor Hushovd pred Thomasom a vtedajším majstrom sveta Cadelom Evansom. Cadel si tak preteky vynikajúco rozbehol, no nakoniec skončil až na 26. mieste kvôli zdravotným problémom. Výborne etapu ustál Andy Schleck, ktorý si na súperov vytvoril dôležitý náskok. Ten znamenal celkové druhé miesto a neskôr po odobratí titulu Contadorovi aj celkové víťazstvo. Mimochodom Albertovi vtedy etapa tiež nesadla najlepšie a na víťaza stratil 1:13.

 

V lete to bude určite zaujímavé predstavenie. Dá sa predpokladať, že prvé husle nebudú hrať favoriti na celkové poradie, tí sa budú snažiť prežiť v zdraví. Môže to byť samozrejme inak, no muziku budú zrejme tvrdiť špecialisti na tieto povrchy a my veríme, že medzi nimi bude Peter Sagan, ktorý by už v tejto etape mohol položiť dôležitý základ pre druhú obhajobu zeleného dresu. Na Roubaix naznačil, že aj tento povrch vie zvládnuť. Aj on to však bude mať tento rok mimoriadne náročné, pretože konkurencia je čoraz vyrovnanejšia.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop