Budúce cyklistické šampionáty budú cestovať po celom svete

2.10.2014, 17:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Podnik majstrovstiev sveta je lukratívnou záležitosťou nielen pre samotných cyklistov, ale obrovskú prestíž a propagáciu prinášajú aj hostiteľským mestám. V budúcej sezóne sa budú dúhové dresy rozdávať na americkom kontinente, tie ďalšie ročníky navštívia Katar a Nórsko.
 

Americký vzostup pokračuje
 
V Spojených štátoch amerických momentálne prebieha cyklistická renesancia. Svetový pelotón posiela na americké etapové preteky čoraz zvučnejšie mená, domáce firmy patria medzi najsilnejších sponzorov a v neposlednom rade nová generácia talentovaných cyklistov na čele s Tejay van Garderenom patrí v súčasnosti medzi najsilnejšie. Preto nebolo prekvapením, že v nasledujúcej sezóne bude prebiehať majstrovský týždeň v americkom meste Richmond, ktorý sa nachádza v štáte Virginia na východnom pobreží. Táto udalosť zavíta do USA po dlhých 29. rokoch, čo sa organizátori snažili náležite využiť, preto pripravili pre pretekárov poriadne vzrušujúci profil.  
 
Ak sa posledné majstrovstvá odohrali síce v krásnom, ale v „stratenom“ prostredí, v nasledujúcej sezóne s tým určite nebude problém. Organizátori totiž celú trasu umiestnili do samého srdca Richmondu, takže pelotón bude prechádzať v americkom zmysle historickými ulicami, zelenými parkmi a čo je pre fanúšikov asi najzaujímavejšie, aj úzkymi dláždenými cestičkami. Pred očami tak budeme mať scenériu, ktorá je typická pre klasiky v Quebecu a Montreale, ktoré v tom budúcom ročníku bezpečne prežijú svoje najvydarenejšie edície. V Richmonde a okolí žije cez milión obyvateľov, preto na mestskom okruhu sa musia pretekári pripraviť na fantastickú atmosféru.
 
Najdôležitejšou zložkou celých majstrovstiev je vždy navrhnutý profil, ktorý bude mať tentoraz jasných favoritov. Budú nimi puncheri. Pri pohľade na trať nie je vôbec o čom špekulovať, richmond-2015-logo-boxpretože okruh je zakončený na posledných troch kilometroch tromi krátkymi, ale prudkými stúpaniami. Tieto kopčeky majú len niekoľko sto metrov, ale ich prevýšenie je veľmi strmé (ten druhý až 19 %). Prvé dva z nich sú dokonca vystlané dlažobnými kockami, ale nie takými drsnými, aké poznáme z flámskych pretekov. Ten posledný z nich síce nebude z tohto pohľadu problémový, ale jeho vrchol sa nachádza len 650 metrov pred cieľom, čo je dokonalou odpaľovacou rampou pre výbušných pretekárov. My sa preto môžeme tešiť na mimoriadne napínavé záverečné sekundy, kde o novom držiteľovi dúhového dresu rozhodnú maličkosti. Atraktívna trasa a vzrastajúca popularita cyklistiky v USA má preto všetky predpoklady pripraviť úspešný šampionát.
 
 
 
 
Púšť a nórske fjordy
 
Oveľa rozpačitejšie bola prijatá informácia, že po nich budú nasledovať majstrovstvá sveta, ktoré sa prvýkrát odohrajú na Blízkom východe, konkrétne v Katare. Samozrejme, dejiskom podujatia má byť hlavné mesto tohto arabského emirátu Doha, ktoré ponúkne všetkým fanúšikom, návštevníkom, pretekárom, sponzorom a delegátom UCI fantastické podmienky. Otázkou ale zostáva tá športová časť. Prvým problémom je vysoká teplota v týchto krajoch v septembri, čo je dlhodobý termín konania majstrovstiev sveta. Čoraz častejšie sa hovorí, že šampionát v roku 2016 bude posunutý o niekoľko týždňov neskôr, čo by však úplne prekopalo zabehnutú prípravu na toto podujatie.
 
Druhou otázkou sú terénne možnosti, pretože Katar nedisponuje dostatočne atraktívnou cestnou infraštruktúrou, v ktorej predovšetkým chýbajú akékoľvek stúpania. Už v minulom roku organizátori navrhli dve konkrétne podoby, ako by mohli vyzerať majstrovské trasy, ale UCI ani jednu z nich neschválila, a prikázala pripraviť kopcovitejší profil. Zďaleka to teda nemusí skončiť úplne rovinatými pretekmi, ktoré by na konci dostali pomenovanie „veterný masaker“. Ale možno sú to len zámerné mediálne šumy a belgická či holandská reprezentácia si už teraz mädlia ruky.
 
Zaujímavým dejiskom majstrovstiev sveta môže byť aj čerstvo vybrané mesto Bergen, ktoré je druhým najväčším v Nórsku a ktoré získalo možnosť usporiadať šampionát v roku 2017. Naposledy sa MS uskutočnili v tejto škandinávskej krajine v roku 1993, keď si v Osle vybojoval svoj prvý veľký triumf Lance Armstrong. Bergen sa presadil v konkurencii Bogoty, Melbourne a Innsbrucku, pretože ponúkol najlepšie finančné krytie a okrem toho sa môže pochváliť aj cyklisticky príťažlivým prostredím, pretože leží v okolí pohoria, ktoré sa nazýva Sedem vrchov. Nórski organizátori tak môžu poskladať náročnú trasu, ktorá však bude perfektne vyhovovať domácim rýchlym Vikingom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop