Najdôležitejšie udalosti týždňa 51/'14

21.12.2014, 23:00 | Aktuality zo sveta |
Predvianočný sumár týždňa prináša hneď niekoľko dôležitých informácií. Spoznali sme napríklad úvodnú časť Vuelty, ale aj možný dátum konca kariéry pištoľníka Alberta.
 
 
Úvod Vuelty už poznáme
 
Šéf pretekov Javier Guillén predstavil detaily prvých štyroch etáp španielskej Grand Tour. Všetko sa to začne 22. augusta krátkou časovkou medzi Puerto Banús a Marbellou. V tomto prípade sa však ešte musí rozhodnúť, či bude individuálna alebo tímová.
 
Na druhý deň Vuelty pripravili organizátori malé prekvapenie. Cieľový finiš v kopci na Caminito del Rey. Táto úzka cestička zo začiatku 20. storočia, strmo vrytá do skál, bola veľmi dlho uzavretá. Teraz ju opravili a otvoriť ju majú práve na budúci rok a jej propagácii Vuelta výrazne napomôže. Táto etapa má naplánovaný štart v Alhauríne.
 
Tretia etapa vedie z Mijas do Malagy a štvrtý deň sa začne v Estepone a pôjde smerom na západ do Vejer de la Frontera, neďaleko Cádizu.
 
contador-alberto-vuelta-podiumPrvé štyri dni sa teda bude pelotón pohybovať v regióne Malagy. Ďalšie podrobnosti o trase španielskych pretekov by sme sa mali dozvedieť 10. januára, no už teraz sa šepká, že na severe budú preteky smerovať do Pyrenejí a Andorry. Tam na cyklistov čaká etapa do Murcie, ktorá obsahuje aj pasáž cez Cresta del Gallo. Borcov neobíde tímová časovka v Burgose, ktorú zaradil štyri dni pred finále. No a Vuelta sa vráti do tradičného cieľa v Madride, po netradičnej tohtoročnej bodke v Santiagu de Compostela.
 
 
Contador už vidí koniec
 
Veľmi často sa špekuluje o jednotlivých pretekároch, kedy ukončia svoje kariéry a častokrát si fanúšikovia želajú aby to bolo čo najneskôr. Napríklad naposledy smútili, keď ohlásil koniec Cadel Evans. No a teraz je tu ďalšie veľké meno, ktoré už skupinku svojich obdivovateľov dopredu pripravuje na deň D.
 
Áno je to Alberto Contador. Pre španielske médiá sa vyjadril, že do cyklistického dôchodku sa chystá na konci sezóny 2017, ak nie aj skôr: "Mojim cieľom je skončiť s cyklistikou na vrchole, víťazstvom v mojich posledných pretekoch. A to nehovorím o malých pretekoch, ale o niečom veľkom. Špeciálne by to mohla byť Tour.“
 
Médiá preto okamžite začali špekulovať, že by Alberto mohol skončiť už na konci sezóny 2015, keďže sa chystá vyhrať Giro aj Tour a navyše mu končí kontrakt s tímom Tinkoff-Saxo. On sám však hovorí, že rok alebo dva, po tejto sezóne by ešte rád súťažil. Celú diskusiu uzavrel tým, že ponúk od ďalších tímov má na stole dosť.
 
 
Urán je ďalším do partie double
 
Rigoberto Urán oznámil, že pôjde na Giro aj Tour: "Plánujem double. Zúčastním sa oboch pretekov čo si vyžiada aj zmeny v mojom súťažnom kalendári.“ Giro označil za špeciálne preteky, kde sa môže stať čokoľvek a v každom momente. Tento rok, ako všetci dobre vieme, skončil za svojim krajanom Quintanom a mal na sebe aj ružový dres.
 
uran-giberto-giro-ruzovyRigo sa tiež vracia na Tour a to po dlhých troch rokoch. Ak si zaspomíname, jeho posledný štart znamenal celkové 23. miesto a šesť dní mal na sebe biely dres pre najlepšieho mladého pretekára do 25 rokov. "Som skutočne šťastný, že sa vrátim na jedny z najlepších pretekov na svete. Viem, že bude ťažké absolvovať Giro a Tour na najvyššej úrovni, ale viete aj to, že myslím na veci postupne preteky po pretekoch, a som schopný zamerať sa na dva rôzne vrcholy počas sezóny. Takže moje ciele na Tour a Gire budú odlišné.“
 
Urán je tak už štvrtým veľkým menom, ktorý potvrdil double. Z ďalších zvučných pretekárov to už urobili Alberto Contador, Joaquim Rodriguez a zatiaľ to pripustil aj Vincenzo Nibali.
 
 
Doping stále straší
 
Počas týždňa médiami preletela informácia, že dopingový hriešnik Mauro Santambrogio stojí zoči-voči celoživotnému zákazu súťaženia. Odpykával si 18-mesačný trest za užitie EPO na Gire 2013, ktorý sa mu skončil začiatkom novembra. No problém je v tom, že ešte počas trestu, koncom októbra, ho znovu otestovali a UCI hneď na to oznámia nepríjemnú správu. Talian mal zvýšenú hladinu testosterónu. Opäť mu zastavili činnosť až do vyriešenia prípadu.
 
Dopingu majú nad hlavu už aj v talianskej cyklistickej federácii. Jej prezident Renato Di Rocco sa snaží pritlačiť na súdnictvo, aby zabránilo známemu lekárovi Michele Ferrarimu ovplyvňovať pretekárov a dokonca aj tímy. Reaguje tak na najnovšie zistenia padovských vyšetrovateľov, ktorí poukázali na to, že Ferrari, známy aj zo spolupráce s Armstrongom, je stále napojený na tímy Astana či Lampre a v prípade má byť zapojených až 38 cyklistov.
 
Di Rocco má už týchto káuz dosť: "Nikam to nevedie. Stále žiadame úrady, aby nám pomohli vyčistiť cyklistiku od skazených jabĺk, no sme to vždy my, čo prehrávame. Cyklistika je už z toho unavená.“
 
Korunu všetkému nasadil Riccardo Ricco, ktorý si momentálne odpykáva 12-ročný zákaz akejkoľvek súťaže. Ten sa vyjadril, že teraz je už pelotón čistejší, no nie úplne čistý a dodal: "Môžete na Grand Tour pretekať čistý. Ja som to urobil na Tour de France v roku 2006. A vyhrať ju čistý? Jednodňovú klasiku ÁNO. Grand Tour NIE.“
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop