Koniec špekulácií, Andy Schleck ukončil kariéru

9.10.2014, 11:00 | Aktuality zo sveta |
Andy Schleck oficiálne potvrdil to, o čom sa už dlho šepkalo. Skončil s profesionálnou kariérou. Je to asi individuálne, ale málokto si to želal. Schleck ešte pred pár rokmi preháňal Contadora na najťažších kopcoch, no rovesník Velitsovcov už v 29-tich rokoch končí.
 
Andy na tlačovke vyhlásil, že dôvodom sú zdravotné problémy s kolenom, ktoré sa mu ťahajú už dlhšie, minimálne od tohtoročnej Tour. Zmluva s Trekom mu končí a so zdravotnými problémami si nevie nájsť tím pre rok 2015.
 
"Už viac nebudem profesionálnym cyklistom, čo ma veľmi bolí. Môžem jazdiť tri až štyri hodiny, ale keď začnem v plnej sile stúpať do kopcov, s kolenom začnú problémy a puchne. Doktori povedali, že s tým už nevedia nič urobiť," vyhlásil smutný Andy.
 
 
Najkrajšie momenty v kariére
 
Hoci Schleck vojde do histórie ako jeden z večne druhých cyklistov, mnoho kolegov z pelotónu môže na jeho úspechy len tíško a s obdivom pozerať. Veľký cyklistický talent dokázal mladší Schleck premeniť na tri druhé miesta na Tour de France v ročníkoch 2009 až 2011. Navyše druhé miesto sa za ročník 2010 nakoniec zmenilo na vytúžené celkové víťazstvo, ale od zeleného stola, keď až vo februári 2012 Športový arbitrážny súd prisúdil vinu Contadorovi v klenbuterolovej afére a odobral mu práve toto celkové prvenstvo. Andy však nikdy víťazstvo neprijal za svoje a pomerne tvrdo sa vyjadril, že ho nechce.
 
Spomeňme si ale na dva zaujímavé momenty, pre ktoré na Andyho nezabudneme. Asi najkrajším bola etapa Tour de France ročníka 2010 na Col du Tourmalet. Išlo o nádherný súboj s Albertom Contadorom vo veľmi ťažkých podmienkach. Na cieľovom stúpaní vládla fantastická atmosféra, fanúšikovia povzbudzovali, ale na trať sa vzniesla hmla. Alberto a Andy si nastupovali, ani jeden sa nevedel striasť toho druhého. Chvíľu mal navrch jeden, chvíľu druhý. Posledné tri kilometre bol už vpredu takmer stále Schleck a napínavý súboj vyvrcholil cieľovým "šprintom". Luxemburčan zvíťazil, žltý dres však zostal Contadorovi. Schleck mal už vtedy na svojom konte jedno etapové víťazstvo v ročníku z ôsmej etapy. Za tieto výkony si nakoniec, aj keď od zeleného stola, celkové víťazstvo zaslúžil.
 
 
 
 
Ďalší fantastický výkon predviedol Andy v 18. etape Tour v ročníku 2011. Išlo o etapu z legendárneho talianskeho Pinerola na Galibier Serre-Chevalier vo Francúzsku. Dvestokilometrová etapa vtedy končila v historicky najvyššom etapovom cieli v rámci Tour - v nadmorskej výške 2611 metrov. Andy predviedol dlhý únik a tešil sa z víťazstva. Žltý dres sa mu však vtedy ešte nepodarilo získať, lebo ho udržal Voeckler. Na druhý deň ho si ho už konečne na pódiu obliekol, ale potom v časovke ho oň pripravil celkový víťaz Cadel Evans. Tento únik sa však rovnako ako predchádzajúci súboj zapísal veľkými písmenami do cyklistickej histórie. Aj Andy sa vtedy vyjadril, že ide o najväčšie víťazstvo v celej jeho kariére. Teraz už vieme povedať, že bolo posledné.
 
Veľké úspechy by sme mohli menovať aj ďalej, spomeňme naozaj len tie najkrajšie. Andy bol najlepší mladý pretekár na Tour trikrát a vyrovnal rekord Jana Ullricha. Dres vyhral v rokoch 2008-2010. Rovnakú súťaz vyhral v roku 2007 na Gire, celkovo vtedy skončil druhý. Rovnakú pozíciu obsadil aj na Valónskom šípe 2009. V tom istom roku však zvíťazil na Liége-Bastogne-Liége.
 
 
Osudové momenty v kariére
 
V ročníku 2010 bol Andy veľmi silný. V 15. etape však prišiel moment, o ktorom sa dlho diskutovalo. V stúpaní mu spadla reťaz a práve v tom momente Contador nastúpil. Schleck vtedy stratil žltý dres, aj keď počas tohto ročníka ho mal najdlhšie v kariére a naozaj tento moment mohol rozhodnúť aj o tom, že by sa z celkového víťazstva tešil z boja na trati a nie od zeleného stola. Ako sme už spomínali, často sa o tejto situácii diskutovalo. Niektorí Andyho obviňovali, že nevie prehadzovať a že si to spôsobil sám, iní obviňovali jeho techniku. Fanúšikovia za sa tvrdili, že Contador nemal útočiť. Ale ako sa hovorí na !keby" sa v profesionálnom športe nehrá. Určite však ide o moment, ktorý ovplyvnil veľa.
 
 
 
 
Asi tým najosudovejším momentom bol pád a zranenie na Critérium du Dauphiné 2012. Odvtedy to išlo s Andym dolu vodou. Problémy z bedrami sa ťahali dlho a Andy prežíval bolesti. Navyše do toho všetkého prišla aj psychika a výsledkom boli nepríjemné roky trápenia. Malú nádej ešte fanúšikovia živili po Tour ročníku 2013, kde sa chvíľu ukázal v úniku a skončil na nádejnom 20-tom celkovom mieste. No ďalej to nešlo.
 
 
Posledný klinec
 
Definitívu za trápením posledných troch rokov cyklistickej kariéry dala paradoxne Tour de France 2014. Hneď v úvode, po páde v druhej etape, musel odstúpiť. Tím Trek vtedy oznámil, že do tretej už nenastúpi pre poškodené väzy a meniskus v pravom kolene. Zranenie bolo natoľko vážne, že musel ísť na testy a operáciu. Tento problém sa s ním ťahal doteraz, kým práve dnes oficiálne neohlásil koniec.
 
Odporcovia Andyho Schlecka už pár rokov zľahčujú jeho zranenia, za obrovským poklesom výkonov vidia psychické problémy i doping, ktorý mu možno v minulosti pomáhal. Ako to naozaj je vie iba on sám.
 
 
 
schleck-andy-tdf-2013-tinak
Andy Schleck počas Tour de France 2013 (foto: Igor Tinák)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop