Kreuziger a nakoniec aj Chris Horner majú štart na Vuelte zakázaný

22.8.2014, 13:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Český pretekár sa pred niekoľkými dňami dozvedel verdikt Arbitrážneho súdu v Lausanne, ktorý uznal jeho dočasnú suspendáciu zo strany UCI za oprávnenú. Oveľa prekvapujúcejšia je neúčasť obhajcu prvenstva Chrisa Hornera, ktorého stiahol z pretekov vlastný tím kvôli jeho nízkej hladine kortizónu.

 

 

UCI vs. Kreuziger 1:0

 

Roman Kreuziger prehral prvú bitku s Medzinárdonou cyklistikou federáciou, ktorá ho dočasne suspendovala po tom, ako sa objavili nezrovnalosti v jeho biologickom páse ešte z pôsobenia v tíme Astana. Český jazdec spolu so svojím právnikom nenašiel na takýto krok oporu v predpisoch UCI, preto sa obrátili na Športový arbitrážny súd v Lausanne, ktorý mohol zrušiť jeho zákaz pretekania. Lenže tento súd sa v zrýchlenom konaní pridal na stranu UCI, čo znamená, že Roman Kreuziger nemôže pretekať až do odvolania tejto suspendácie a na Vuelte sa definitívne nepredstaví.

 

Po tomto verdikte sa na Twitteri vyjadril: „ O.K., toto nie je rozhodnutie, aké sme očakávali, ale nepovedali sme posledné slovo! Nikdy sa nevzdám.“ Pre český portál idnes.cz sa neskôr povedal: „Urobili sme všetko pre to, aby sme uspeli. Povedali sme všetko, čo sme mali, neurobili sme žiadnu chybu. Berieme to tak, že je to prvý stret v dlhodobej vojne, ktorú vedieme. Verím, že ju nakoniec vyhráme.“ Kreuziger sa môže spoľahnúť aj na podporu majiteľa tímu Olega Tinkova, ktorý sa na rovnakej sociálnej vyjadril seberovným spôsobom: „Zostaň v pohode! Prehrali sme bitku, ale nie vojnu. Nezabúdajte, že sme museli nechať prísť Napoleona až do Moskvy, aby sme ho dostali preč z Ruska.“

 

Na stranu UCI sa postavila aj Medzinárodná antidopingová asociácia, čím získala cyklistická kreuziger-tdf-2013-2federácia do svojich rúk silné tromfy, ktorými sú významná podpora uznávanej inštitúcie, ale hlavne verdikt Športového arbitrážneho súdu. Najmä vďaka nemu môže teraz UCI suspendovať hocijakého jazdca, u ktorého sa vyskytnú pochybnosti o „dopingu“. Vo svojich predpisoch má totiž zakotvené, že suspendácia prichádza len po pozitívnej A-vzorke, nezrovnalosti v biologickom páse takúto silu až doteraz nemali. Roman Kreuziger sa tak ocitol vo vojne o interpretáciu a posudzovanie biologického pasu, ktorú zatiaľ prehráva. Ak sa však do tohto súboja zapojí aj impulzívny Oleg Tinkov, máme sa nielen my, ale aj UCI na čo tešiť.

 

 

Lampre-Merida so zásadným postojom

 

Na Vuelte nakoniec neuvidíme ani samotného obhajcu prvenstva Chrisa Hornera, ktorý doplatil na členstvo Lampre-MeridaOrganizácii pre dôveryhodnú cyklistiku (MPCC). Americký jazdec nedokončil Tour de France kvôli prechladnutiu, kde sa chcel pripraviť na španielsku Grand Tour. Keďže jeho zdravotné komplikácie pokračovali aj na Okolo Utahu, spoločne s tímom požiadali UCI o terapeutickú výnimku (TUE), vďaka ktorej by mohol používať na svoju liečbu v kontrolovanom množstve kortizóny. Túto výnimku nakoniec dostal, ale keďže Lampre sa pridalo k hnutiu MPCC, ktoré zakazuje svojím jazdcom pretekať, ak ich hladina kortizónu klesne pod štandardnú úroveň, tak Chris Horner musel zostať doma.

 

Americký jazdec sa chcel dostať zo zdravotných problémov, aby bol na Vuelte dostatočne pripravený, ale práve táto liečba ho stála miesto vo vlastnom tíme, ktorý ho vymenil za Valeria Contiho. Pritom zo strany UCI bolo všetko v poriadku, spomeňme si na nedávnu kauzičku Chrisa Frooma, ktorý s podobnou terapeutickou výnimkou mohol jazdiť na Okolo Romandie. Rozdiel medzi týmito dvomi prípadmi je len v tom, že Sky nie je členom MPCC, ktoré ide vo svojich pravidlách nad rámec nariadení UCI.

 

Chris Horner pochopiteľne nebol z tejto informácie nadšený, ale rozhodnutie svojho zamestnávateľa musí rešpektovať. „Samozrejme, som smutný z tejto správy. Chcel som sa pokúsiť obhájiť titul z roku 2013, čo bol môj hlavný cieľ v sezóne, a tím Lampre ma podpísal s týmto zámerom, ale akceptujem toto rozhodnutie vzhľadom k pravidlám MPCC. Bronchitída mi spôsobila množstvo problémov, toto bola cesta, ako sa z nej dostať. UCI mi dal povolenie k liečbe, podľa ich pravidiel som mohol pretekať, ale môj tím je členom MPCC, takže túto skutočnosť musíme všetci akceptovať.“

 

Taliansky tím Lampre-Merida dal jasne najavo, že trvá na dodržiavaní tvrdších pravidiel MPCC, aj keď to má zásadný vplyv na ich vlastnú činnosť počas dôležitých pretekov. „Po tom, čo boli vykonané potrebné krvné testy zo strany UCI, bolo ukázané, že Horner má nižšiu úroveň kortizónu, aká je minimálna požadovaná od MPCC. Z toho dôvodu sme nedovolili štartovať cyklistovi na Vuelte, aj keď zo strany UCI bolo všetko v poriadku. Týmto rozhodnutím sme dali najavo, že nám záleží na dodržiavaní zásad MPCC, aj keď sa to výrazne dotklo športovca a aj celého nášho tímu.“

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop