Rebríček UCI znovu putuje do rúk Španiela

17.10.2014, 13:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Medzinárodná cyklistická únia už šiesty rok hodnotí pretekárov prostredníctvom World Tour bodov a je veľmi zaujímavé, že trofej pre svetovú cyklistickú jednotku v tejto sezóne putuje už piatykrát do Španielska. Tentoraz si cenný úspech vybojoval skúsený Alejandro Valverde, ktorý mal naozaj skvostnú sezónu.
 
1. Dlhoročný jazdec španielskeho zoskupenia Movistar získaval v tejto sezóne vynikajúce výsledky od februára až do samého záveru ročníka, čo rozhodlo o jeho prvom mieste v rebríčku UCI, pričom vôbec nebolo podstatné, či sa predstavil na klasikách alebo etapových podujatiach. Už na začiatku sezóny exceloval v Andalúzii a Murcii, dokázal vyhrať Roma Maxima a najväčším úspechom jari bol triumf na Valónskom šípe. O jeho perfektnej výkonnosti svedčil aj fakt, že po štvrtom mieste na Tour de France a treťom na Vuelte dokázal bezprostredne po týchto ťažkých pretekoch parádne jazdiť na klasike v San Sebastiane, kde bol najrýchlejší, a na majstrovstvách sveta, kde si pre zmenu vybojoval už tradičnú medailu, tentoraz bronzovú.
 
Alejandro Valverde si sezónu vyslovene užíval a na jej konci povedal, že čím je starší, tým mu rýchlejšie ubehne, takže ani nemá byť kedy unavený. V jednodňových pretekoch dokázal byť aj ako 34-ročný veľmi nepríjemným súperom a v etapových pretekoch zas dokázal ťažiť zo svojich skúseností, ktoré mu pomáhali prekonať krušné chvíle hlavne na tempárskych stúpaniach. Ale zo všetkého najviac udivovala jeho konštantná forma počas celej sezóny a univerzálnosť, ktorá ho pasovala do úlohy favorita takmer na každom podujatí, kde štartoval.
 
froome-contador-vuelta2. Alberto Contador veľmi chcel získať prvé miesto v hodnotení UCI a  kvôli tomu bol odhodlaný prvýkrát vycestovať na konci ročníka do Pekingu. Nepríjemný pád v Lombardii ho však prinútil ukončiť sezónu, ale tá bola aj tak jednou z jeho najlepších. Contador je typom cyklistu, ktorý potrebuje víťaziť počas celého roka, a ak sa mu to naozaj darí, jeho výkonnosť a sebavedomie stúpajú ešte vyššie. Úspešný štart do ročníka na Volta ao Algarve, kde sa mu podarilo triumfovať na známom kopci Alto de Malhao, dával tušiť, že španielsky pretekár je v tomto roku mimoriadne dobre pripravený pobiť sa o veľké víťazstvá. Preto sme znovu videli útočiaceho Pistolera, ktorý sa nebojí svojich súperov dostávať pod tlak aj dlhým a odvážnym atakom a ktorý je znovu vo výbornej forme. Odmenou mu boli dva triumfy a dve druhé miesta na etapových World Tour pretekoch, plus nečakané, ale o to hodnotnejšie víťazstvo na Vuelte. Táto sezóna bola teda dôkazom, že Contador je stále hladný po veľkých výsledkoch a stále má na to aj potrebnú výkonnosť.
 
3. Počas tohto ročníka sa musel cítiť Simon Gerrans ako na hojdačke, keď mal aj slepé obdobia, ale tie úspešnejšie potom stáli za to. Najskôr sa mu podarilo vyhrať domáce podujatie Tour Down Under, po ktorom však na istý čas stratil formu. Do tej sa dostal až na ardenských klasikách, a to hneď parádnej, pretože vyhral L-B-L a na Amstli skončil tretí. Potom znovu nasledoval útlm, na Tour de France sa vôbec nedokázal presadiť, ale 34-ročný Austrálčan opäť dokázal zabrať v pravý čas a na jesenných klasikách bol takmer nezastaviteľný. Ako prvý jazdec v histórii vyhral v jednom ročníku obidve kanadské jednorazovky a na majstrovstvách sveta mu chýbalo len veľmi málo k tomu, aby si vybojoval ten najcennejší kov. Simonovi Gerransovi sa síce podarilo získať len niekoľko triumfov, ale každý z nich mal vysokú hodnotu.
 
4. Portugalský pretekár Rui Costa sa po prestupe do Lampre-Merida zameral na úspech v klasifikácii na Tour de France a hoci najväčšie preteky na svete nedokončil, jeho stabilné costa-rui-2014-tdfvýkony na týždňových etapákoch ho posadili na štvrtú pozíciu v rebríčku UCI. Druhé miesto na Paríž - Nice, tretie na Okolo Romandie a štvrté v Pekingu svedčia o vyrovnaných výkonoch počas celého roka. Lenže ani on ako úradujúci majster sveta sa nevyhol ťažkosti vyhrávať preteky, jedinú etapu vyhral na Okolo Švajčiarska, ktorá mu na tomto podujatí napokon zabezpečila celkový triumf. Nedarilo sa mu naopak na ardenských klasikách, ale chuť si aspoň mierne napravil druhým miestom v Montreale. Osoba Ruia Costu tak aj po tejto sezóne stále ukrýva veľkú potenciál.
 
5. Vincenzo Nibali asi prežil najvypätejšiu sezónu vo svojej kariére, ktorá však mala pre neho šťastný koniec. Po veľmi vydarenom predchádzajúcom ročníku bol po jeho skončení v centre pozornosti médií a zavalený komerčnými povinnosťami. Aj z toho dôvodu bol vstup do ďalšej sezóny veľmi plytký, a keďže jeho výsledky neprichádzali, nespokojnosť vedenia tímu Astana sa dostala aj na verejnosť. S blížiacim sa hlavným cieľom sezóny Tour de France forma prichádzala len veľmi pomaly, ale všetko sa zvrtlo na domácom šampionáte, kde si vybojoval premiérový triumf. A Stará dáma so štyrmi vyhratými etapami bola kapitola sama o sebe. Druhá časť sezóny sa potom niesla v znamení tej prvej, bez výraznejších úspechov.
 
6. V roku 2013 prežil prelomovú sezónu Nairo Quintana a o dvanásť mesiacov neskôr už dokázal ako 24-ročný vyhrať svoju prvú Grand Tour. Kolumbijský jazdec patrí medzi veľké talenty súčasnej cyklistiky a víťazstvom na Gire ukázal, že svoje obrovské nadanie je schopný aj patrične využiť. Quintana v tejto sezóne menej pretekal a viac sa sústredil na tréning v rodnej krajine, z toho dôvodu sa mohol pochváliť len dvomi umiestneniami v top 10 na etapových World Tour podujatiach. Od budúceho roku má však naplánovaný veľmi bohatý program, ktorý má vyvrcholiť na Tour de France, kde si v podstate prvýkrát vyskúša súperenie so svetovou extratriedou, čo bude pre všetkých fanúšikov veľkou lahôdkou.
 
7. Mašina tímu Sky sa mierne zadrhla a najviditeľnejšie sa to prejavilo na Chrisovi Froomovi, ktorý síce dosiahol niekoľko pekných výsledkov, ale obhajoba maillot jaune dopadla veľmi zle. 29-ročný cyklista si vybojoval v roku 2013 akúsi auru neporaziteľnosti a aj pri vstupe do froome-chris-tdf-odstupenieuplynulého ročníka v Ománe na Zelenej hore všetkým ukázal, že v jej upevňovaní mieni pokračovať aj naďalej. Lenže zranenia a komplikácie počas pretekov ovplyvnili jeho prípravu, a na Starej dáme v podstate ani nedostal priestor, aby sme zistili, na akej úrovni tam prišiel bojovať. Chris Froome je v súčasnosti najsilnejší jazdec na celkové poradie, čo sa týka výkonu, ale len v ideálnych podmienkach. Súperi totiž zistili, že ak lídra tímu Sky vyhodia z rytmu, jeho sebavedomie okamžite klesá a na trati potom pôsobí zraniteľne. Na druhej strane sa na Vuelte ukázal ako veľký bojovník, preto v nasledujúcej sezóne budú všetky oči upreté na neho, či dokáže zopakovať víťazstvo na Grand Tour.  
 
8. Svoj najlepší ročník má na svojom konte nórsky rýchlik Alexander Kristoff, ktorý nielenže posunul svoju výkonnosť na vyššiu úroveň, ale sa mu aj podarilo ukoristiť niekoľko skvelých výsledkov. Medzi tie najväčšie patril triumf na Miláno - San Remo, kde bol na konci dlhých pretekov najrýchlejší, a podobnú danosť ukázal aj na Vattenfall Cyclassics. Výborne sa prezentoval takisto na Tour de France, pretože vo francúzskych dojazdoch dvakrát zvíťazil a trikrát skončil na druhom mieste. Kristoff bol považovaný za odolného špurtéra, ktorý je najsilnejší v ťažších pretekoch, ale týmito koncovkami, keď sa v rýchlosti takmer vyrovnal Marcelovi Kittelovi, ukázal vysokú konkurencieschopnosť aj v klasických šprintoch.
 
9. Daniel Martin už druhý rok po sebe patril medzi smoliarov sezóny. Tentoraz sa mu nedarilo najmä v jej prvej časti, pretože sa najskôr výsledkovo hľadal a najlepším umiestnením bolo druhé miesto na Valónskom šípe. Korunou nešťastia sa stalo Giro d´Italia, z ktorého musel odstúpiť už po niekoľkých kilometroch. V druhej polovici sa ale ukázal v oveľa lepšom svetle, predovšetkým triumf v Lombardii a siedma priečka na Vuelte urobili z tejto sezóny nakoniec úspešný podnik. V Pekingu ešte dokázal vybojovať druhé miesto, preto Daniel Martin potrebuje konečne pokojnú sezónu, aby mohol naplno ukázať svoje možnosti.
 
10. Najlepší rok z francúzskych jazdcov mal Jean-Christophe Peraud, ktorý vo veku 37 rokov zďaleka nemusí myslieť na koniec kariéry. Práve naopak, tím Ag2r s ním predĺžil zmluvu až do peraud-jean-christopheroku 2016. Bývalého horského cyklistu zastihol vo výbornej forme najmä začiatok sezóny, kde sa dokázal na dôležitých etapových pretekoch umiestňovať veľmi vysoko. Zvýšenú sebadôveru sa mu podarilo preniesť aj na Tour de France, kde svojím druhým miestom predviedol životný výkon, ktorý sa bude dať len ťažko zopakovať. Peraud bol ako jediný schopný zachytiť Nibaliho ataky, čo mu s prehľadom stačilo na to, aby sa vzdialil svojím konkurentom. A keď k tomu pridal aj výborný výkon v časovke, prekvapujúci nový francúzsky hrdina bol na svete.
 
 
Rebríčkový prievan
 
Oproti minulému roku sa tento rebríček poriadne zmenil, najväčší prepad zaznamenal minuloročný víťaz Joaquim Rodríguez, ktorý skončil až na dvanástom mieste. Podobným spôsobom klesol aj Peter Sagan, ktorý rovnako nedokázal nadviazať na minuloročné úspechy a v hodnotení UCI obsadil pätnástu priečku (prepad o dvanásť miest). Jeden zo suverénov predchádzajúceho ročníka Fabian Cancellara sa rovnako nedokázal dostať do Top 10, hlboký výsledkový prepad zaznamenali najmä Richie PorteRoman Kreuziger. Naopak, najviac si dokázali polepšiť John Degenkolb, ktorý vybojoval niekoľko výborných výsledkov, Philippe Gilbert, ktorý znovu ovládol jednu ardenskú klasiku a dokonca ukoristil etapák v Pekingu, a Michal Kwiatkowski, ktorému sa darilo byť úspešným hlavne na začiatku a konci ročníka.
 
 

 
 
Individuálny rebríček UCI World Tour 2014
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 686
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 620
3. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE 478
4. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA 461
5. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 392
6. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 346
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 326
8. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 321
9. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP 316
10. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE 300
11. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING 286
12. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 286
13. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 278
14. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 272
15. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 263
16. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 257
...
131. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM 11
...
 
 
REBRÍČEK TÍMOV REBRÍČEK KRAJÍN
1. vlajka MOVISTAR TEAM 1440 1. vlajka Španielsko 1834
2. vlajka BMC RACING TEAM 1212 2. vlajka Taliansko 1070
3. vlajka TEAM TINKOFF - SAXO 1186 3. albansko Belgicko 1006
4. albansko OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 1016 4. vlajka Francúzsko 987
5. albansko ORICA GREENEDGE 953 5. vlajka Holandsko 957
6. vlajka KATUSHA TEAM 938 16. vlajka Slovensko 274
 
 
VÍŤAZI PRETEKOV:
Simon Gerrans (Orica) - 4
Alberto Contador (Tinkoff) - 3
Alejandro Valverde (Movistar), Alexander Kristoff (Kaťuša), Philippe Gilbert (BMC) - 2
Carlos Betancur (Ag2r), Peter Sagan (Cannondale), Joaquim Rodríguez (Kaťuša), John Degenkolb (Giant), Fabian Cancellara (Trek), Niki Terpstra, Chris Froome (Sky), Andrew Talansky (Garmin), Rui Costa (Lampre-Merida), Vincenzo Nibali (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Tim Wellens (Lotto), Daniel Martin (Garmin) - 1
 
 
VÍŤAZI ETÁP:
Nacer Bouhanni (FDJ), Tony Martin (OPQS) - 7
Marcel Kittel (Giant) - 6
John Degenkolb (Giant), Alberto Contador (Tinkoff), Luka Mežgec (Giant) - 5
Vincenzo Nibali (Astana), Rafal Majka (Tinkoff) - 4
Michael Albasini (Orica), Chris Froome (Sky), André Greipel (Lotto), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Michael Rogers  (Tinkoff), Michael Matthews (Orica), Fabio Aru (Astana) - 3
Tom Jelte Slagter (Garmin), Carlos Betancur (Ag2r), Simon Špilak (Kaťuša), Lieuwe Westra (Astana), Peter Sagan (Cannondale), Mark Cavendish (OPQS), Matteo Trentin (OPQS), Alexander Kristoff (Kaťuša), Nairo Quintana (Movistar), Adriano Malori (Movistar), Sacha Modolo (Lampre-Merida) - 2
Simon Gerrans (Orica), Cadel Evans (BMC), Richie Porte (Sky), Moreno Hofland (Belkin), Arthur Vichot (FDJ), Joaquim Rodríguez (Kaťuša), Tejay Van Garderen (BMC), Stef Clement (Belkin), Wout Poels (OPQS), Ben Swift (Sky), Michal Kwiatkowski (OPQS), Pieter Weening (Orica), Rigoberto Urán (OPQS), Javier Arredondo (Trek), Nikias Arndt (Giant), Jurij Trofimov (Kaťuša), Jan Bakelants (OPQS), Cameron Meyer (Orica), Esteban Chavez (Orica), Rui Costa (Lampre-Merida), Mikel Nieve (Sky), Lars Boom (Belkin), Blel Kadri (Ag2r), Tony Gallopin (Lotto), Ramunas Navardauskas (Garmin), Jahuenij Hutarovič (Ag2r), Petr Vakoč (OPQS), Theo Bos (Belkin), Jonas Vangenechten (Lotto), Kristof Vandewalle (Trek), Andrea Guardini (Astana), Zdeněk Štybar (OPQS), Tom Dumoulin (Giant), Greg Van Avermaet (BMC), Tim Wellens (Lotto), Guillaume Van Keirsbulck (OPQS), Alejandro Valverde (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale), Winner Anacona (Lampre-Merida), Ryder Hesjedal (Garmin), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Adam Hansen (Lotto), Philippe Gilbert (BMC), Tyler Farrar (Garmin), Daniel Martin (Garmin) - 1
 
 
PETER SAGAN (Cannondale Pro Cycling):
13.03.14: Tirreno - Adriatico (2. etapa) - 5. miesto (1 bod)
14.03.14: Tirreno - Adriatico (3. etapa) - 1. miesto (6 bodov)
17.03.14: Tirreno - Adriatico (6. etapa) - 3. miesto (2 body)
23.03.14: Miláno - San Remo - 10. miesto (4 body)
28.03.14: E3 Harelbeke - 1. miesto (80 bodov)
28.03.14: Gent-Wevelgem - 3. miesto (50 bodov)
13.04.14: Paríž-Roubaix - 6. miesto (40 bodov)
15.06.14: Tour de Suisse (2. etapa) - 4. miesto (1 bod)
16.06.14: Tour de Suisse (3. etapa) - 1. miesto (6 bodov)
17.06.14: Tour de Suisse (4. etapa) - 3. miesto (2 body)
18.06.14: Tour de Suisse (5. etapa) - 2. miesto (4 body)
19.06.14: Tour de Suisse (6. etapa) - 5. miesto (1 bod)
05.07.14: Tour de France (1. etapa) - 2. miesto (10 bodov)
06.07.14: Tour de France (2. etapa) - 4. miesto (4 body)
07.07.14: Tour de France (3. etapa) - 2. miesto (10 bodov)
08.07.14: Tour de France (4. etapa) - 4. miesto (4 body)
09.07.14: Tour de France (5. etapa) - 4. miesto (4 body)
10.07.14: Tour de France (6. etapa) - 5. miesto (2 body)
11.07.14: Tour de France (7. etapa) - 2. miesto (10 bodov)
17.07.14: Tour de France (12. etapa) - 2. miesto (10 bodov)
20.07.14: Tour de France (15. etapa) - 3. miesto (6 bodov)
30.08.14: Vuelta a Espaňa (8. etapa) - 3. miesto (4 body)
04.09.14: Vuelta a Espaňa (12. etapa) - 4. miesto (2 body)
- spolu: 263 bodov
 
PETER VELITS (Omega Pharma - Quick-Step):
16.03.14: Paríž - Nice (celkové poradie) - 9. miesto (10 bodov)
11.06.14: Critérium du Dauphiné (4. etapa) - 5. miesto (1 bod)
- spolu: 11 bodov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop