Najdôležitejšie udalosti týždňa 41/'14

12.10.2014, 18:35 | Aktuality zo sveta |
Hoci ešte dobiehajú posledné preteky sezóny, začíname s našimi tradičnými mimosezónnymi týždennými sumármi noviniek. V tom prvom to bude o budúcnosti Pellizottiho, Cunega či Van Hummela, ale aj o veľkom cieli Contadora pre budúcu sezónu.
 
 
Androni v novej sezóne
 
Franco Pellizotti zostane v tíme Androni aj v budúcom roku. 36-ročný pretekár ukázal tento rok veľmi dobré výkony a podľa vedenia tímu si tak vybudoval status jasnej tímovej jednotky. Gianni Savio naznačil, že 12. miesto na Gire a druhé miesto v najťažšej etape na Zoncolan ukázali s kým treba pracovať.
 
Vo vzduchu zostávajú zatiaľ stále niektoré známe mená. Cunego, ktorý skončil v Lampre-Merida však útočisko v tíme nenájde a to ani napriek tomu, že Savio ho obdivuje. „Mám skutočne dobrý vzťah s Cunegom a som jeho veľký fanúšik, ale v našom tíme máme len jedného lídra a to je Franco. V tíme strednej veľkosti, akým je aj ten náš, niet miesta pre viac lídrov,“ uzatvára šéf tímu.
 
V tíme, ktorý si môže za súčasných sponzorských podmienok dovoliť maximálne 16 pretekárov cunego-tdf-2013zostanú nasledovné mená: traja mladíci Andrea Zordan, Gianfranco Zilioli, Alessio Taliani, z Ag2r príde Davide Appollonio. Savio potvdril aj Yondera Godoya, Jacksona Rodrigueza, Emanuelea Sella. Naopak vo vzduchu zostáva visieť Kenny van Hummel. Savio sa vyjadril, že by veľmi rád ponúkol zmluvu pretekárovi ako Kenny. Problém však vidí v tom, že v Taliansku nie je dosť úplne rovných pretekov vhodných pre jeho štýl jazdy. Kennyho by zachránil len väčší počet sponzorov.
 
 
Po rokoch opäť pokus o double
 
Na našich stánkach sme v pondelok publikovali článok o trase Gira 2015. Nepísali sme však o veľmi zaujímavom pokuse, ktorý chce urobiť Alberto Contador. „Mám novú výzvu v kariére, pretože od prvého dňa novej sezóny sa chem pripraviť na double Giro a Tour. Viem bude to skutočne veľmi ťažké, ale pokúsim sa o to,“ vyhlásil pištoľník.
 
Po vyhlásení trás nového Gira sa Alberto vyjadril, že vyvážené etapy sa mu páčia s výnimkou veľmi dlhej časovky z Trevisa do Valdobbiadene, ktorá má takmer 60 kilometrov. „Pokúsim sa o to a uvidíme či je to možné. Je ťažké vyhrať jedny z týchto pretekov, takže vyhrať oboje v jednom roku je ešte ťažšie. Nik na mňa netlačí urobiť to a preto uvidíme čoho som schopný,“ uzavrel svoje ambície Alberto.
 
Contador už jedno double na konte má, ale ide o kombináciu Gira a Vuelty. Oboje preteky sa contador-froome-vuelta-podiummu podarilo vyhrať v roku 2008. Pripomeňme, že naposledy sa double Giro a Tour podarilo vyhrať Marcovi Pantanimu v roku 1998. Predtým sa to podarilo dvakrát po sebe Miguelovi Indurainovi v ročníkoch 92 a 93. Bernard Hinaul má na konte dvojité víťazstvá na týchto pretekoch z rokov 1982 a 1985, pričom v ročníku 78 mal ešte double Tour a Vuelta. Tour a Giro vyhral v jednom roku aj Eddy Merckx (1970, 1972), Jacques Anquetil (1964) a ako prvý v histórii to dokázal Fausto Coppi v roku 1949 a tento výsledok ešte zopakoval v ročníku 52.
 
 
Ešte raz Andy
 
Ochodu Andyho Schlecka sme s podrobne venovali počas týždňa. Teraz dopĺňame pár reakcií od ľudí z profi pelotónu. Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme, sa vyjadril, že najviac naňho zapôsobili Andyho víťazstvo na Liége a triumfálna etapa s víťazstvom na Galiebieri.
 
Bývalý cyklistika Richard Virenque zase povedal, že Andy nedosiahol všetko čoho bol fyzicky schopný a naznačil prečo sa mu to nepodarilo: „Andy bol prvotriedny jazdec. Bol vynikajúci vrchár, kompletný pretekár, ale jeho mentalita nebola dostatočne silná.“
 
Tímový kolega Jens Voigt, ktorý rovnako ukončil tento rok kariéru, ale podstatne triumfálnejšie a o veku ani nehovoriac, hovoril o mladšom Schleckovi v dobrom: „Podporujem ťa a vždy zostanem tvojim priateľom. Teraz môžeš naštartovať nové projekty a prijať nové výzvy.“
 
A na záver ešte Andyho vyjadrenie k budúcnosti: „Mojim cieľom je zostať v cyklistike. Mám plány čo by som rád robil na budúci rok, ale teraz sa ma na to nepýtajte. Jediné čo môžem povedať je, že my budete vidieť okolo cyklistiky a nebudem sa skrývať doma. Chcem zostať v tomto nádhernom svete.“
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop