Pády na Tour pokračujú, favoriti len s odreninami, Froome potvrdil zlomeniny

12.7.2014, 07:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Ôsmu etapu, rovnako ako tie predchádzajúce, sprevádzala veľká nervozita, ktorá tentoraz v samom závere dostala do kolízie aj niekoľkých favoritov, ktorí však vyviazli bez väčších zranení, ale niekoľko jazdcov utrpelo zlomeniny.

 

 

Nahnevaný Talansky, van den Broeck zostáva pokojný

 

Najviditeľnejším bol pád Andrewa Talanskeho tesne pred cieľovou čiarou, ktorý sa na zemi ocitol po strete so Simonom Gerransom. Americký jazdec bol v cieli veľmi nahnevaný a rozčuľoval sa, či je takéto správanie akceptovateľné. V záverečnom špurte malej skupinky totiž Austrálčan prechádzal krížom cez celý balík vo veľkej rýchlosti a do jeho zadného kolesa narazil Talansky, ktorého pád nevyzeral dobre, ale nakoniec sa mu nestalo nič vážne. Jonathan Vaughters sa vyjadril: „Na posledných dvesto metroch spravil Gerrans pohyb, ktorý by sa tam nemal robiť. Navyše chlapci, ktorí včera šprintovali, nie  sú klasickí šprintéri, takže som očakával, že to bude bezpečnejší dojazd. Ale Gerrans chcel vyhrať etapu a v tom momente už Talansky trochu pribrzdil. Keď som videl jeho pád, mal som obavy, ale je v poriadku.“ Simona Gerransa mrzelo, čo sa stalo, ale nebol v tom žiadny úmysel a podľa neho neurobil nič zlé.

 

Belgický jazdec Jurgen van den Broeck bol zapletený do havárie, ktorá sa stala približne 800 metrov pred cieľom. Už tretíkrát za sebou sa ocitol v kolízii, ale podľa jeho slov to nemá žiadny vplyv na jeho psychiku, keďže poranenia nie sú vážne a nestratil žiadny čas. „Nemám žiadne vážne zranenie, čo je pozitívna stránka mojich pádov. Vôbec nie som demotivovaný. Povedal som mojím spoluhráčom,, že vojak vo vojne má strelné poranenia. Moje nohy sa cítia skvele. V minulom roku som spadol raz a bolo po všetko. Teraz sa nemôžem na nič sťažovať.“ V rovnakom páde boli včera zapletený aj Tanel Kangert, ktorý má bolestivo opuchnuté zápästie, ale na dnešnú etapu by mal nastúpiť. Oveľa horšie skončil Paul Voss z NetAppu, ktorý si tu zlomil nos a malíček na ruke, takže jeho štart je otázny.

 

 

Nečakané odstúpenia Franka, Atapumu, Clementa

 

frank-mathias-zranenieMathias Frank bol vodcom tímu IAM Cycling na celkovú klasifikáciu, ale veľmi húževnatého švajčiarskeho pretekára poslala domov zlomenia ľavej stehennej kosti, ktorú utrpel v tomto hromadnom páde favoritov len osemsto metrov pred cieľom. Napriek bolestiam ešte dokončil etapu, ale následné vyšetrenia preukázali náročné zranenie. Hneď bol prevezený do Ženevy, kde dnes ráno absolvuje operáciu. Darwin Atapuma si zas pri páde na predposlednom kopci zlomil nohu a podľa všetkého aj on bude potrebovať operáciu. Spolu s ním sa na zemi ocitol aj Tejay van Garderen, ktorý dopadol na to isté rameno, ako počas piatej etapy, ktoré je tak mierne zablokované, hlavne pri akcelerácii. Stef Clement padol podľa vyjadrení svojich spoluhráčov sám a navyše na hlavu. Okamžite cítil závraty, ale vyšetrenia nepreukázali žiadne poranenia hlavy, no jeho ďalšia účasť bola vylúčená.

 

 

Froomovi našli zlomeniny

 

Britský tím Sky po neslávnom konci na Tour de France okamžite poslal svoj najväčší klenot na dôkladné vyšetrenia, ktoré skutočne preukázali malé zlomeniny. Tímový doktor Alan Farrell  povedal: “Chris Froome bol hneď po piatej etape prevezený do Monaka, kde sa podrobil vyšetreniam. Tie odhalili zlomeninu jednej z kostičiek v ľavom zápästí, ktorú utrpel v tej etape. Okrem toho však objavili aj zlomeninu pravej ruky, ktorá mu však počas posledných dvoch etáp nespôsobovala žiadne bolesti. Skutočnosť, že Chris necítil bolesť po tomto zranení ukazuje, akým silným pretekárom je a aký ma vysoký prah bolesti. Jeho zranenia však nepotrebujú dlhú dobu liečenia, takže počas najbližších týždňov sa znovu dostane na bicykel.“

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop