Najdôležitejšie udalosti týždňa 49/'14

7.12.2014, 23:00 | Aktuality zo sveta |

Máme za sebou silný týždeň informácií. Tú najdôležitejšiu, teda pridelenie licencií tímov, sme rozpísali už počas týždňa podrobnejšie a ešte budeme informovať najbližšiu stredu. Tie témy, ktoré nedostali priestor, prinášame v tradičnom sumári týždňa.

 

 

Saganov úvodný program

 

Petra Sagana uvidíme prvý raz v novom drese 8. februára na šesťetapových pretekoch Okolo Kataru. Potom sa presunie do Ománu, kde sa chystá lepšia konkurencia a tradične ťažší terén ako v Katare. Túto informáciu zverejnili organizátori na sociálnej sieti pretekov. Najskôr oznámili najväčšiu hviezdu a obhajcu triumfu z Tour de France Vincenza Nibaliho (aj keď ktovie ako to dopadne s licenciami, Astanu by však mali pozvať) a hneď potom Petra Sagana vo farbách Tinkoff-Saxo.

 

Už teraz vieme, že preteky odštartujú 17. februára a víťaza by sme mali spoznať 22. februára. Tento rok Peťo v Ománe vyhral štvrtú etapu ale celkovo má na konte už štyri triumfy. Najlepšie sa mu darilo v roku 2013, keď vyhral dve etapy a v roku 2012 vyhral jednu etapu plus bodovaciu súťaž.

 

Meno Nibali vyvoláva aj spomienky na triumf nášho druhého pretekára, Petra Velista. Pred dvomi rokmi totiž Omán vyhral celkovo práve pred Nibalim, a to aj po fantastickom výkone na Zelenej hore. A ak si spomínate, bojovalo sa až po cieľovú pásku a bolo to najtesnejšie víťazstvo aké len mohlo byť. O jedinú jednu sekundičku.

 

Dúfajme teda, že Omán znova prinesie radosť slovenským farbám. Víťazom ročníka 2014 bol Chris Froome. Jeho meno zatiaľ organizátori medzi štartujúcich nezaradili. V twitte sa ešte okrem Sagana a Nibaliho spomínajú pretekári ako Thibaut Pinot a Tejay van Garderen. Všetky zatiaľ zverejnené mená naznačujú, že by sme mohli vidieť pekné preteky. Účasť Van Garderena zasa predpokladá, že Peťo Velits by v prípade účasti nebol lídrom, ale na začiatku sezóny sú taktiky voľnejšie.

 

 

Froome na Tour

 

froome-chris-stupanieKonečne prišla aj správa ako hrom. Chris Froome potvrdil svoju účasť na Tour de France 2015. Informáciu priniesol samotný tím Sky, a preto by nemalo ísť o žiadne zavádzanie či špekulácie. Práve po zverejnení trasy pre budúci ročník si Chris zobral čas na rozmyslenie. Na budúci rok totiž stará dáma počíta s piatimi dojazdmi na kopci a len jednou krátkou 14-kilometrovou časovkou.

 

Froome preto váhal, no nakoniec sa rozhodol: "S tímom sme si dali zásadné ciele do novej sezóny a Tour zostáva mojim hlavným zámerom,“ vyjadril sa na webe tímu. Ešte zaujímavejšie a rozhodujúce aj pre víťazstvo, sú jeho ďalšie slová:"V príprave sa viac zameriam na stúpania a znížim objem časovkárskych kilometrov.“

 

Vyjadril sa aj k možnosti štartu na dvoch či dokonca na všetkých Grand Tours sezóny. Označil to síce za veľkú výzvu, ale jasne vyvrátil akékoľvek špekulácie a oznámil, že Tour bude mať prioritu: "Zo skúseností viem, aké náročné je absolvovať dve z troch Grand Tours s cieľom zvíťaziť. Možno príde čas, keď priority zmením, ale v budúcom roku to tak nevidím.“

 

 

Biologický pas Kreuzigera

 

Roman Kreuziger sa rozhodol bojovať o svoje meno v kauze okolo jeho biologického pasu. Dokonca si na tieto účely zriadil špeciálnu internetovú stránku www.kreuzigercase.cz. Na nej píše, že nikdy nebol pozitívne testovaný, no napriek tomu žije už rok a pol v neistote, či bude môcť pokračovať v kariére.

 

Šéf exekutívy Antidopingového výboru Českej republiky Jan Chlumský pre idnes.cz naznačil možné problémy v Romanovom pase: "Sú tam veľké zmeny v rozpätí niekoľkých dní a týždňov. To je to, čo sa nepozdáva expertom UCI a zároveň to, čo experti, ktorých si najal pán Kreuziger, zasa obhajujú. Bude to riešiť arbitráž v Lausanne," vyjadril sa pre internetový denník.

 

Na Romanovej novej stránke si však môžete podrobne preštudovať aj hodnoty z jeho biologického pasu, ktoré dal verejnosti k dispozícii. Roman ich tam sám komentuje slovami: "Nikdy som neprekročil takzvané krajné hodnoty a ani som sa k nim nepriblížil.“

 

Celý problém uzatvára aj slovami, že nežiada o súcit ani zhovievavosť, ale tvrdí, že vždy dodržiava zásadu fair play: "Dnes som sa v absurdnom divadle ocitol ja, zajtra to môže byť akýkoľvek iný športovec. Žiadam spravodlivý proces, chcem jasné pravidlá a čestné zaobchádzanie.“

 

 

Biologickým pasom sa budeme venovať tesne pred Vianocami v špeciálnom článku...

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop