19. etapa: Navardauskas pre Millara, Sagan padol, Martinelli zažíva déja vu

25.7.2014, 18:54 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris

Na oko pokojná devätnásta etapa sa zmenila s pričinením dažďa, vetru a pádov na drámu, z ktorej vydoloval víťazstvo po sólovom úniku Ramunas Navardauskas. Jeho prvé na Tour, historicky prvé pre Litvu (33. krajina s víťazstvom na Tour) a prvé pre tím Garmin počas tohtoročného francúzskeho dobrodružstva.

 

Víťaz po víťazstve povedal: "Bol to posledný deň, keď sme mohli niečo skúsiť a všetko vyšlo podľa plánu. Plánovali sme únik aj útok v závere. Náš tím išiel výborne. Tom-Jelte Slagter bol v úniku viac ako 200 kilometrov a je úžasné, že mi ešte v závere na kopčeku pomohol. Bol pôsobivý, odvážny a silný. V úplnom závere som použil všetku moju silu časovkára. Bál som sa, že sa mi stane niečo podobné, čo Jackovi Bauerovi v pätnástej etape. Nevedel som, čo sa deje za mnou. Nechal som tam všetku moju energiu,"  reagoval cyklista s veľmi dlhým priezviskom. Jeho kolega Tom-Jelte Slagter na záver svojho vyjadrenia povedal: "Museli sme vyhrať etapu. Dnes je to šampanské!" 

 

Navardauskas pôvodne ani nemal štartovať, no na poslednú chvíľu nahradil Davida Millara, ktorý nebol zdravotne úplne v poriadku. Brit poslal pred štartom svojmu náhradníkovi email so slovami: "Niekto musel zaplniť moje miesto a som rád, že si to ty." Navardauskas venoval svoj triumf aj Millarovi. Zdá sa, že v tíme Garmin vládne veľmi dobrá atmosféra a spolupatričnosť. 

 

Za šťastným hrdinom z Litvy sa odohral malý súboj šprintérov, v ktorom chýbali mnohé veľké mená, čo využil druhý John Degenkolb (Giant). "Počasie dnes naozaj nebolo normálne, bolo to zlé. Celý tím ma výborne podporil a som rád za túto príležitosť. Záver bol naozaj hektický, veľa jazdcov spadlo. Zostal som sám, pretože spolujazdci zaostali kvôli pádom alebo defektom. Toľko defektov som v pelotóne asi ešte nikdy nezažil. Mal som dnes dobré nohy, ale zajtra by sme sa mali zamerať na úplne rovinatom dojazde na Marcela, aby sme zopakovali minuloročné víťazstvo," reagoval John.

 

Práve Marcel Kittel zostáva najväčším favoritom pre parížsky dojazd. Mimochodom, tím Giant-Shimano pred pár dňami informoval aj o novinke, ktorú používajú v horúcich etapách, najmä v časovkách. Sú to chladiace vesty a špeciálne ľadové nápoje, ktoré dopomáhajú k lepšej termoregulácii. 

 

V devätnástej upršanej etape neboli takéto pomôcky potrebné, zato k slovu sa dostali šprintéri "druhého sledu". Piaty Bennati, šiesty veterán Petacchi, siedmy Samuel Dumoulin či ôsmy Julien sagan-peter-tdfSimon z Cofidisu. Defekt, pád, kopček či dážď odsunuli do úzadia šprintérov Kittela, Démareho, Greipela či Peťa Sagana. Žilinčan po etape povedal RTVS: "Zvalil som polovicu balíka. Neviem presne prečo sa to stalo. Bol som na dobrej pozícii. Verím, že to zapríčinila mokrá vozovka. Nie som vážne zranený, len som cítil, že som spadol na staré zranenia, takže sa budú hojiť odznova. Ale nie je to nič hrozné. Dúfam, že sa dostanem do Paríža so zeleným dresom, čo bol môj cieľ na Tour de France."

 

Saganov šéf a športový riaditeľ tímu Cannondale Stefano Zanatta pred etapou povedal, že práve devätnásta etapa je poslednou šancou slovenského šprintéra na víťazný zápis, pretože na Paríž sa chystajú Kittel, Greipel a ďalší. Taliansky tím tentoraz výborne pracoval a bol počas etapy najaktívnejším. Potvrdil význam tejto fázy pre tím, ale tentoraz zasiahlo počasie a smola.    

 

Líder pretekov Vincenzo Nibali (Astana) sa smole a pádom vyhol, od žltej radosti ho delia už len dva malé krôčiky. "Bez dažďa by to bola pokojná etapa pre šprintérov. Štyri kilometre pred cieľom som sa trochu stiahol dozadu, aby som sa vyhol riziku. Bolo to pre mňa dôležité, pretože záver bol pre dážď veľmi náročný. Zajtra ma nečaká v časovke žiadne zvláštne riziko, ale pôjdem so žltým dresom hrdo ako líder. Počas Tour som nemal žiadnu krízu. Niekedy som sa cítil lepšie, niekedy nie, ale moje nohy reagovali vždy dobre."

 

Noviny Tuttosport už dali Nibalimu prezývku "CaNIBALIssimo." Žraloka zo Sicílie už pozval taliansky premiér po skončení pretekov na návštevu do Ríma. Veľmi šťastný je aj Giuseppe Martinelli, Nibaliho športový riaditeľ, ktorý bol pri poslednom talianskom víťazstve na Tour, teda v roku 1998 pri legendárnom Marcovi Pantanim. Pre Martinelliho je to tak trochu "déja vu" a nečakal zopakovanie talianskej eufórie vo Francúzsku. Pripomeňme, že legendárny Pantani zomrel iba pár rokov po veľkej sláve na predávkovanie kokaínom. Ďalší muž z vedenia tímu Astana, Paolo Slongo, tvrdí, že momentálne je to najlepší Nibali všetkých čias, ale bude náročné udržať túto úroveň v najbližších rokoch. 

 

Suma-sumárum, devätnásta etapa potvrdila, že v treťom týždni je pelotón unavanejší a úniky bývajú úspešnejšie. "Samozrejme, v treťom týždňi je kontrolovanie pretekov oveľa náročnejšie. Telá sú unavené, najmä po Pyrenejách," potvrdil Christian Guiberteau, riaditeľ v tíme Giant. Šprinty dostávajú nový náboj a sily sú inak rozložené. Veď prvému týždňu dominoval Marcel Kittel, druhému Alexander Kristoff a najlepšieho rýchlika tretieho týždňa odhalíme až v nedeľu v Paríži.

 

 

19. ETAPA (piatok 25.7.):
trasa: Val d'Adour > Bergerac (208 km)
profil: rovinatý, cieľ na rovine
víťaz: Ramunas Navardauskas (Garmin), únik 13 km pred cieľom, Velits 31., Sagan 92.
video: zostrih etapy z dielne RTVS (odkaz)
najbojovnejší jazdec: Tom-Jelte Slagter (Garmin)
najdlhší únik: Gautier (Europcar), Slagter (Garmin), Elmiger (IAM), Gerard (Bretagne)
odstúpenia: -
celkové poradie: Vincenzo Nibali (Astana), Velits 28., Sagan 63.
bodovacia súťaž: Peter Sagan (Cannondale), náskok 164b
vrchárska súťaž: Rafal Majka (Tinkoff)
súťaž do 25 rokov: Thibault Pinot (FDJ)
tímová súťaž: Ag2r
krátky popis etapy: upršaný deň, únik dostihnutý, ale 13 km pred cieľom v malom kopci úspešne zaútočil Litovec. Sagan spadol v ochrannej zóne.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop