Najdôležitejšie udalosti týždňa 45/'14

9.11.2014, 17:00 | Aktuality zo sveta |
Dianie v posledných siedmich dňoch prinieslo viacero zaujímavých správ. Napríklad už vieme, že o posledné miesto vo World tour zabojuje IAM. Jasné už je aj to, že Alonso do cyklistických súťaží v novej sezóne nezasiahne. Svetom sa tiež rozletelo, že Saganovci zdolali Kilimandžáro. Sezónu má za sebou už aj CK Banská Bystrica. Palčák vybojoval v Kamerune tri body.
 
 
IAM medzi špičkou?
 
Zaplní dieru vo World Tour po zlúčení tímov Cannondale a Garminu tím IAM? Zaujímavá otázka, ale už takmer vyriešená. Prečo by posledné miesto malo zostať voľné? Najskôr prejavil záujem tím MTN Qhubeka. Formálne však nekonal. Naopak, IAM sa už chopil možnosti, podal žiadosť a čaká sa na rozhodnutie, ktoré príde zhruba v polovici novembra: "Rozprávali sme sa o tom v posledných týždňoch a je to UCI, kto rozhodne,“ povedal hovorca tímu.
 
Ak by licenciu IAM získal, ešte by musel mierne posilniť a pribrať pretekárov. Lídrom je Silvain Chavanel, no veľkými menami sú aj čerstvý rekordér v hodinovke Matthias Brändle, ale aj Heinrich Haussler. A čo tak Chris Horner?
 
 
Horner v Lampre-Merida skončil
 
Už začiatkom októbra sme písali, že Chris Horner, tak ako vlani, nemá budúcnosť istú. A teraz sa pochybnosti potvrdili. Tím Lampre-Merida totiž na internetovej stránke 43-ročnému Američanovi zaželal veľa úspechov. Horner bude zažívať teda podobné stavy ako vlani, keď dlho nevedel nájsť zamestnávateľa. A to mal vlani podstatne lepšiu vyjednávaciu pozíciu, pretože vtedy vyhral Vueltu.
 
horner-chris-2014Tento rok to bude mať oveľa ťažšie. Výsledky, aké si predstavoval on sám, sa nedostavili. Problémom bol veľmi ťažký pád počas prípravy na Giro a neskôr nebol ani na Vuelte. Po liečbe priedušiek mal nízku hladinu kortizolu. Tím dodržal podmienky hnutia za dôveryhodnosť cyklistiky a na pretekoch neštartoval. Na Tour de France skončil na 17. mieste, no spokojný nebol. Pod výkon sa však podpísala dlhá prestávka pre spomínaný pád a choroba. Chris má samozrejme ešte jednu možnosť - ukončiť kariéru. Vek na to rozhodne má. Jeho rovesník Jens Voigt tak urobil.
 
 
Alonso cúva
 
Reč nebude o jeho virtuóznych jazdeckých schopnostiach, ale o pokuse vybudovať cyklistický tím. Stalo sa to, čo sme už viackrát písali a odhadovali - počas týždňa oznámil,  že nateraz sa vzdáva projektu, o ktorom sa už špekuluje druhý rok. Definitívne tak potvrdil, že do budúcej cyklistickej sezóny nezasiahne. V skratke si pripomeňme, ako sa celá snaha vyvíjala:
 
  1. na jeseň 2013 sa pokúsil zachrániť dlhoročný tím Euskaltel-Euskadi
  2. po jeho zániku začal budovať svoj tím, oslovil Paola Bettiniho, aby zohnal dobrých cyklistov
  3. následne sa začali mediálne diskusie o tom, že jednou z hviezd tímu má byť Peter Sagan
  4. v októbri 2014 začal spoluprácu so skupinou NOVO
  5. nestihol podať žiadosť o licenciu
  6. Bettini tento týždeň oznámil, že už v projekte nefiguruje
  7. Alonso v stredu priznal, že s NOVO sa v názoroch na tím rozchádzajú
 
Po tomto všetkom ale Fernando stále tvrdí, že v budúcnosti s ním v cyklistike treba počítať: "V tomto roku som dal veľa síl do postavenia profesionálneho tímu, ale žiaľ vstúpili do toho rôzne prekážky.“
 
 
Novinky Tinkoff-Saxo
 
contador-kilimanjaroCyklistický tím úspešne zavŕšil snahu dobyť vrchol Klimandžára. Najvyššiu horu Afriky zdolali aj všetci traja Slováci. Najlepším z tímu bol údajne Alberto Contador, ktorý dosiahol vrchol ako prvý a potvrdil tak svoje vrchárske schopnosti aj v turistike. Také jednoduché to ale chlapci z tímu nemali. Horu vraj zasiahlo najhoršie počasie za posledné roky. Niektorých členov tímu v rátane Maroša Hlada a dvoch kameramanov z výstupu dokonca stiahli ešte pred záverečnou etapou.
 
Peťo Sagan sa pre zahraničné médiá vyjadril, že by vymenil minimálne jedno víťazstvo v bodovacej súťaži na Tour de France za víťazstvo na legendárnej klasike. Tiež sa vyjadril, že mal viacej ponúk na zmenu tímu, no vybral si Tinkoff. Predovšetkým pre Bjarneho Riisa. "Poznám ho ako veľmi dobrého a úspešného lídra,“ uzavrel Peter. Jenou z priorít pre budúci rok je opäť zisk zeleného dresu na Tour, no počíta sa s ním aj ako podporou pre Contadora.
 
Okrem utužovania kolektívu má tím aj ďalšie novinky. Prišli noví ľudia a jedným z nich je Bobby Julich, ktorý bude hlavným trénerom tímu. Doteraz pôsobil v BMC, kde máme druhého Petra. Predtým odišiel zo Sky. Do tímu prišli aj Sean Yates a Patxi Vila.
 
 
Bystričania uzatvorili sezónu v Kamerune
 
Všetci profesionálni cyklisti už sezónu ukončili, ale pretekári CK Banská Bystrica tak urobili až v týchto dňoch. Súťažili na Grand Prix Chantal Biya v Kamerune. Pôvodne sa mali tieto preteky konať už v polovici októbra, ale museli sa viackrát presúvať pre štátny smútok.
 
Do Afriky cestovala šestica Jozef Palčák, Miroslav Debnár, Jakub Vančo, Lukáš Bátora, Miroslav Hraško a Martin Fraňo.
 
Najviac sa darilo dvojici Palčák - Debnár, ktorá dlho siahala na Top 10 celkového poradia. Napokon sa Jozefovi porarilo uchmatnúť tri UCI body za ôsme miesto. Zaznamenal aj štvrtú pozíciu v etape. Mirovi pripadlo pätnáste miesto. Celkovým víťazom sa stal Mekseb Debesay z Eritrey.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop