Najdôležitejšie udalosti týždňa 47/'14

23.11.2014, 17:00 | Aktuality zo sveta |

Ďalší nesezónny týždeň ubehol ako voda a tentokrát priniesol niekoľko kľúčových informácií. Napríklad Peťo Sagan sa dozvedel čo od neho čaká nový šéf Bjarne Riis. Movistar ohlásil zaujímavé double, Astana mala už štvrtý dopingový prípad a na svete je neukradnuteľný bicykel. Predstavili aj tím, kde bude jazdiť Tereza Medveďová.

 

 

Očakávania od Sagana a spol.

 

Tak a je to tu. A pravdu povediac takéto slová asi čakal každý z nás. Bjarne Riis sa vyjadril pre zahraničné médiá veľmi jasne: „Musíme vyhrať klasiku. Peter Sagan má šancu vyhrať všetky v kalendári a ak by sa mu nepodarilo aspoň jedno víťazstvo tak musím priznať, že by to bolo sklamanie,“ vyjadril sa Peťov šéf z Tinkoff-Saxo Banku.

 

Jedným dychom ale treba dodať, že jedna vec sú reči a druhá činy. Peter to bude mať veľmi ťažké napriek tomu, že tvrdo trénuje a že sa stále zlepšuje. Konkurencia nespí a v štartovom poli sú aj ďalší pretekári, ktorí si brúsia zuby na víťazstvá.

 

gilbert-phil-ms-2014Napríklad veľké plány pre novú sezónu ohlásil Philippe Gilbert z BMC. Rád by sa totiž po roku vrátil na kockované klasiky vo Flámsku. Chcel by absolvovať preteky ako Omloop a Kuurne. Dokonca sa vyjadril: „Mojím snom je vyhrať všetky veľké klasiky“ a k tomu mu chýbajú triumfy na Miláno-San Remo, Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. „Som dokonca ochotný vzdať sa pretekov Liége-Bastogne-Liége pre špeciálnu prípravu na Roubaix,“ uzatvára sympatický Belgičan. Vedenie BMC však potom chladilo emócie, lebo Phil ešte nemá definitívny kalendár a bude sa musieť prispôsobiť plánom tímu. A samozrejme tým naznačoval, že v tíme je aj skvelý Greg Van Avermaet a ten je tak isto v hre o veľké víťazstvá.

 

Keď už sme spomínali Riisa a Tinkoff-Saxo treba doplniť ešte jedno dôležité vyjadrenie: „Musíme vyhrať na Grand tour.“ A to je zase hodená rukavica pre Alberta Contadora. Riis však naznačil, že verí pištoľníkovi aj čo sa týka plánu vyhrať Giro a Tour. Podľa neho Alberto sa dokáže zregenerovať po Gire aj na Francúzsko a tvrdí, že ak by neveril, že Contador to dokáže, tak by určite oponoval vedeniu tímu.

 

 

V Astane doping za dopingom

 

Na kazašský tím Astana sa toho v poslednom čase zosypalo viac ako dosť. Tentokrát dostal Viktor Okišev, ale z kontinentálneho tímu Astany, ktorému našli anabolický steroid, zákaz súťaženia. Ešte môže požiadať o B-vzorku. Stanovisko tímu je jasné: „Celý kontinentálny tím, pretekári aj ostatný personál sú šokovaní a sklamaní zo správy od UCI.“ Samozrejme, že sú šokovaní, veď mladík si jednak zničil kariéru a jednak na májových ázijských majstrovstvách, kde mu vzorku odobrali, zvíťazil v časovke do 23 rokov.

 

Pomaly sa už začína šuškať, že veľká Astana môže mať pre neustále dopingové prípady, problém získať World Tour licenciu. Pokarhaná zrejme bude, no tím čaká, že spomínanú licenciu pre rok 2015 získa. Už dávnejšie vyhlásil, že zlepšil svoj vnútorný testovací program a samozrejme stále sprísňuje jeho postoj voči dopingu.

 

Tak uvidíme, ako nakoniec dopadne Nibaliho a Vinokurovova partia. V každom prípade, dobrý obraz o tíme to nevytvára. Veď za ostatný čas nachytali štyroch pretekárov. Vo World Tour tíme to boli bratia Valentin a Maxim Iglinský. Z kontinentálnej Astany potom Ilija Davidenok a spomínaný Viktor Okišev. A neteší to ani lídra Vincenza Nibaliho, ktorý razantne začína odrážať útoky: „Ak ma chcú ľudia spájať s týmito prípadmi, tak potom niečomu nerozumejú. Sú to štyria idioti, ktorí so mnou nemajú nič spoločné.“ Talian sa však nemôže čudovať, veď na Tour mu pomáhal jeden z hriešnikov, Maxim Iglinskij.

 

 

Dvojité Double od Movistaru

 

Alejandro Valverde a Nairo Quintana už majú základný plán pre budúcu sezónu jasný. Obaja vynechávajú Giro a obaja idú vyskúšať double Tour de France - Vuelta. Sezóna sa teda začína quintana-valverde-spoluvyvíjať veľmi zaujímavo. Keďže Contador sa snaží o už spomínané doube Giro a Tour. Valverde navyše už tento rok ukázal, že vie byť silný na dvoch Grand Tour. Veď na starej dáme skončil celkovo štvrtý a na Vuelte tretí. Aj tieto výborné výsledky mu priniesli triumf v rebríčku UCI. Na double sa cíti aj Quintana a naznačuje, že spolu s Valverdem plánujú súperom poriadne zavariť: „Pre našich súperov sme oveľa silnejší spolu, ako samostatne. Pre ostatných to bude ťažká pozícia, nám naopak vyhovuje,“ hovorí tohtoročný víťaz Gira.

 

Nairo sa už teší na Tour de France 2015 a k trati mal len samé pozitívne vyjadrenia: „Je to Tour s množstvom kopcov. Veľmi sa mi páči a priťahuje moju pozornosť. Bezpečne musím prežiť prvý týždeň, kde hrozí aj vietor a ten zvyšok už by mal byť menej náročný. Myslím si, že ani Alejandro nebude horší a pokúsime sa z toho vyťažiť čo najviac.“

 

 

Neurkadnuteľný bicykel?

 

Kto by nechcel mať bicykel, ktorý by nikto nedokázal ukradnúť. Vymyslieť niečo také nie je vôbec jednoduché ale na trhu už je niekoľko zaujímavých riešení. S tým najnovším prichádza trojica Čiľanov. Svoj bicykel nazvali Yerka.

 

Dolná časť rámu sa dá rozdeliť, čím vzniknú dve ramená. Tie sa následne spoja sedlovou rúrkou a všetko sa to zamkne. Vznikne tak akýsi rozšírený rámový trojuholníkový rám, ktorý by musel zlodej zničiť, aby bicykel mohol ukradnúť. A to by sa mu samozrejme neoplatilo.

 

 

Spúšťačom nápadu bola osobná skúsenosť, keď jednému z tvorcov „šľohli“ bicykel. Tvorcovia najskôr urobili plastovný model, následne funkčný prototyp a teraz už čakajú len na schválenie patentu. Rozbehli aj kampaň na získanie počiatočnej investície. Potrebujú zohnať 300-tisíc dolárov aby mohli vyrobiť prvých 1000 kusov.

 

 

V Miláne odprezentovali tím Terezy Medveďovej

 

Na záver ešte krátka správa z mesta módy. V sobotu 22. novembra sa uskutočnila oficiálna prezentácia "ženskej Astany", ktorej dres si v budúcom roku oblečie 18-ročná Slovenka Tereza Medveďová. Informovali sme vás o tom pred desiatimi dňami. Pretekať bude pod názvom LaCLASSICA, podľa hlavného sponzora - talianského výrobcu cyklistického oblečenia.

 

Pozvánku na túto slávnosť v Miláne prijala, a Terezu prišla podporiť, aj víťazka Giro d'Italia 1993 Lenka Ilavská - Litvinová, ktorá našej nádeji zaželala veľa šťastia v náročných bojoch profesionálnej cyklistiky, ktoré Medveďovú čakajú.

 

Malá fotogaléria prezentácie tímu LaCLASSICA (foto: Rastislav Zoller):

 

Fotografia 1 z 3
Fotografia 1 z 3
Fotografia 1 z 3

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop