Najdôležitejšie udalosti týždňa 44/'14

2.11.2014, 17:00 | Aktuality zo sveta |
Ďalší mimosezónny týždeň je za nami a priniesol zaujímavé informácie. Padol nový hodinový rekord, Slovensko má víťaza nových prestížnych pretekov a predovšetkým sme sa dozvedeli, kde odštartuje budúcoročná Vuelta.
 
 
Štart Vuelty
 
Organizátori najväčšej trojice pretekov postupne zverejňujú trasy pre ročník 2015. Napríklad starú dámu nám už predstavili podrobne minulý týždeň. Práve vtedy sme písali aj o tom, že podrobnosti Vuelty sa dozvieme niekedy v januári. Riaditeľ pretekov Javier Guillen ale počas tohto týždňa prezradil, kde sa to všetko začne. Prvým etapovým centrom Vuelty bude známe turistické centrum neďaleko Marbelly, Purto Banús. Fanúšikovia si tak už teraz môžu rezervovať letenky na 22. augusta a nabrať kurz na juh Španielska.
 
 
Voigtov rekord je minulosťou
 
Ešte stále máme všetci v pamäti nádhernú rozlúčku Jensa Voigta s profesionálnou cyklistikou. 18. septembra vo svojich 43 rokoch tento známy „unikač“ skončil s cyklistikou, keď určil nový rekord v hodinovke. Jeho hodnota dosiahla 51,11 kilometra. Ako sa samotný Jens vyjadril, dúfal, brandle-matthias-drahaže jeho hodnota vydrží aspoň do Vianoc. Bol si vedomý, že vydržať nemôže. Lenže už teraz je minulosťou. 30. októbra sa postavil na štart hodinovky vo švajčiarskom Aigle Rakúšan Matthias  Brändle a jeho výkon prekonal o vyše 700 metrov, keď dosiahol hodnotu 51,85 km. Brändle nie je v cyklistike žiadnym nováčikom a je napríklad trojnásobným majstrom Rakúska v časovke. Po jazde neskrýval radosť: „Bolo to veľmi ťažké, som veľmi unavený a dosť to bolelo. Som šťastný, cítim sa fantasticky.“
 
Jens Voigt všetko poctivo sledoval a po rekordnej jazde svojho premožiteľa pochválil: „Matthias predviedol silný výkon a ako vždy tvrdo pracoval, aby bol dobre pripravený. To je presne to, prečo sme my cyklisti tu. Dúfam, že takto môžeme upútať viacej pozornosti na nádherné podujatie, akým je hodinovka.“
 
Ako dlho môže nový rekord vydržať? Aj Matthias zrejme ako Jens dúfa, že aspoň do Vianoc. Jedno je však isté. Na hodinový rekord sa už chystá ďalšia hviezda. Aspoň zahraničné médiá priniesli informáciu, že Bradley Wiggins, ktorý sa v budúcom roku chce opäť viac zamerať aj na dráhu, plánuje útok na rekord v El Palma Arena na Mallorke. Jeho pokus by mal prísť buď v júli alebo auguste budúceho roka.
 
 
Doping stále v hre
 
Lance Armstrong by sa mal v najbližších týždňoch už druhýkrát stretnúť s členmi nezávislej komisie pre reformu cyklistiky. Prvé stretnutie bolo tento rok vo Washingtone a podľa jeho právnika Elliota Petersa prišli aj odpovede na všetky otázky vyšetrovateľov, ktorých viedol švajčiarsky štátny žalobca Dick Martyh. Lance teraz hovorí: „Stále som hovoril, že ponúkam pomoc cyklistike a a je aj mojím záujmom, aby sa pohla ďalej po generáciách pretekárov, ktorí si pošramotili povesť dopingom.“ Pripomeňme, že Armstron prišiel pre doping o sedem titulov a teraz sa snaží o to, aby mu UCI zrušila celoživotný zákaz pretekať. Únia naopak odhaľuje dopingové prípady z minulosti a jej prípadne väzby práve na túto organizáciu.
 
rasmussen-michael-tlacovkaTo, že doping nie je minulosťou ukazujú aj nové prípady v ženskej cyklistike. Marcia Fernandezová dostala dvojročný trest za pozitívny test na EPO, ktorý jej zistili počas domáceho šampionátu v Brazílii. Rovnakú látku zistili ďalším trom brazílskym cyklistkám a žiadna z nich dokonca ani nepožiadala o B vzorku. Fernandezová je víťazka domácich majstrovstiev a teraz definitívne stratila šancu štartovať na Olympijských hrách v domácom Riu de Janeiro.
 
S dopingovou minulosťou stále zápasí aj Michael Rasmussen. Jeho tím Christina Watches končí a Rasmussen tvrdí, že je to preto, lebo Dánska cyklistická únia, odrádzala pretekárov od vstupu do tímu. Tá však tvrdí, že o tíme ponúkala cyklistom iba objektívne a dôveryhodné informácie, ktoré sú založené na informáciách o nezdravej atmosfére v tíme.
 
 
Našim sa darí
 
Náš reprezentant v horskej cyklistike Filip Polc celkovo vyhral premiérový ročník City Downhill World Tour 2014. V sobotu v Taxcu síce skončil na druhom mieste, keď ho prekonal Bernardo Cruz z Brazílie. No Filipovi to stačilo na celkové víťazstvo v štvordielnom seriáli pretekov. Dôvod je jednoduchý, predtým vyhral všetky troje preteky v Santose, Valparase a doma v Bratislave.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop