10. deň: Nibaliho najťažší, Gallopinov najhorší, Contadorov posledný

14.7.2014, 21:46 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris

Desiata etapa bola vrcholom prvej polovice Tour de France a cyklisti si siahli až na dno svojich síl. Nového majiteľa dostali žltý, bodkovaný i biely dres, no Alberto Contador je z týchto súbojov preč.

 

Ďalší úspešný deň má za sebou kazašký tím Astana, ktorý potvrdil správnosť svojej taktiky. V predchádzajúcej etape prenechali žltý trikot tímu Lotto Belisol, no a práve domestici z tohto družstva im výrazne dopomohli pri naháňaní únikov. Líder Astany Vincenzo Nibali z toho vyťažil druhý etapový vavrín na podujatí a ďalšie sekundičky k dobru. "Je to úžasné víťazstvo, ktoré sme dosiahli vďaka skvelej tímovej práci. Bola to náročná etapa, desiaty deň tvrdého pretekania sprevádzaný dažďom a hmlou. Bola to najťažšia etapa na Grand Tour, akú som kedy zvládol, obsahovala sedem kopcov a množstvo pádov. Myslím si, že dnes to bol výborný výkon, na Tour sme sa pripravili dokonale." 

 

Žralok zo Sicílie oslávil úspech s palcom v ústach a venoval ho tak svojej dcérke Emme, ktorá nibali-vincenzo-tdf-zlty-2má necelých päť mesiacov. Navyše Nibali prišiel po Froomovi o ďalšieho veľkého rivala, keďže Alberto Contador odstúpil z pretekov po ťažkom páde. "Je mi Alberta ľúto. Videl som jeho ťažký pád tesne predo mnou, neviem prečo sa mu to stalo, a tiež som mal obavy. Chvíľu sme ho čakali, ale potom sme museli pokračovať. Čakal som od Alberta útoky a bol som pripravený na naše veľké súboje, no stále mám veľkyćh súperov ako Porteho či Valverdeho. Je to škoda, že Tour stratila dvoch hlavných protagonistov. Želám Albertovi len to najlepšie." 

 

"El Pistolero" spadol približne 95 kilometrov pred cieľom pri zjazde z kopca. Dokonca sa pokúšal po zastavení krvácania na nohe v priebehu 18 kilometrov o návrat do skupiny favoritov. Vo futbale by už odpískali desať jedenástok, no Španiela nezlomila ani zlomená kosť a pod vplyvom hormónov naďalej bojoval. Vážnosť zranenia potvrdili lekári: "Veľká rana na pravom lakti s miernou stratou kože a zlomenina holennej kosti."  

 

Podrobnejšie vysvetlil situáciu Bjarne Riis, šéf Albertovho tímu Tinkoff-Saxo. "Havaroval v rýchlej a priamej časti zjazdu. Vyťahoval si niečo z vrecka a práve vtedy pravdepodobne bicykel prešiel cez hrb alebo dieru v ceste. Alberto bol v životnej forme. Dnes ukázal pôsobivú snahu a vôľu, no musel z pretekov odstúpiť." Contador má síce ľahšiu zlomeninu, no až ďalšie vyšetrenia v Madride rozhodnú, či je potrebný aj chirurgický zákrok. Jeho prípadný štart na Vuelte zostáva otáznym.

 

Otázne tiež je, že kto teraz potrápi v kopcoch žltého Vincenza Nibaliho. Na dostrel sú v celkovej klasifikácii druhý Richie Porte (Sky, +2:23) a tretí Alejandro Valverde (Movistar, +2:47). Nicolas Portal, športový riaditeľ tímu Sky, verí ich austrálskemu lídrovi. "Pred rokom sme sa tešili z etapového víťazstva Chrisa Frooma a Bradley Wiggins sa obliekol do žltého dresu. No dnes to bola úplne iná etapa. Bola to akoby typická horská etapa v Alpách či Pyrenejách. Veríme Richiemu, posledné dva ročníky zvládol veľmi dobre. Teraz sme bez žltého dresu a sme uvoľnení."

 

Na štvrté miesto sa prepracoval Romain Bardet, ktorý vyzliekol Kwiatkowskeho z bieleho dresu. "Obliekal som si biely dres na začiatku Tour, ale to je neporovnateľné. Keď išiel Kwiatkowski do úniku, vedel som, že to bude všetko alebo nič. Buď zvýši svoje vedenie alebo v závere stratí sily, čo sa napokon stalo."

 

Napriek tomu si tím OPQS s Kwiatkowskim a jeho celoatapovým pracantom Tonym Martinom zaslúžia veľký potlesk za odvahu a aktivitu. Kwiatek po etape povedal: "Zásluhou Tonyho som mal šancu na etapové víťazstvo a možno i na žltý dres. Ale nato musíte mať nohy. Som sklamaný, že som nedokončil jeho prácu. Ďakujem Tonymu. Je neuveriteľný a išiel úžasne." Nemecký "Panzerwagen" predviedol ďalšiu individuálnu časovku, ktorá narobila problém viacerým cyklistom. "Povedal som Kwiatkowskemu, aby sa držal môjho kolesa a išli sme. Myslím si, že mal dobrú šancu, no na konci to nevyšlo. Boli to dobré preteky a aspoň sme sa o niečo snažili, určite to nebola nuda. Dostať sa potom až k cieľovej čiare bolo pre mňa náročné, ale rád som pomohol kolegovi," povedal najlepší tempár svetovej cyklistiky Tony Martin.   

 

Na piatu priečku sa zo žltého dresu prepadol ďalší domáci hrdina Tony Gallopin, ktorý nechal na ceste aj dušu a v cieli ho čakali slzy zmiešané s totálnym vyčerpaním. V Deň dobytia Bastily, teda v deň francúzskeho štátneho sviatku, bojoval na každom metri. "Bol to môj najhorší deň na bicykli. Štyri hodiny utrpenia. Každý kopec bol utrpením. Urobil som všetko, čo som mohol, ale zaplatil som za moju aktivitu zo včera a z minulého týždňa. Ospravedlňujem sa. Síce to bolo náročné a nemal som ilúzie, no stále som kdesi hlboko veril, že to zvládnem. Bolo to nad moje sily, ale dal som do toho všetko." 

 

Na šiestu priečku sa prepracoval ďalší Francúz a jeden z favoritov v súťaži o biely dres, Thibaut Pinot. Využil okolnosti. Záverečný kopec totiž využíva na trénovanie a vyhovuje mu práve upršané počasie. "Po odstúpení Alberta sa moje ambície nemenia. Zameriavam sa na top desiatku, môžem sa dostať aj vyššie a môžem sa dostať aj do bieleho dresu. Každý deň sa môže stať čokoľvek a polovica etáp je ešte pred nami. Čaká nás päť horských etáp, štyri dojazdy na kopci, a to je fáza Tour, na ktorú sa teším najviac," vyjadril sa francúzsky talent. Priebežne siedmy je Velitsov kolega Američan Tejay Van Garderen, ôsmy je Francúz Jean-Christophe Peraud. Francúzi majú v top desiatke až štyroch borcov, čo nebýva zvykom.

 

Navyše ďalší domáci miláčik Thomas Voeckler bojuje s Joaquimom Rodriguezom o vrchársky dres. Španielsky cyklista vyzliekol z bodkovaného dresu T. Martina a v záverečných kilometroch siahal po etapovom vavríne. Bol ale príliš vyčerpaný. "Bol to pre mňa dôležitý deň, pretože obsahoval veľa bodov do vrchárskej súťaže. V závere bol pre mňa posledný kilometer príliš dlhý nato, aby som vyhral. Ešte som sa nerozhodol, či je mojim hlavným cieľom etapový triumf alebo bodkovaný dres. Jedným z cieľov je vyzvať ostatných." Výbušný vrchár prezývaný "Purito" je dobrým priateľom Contadora a jeho odstúpenie tiež ľutoval. Vyzdvihol veľkú aktivitu svojho krajana.

 

Najviac jednoznačné to dnes bolo, a zrejme až do Paríža bude, v súťaži o zelený dres. Peter Sagan sa vybral do úniku, aby zvýšil svoj náskok v "zelenej súťaži" na viac ako 131 bodov. "Som veľmi rád, že sa mi podaril únik v horskej etape. Najprv som strácal, ale potom som išiel spolu s Puritom. Museli sme ísť naplno, aby sme sa dostali dopredu. Bolo to náročné a minul som veľa energie."

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop