UCI s veľkou reformou bodovania, rebríček World Tour zanikol

8.1.2015, 14:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
VIETE PRVÍ. AKTUALIZOVANÉ. Bodovací systém Medzinárodnej cyklistickej únie bol dlhé roky tŕňom v oku cyklistických fanúšikov, ale aj odborníkov. Existoval rebríček UCI World Tour a kontinentálne rankingy. Pretekári Pro tímov nemohli bodovať na nižších pretekoch, kontinentálne celky na vyšších. Podujatia ako majstrovstvá sveta či olympijské hry sa nikam nezapočítavali. Bolo veľmi obtiažne určiť, kam asi patrí Maroš Kováč či Erik Baška v celosvetovom meradle a hoci existuje viacero virtuálnych rebríčkov cyklistických serverov, globálne oficiálne hodnotenie cyklistov neexistovalo.
 
UCI konečne vypočula prosby fanúšikov a pre sezónu 2015 pripravila veľkú reformu bodovania mužskej cestnej cyklistiky. 1. januára 2015 vznikol jediný oficiálny rebríček všetkých cestných podujatí pod jej hlavičkou s názvom UCI World Classification. Aktualizovať by sa mal každý pondelok a fungovať systémom 52 týždňov, teda UCI každý pondelok body nie len pridá, ale aj vezme tie spred roka (vymazávať začne logicky až o rok). Niečo podobné poznáme z tenisu.
 
Zahrnuté v ňom budú body za celkové poradia na pretekoch Grand Tour, World Tour, HC, 1. kategórie, 2. kategórie (tu v roku 2014 aj EH v Baku), 2. kategórie U23, národný šampionát, kontinentálny šampionát, olympijské hry, majstrovstvá sveta, umiestnenia v etapách i nositelia líderských dresov. Peter Sagan sa môže tešiť na bodový prídel zo subklasifikácií na Grand Tours, teda napríklad bodovacej súťaže. Klasiky aj etapáky rovnakej kategórie budú bodované rovnako.
 
Víťaz Tour, Gira a Vuelty dostane po novom rovných tisíc bodov, majster sveta šesťsto, víťaz pretekov World Tour päťsto. UCI zrušila rozdiely medzi jednotlivými Grand Tours a tiež pretekmi WT. Doteraz bola pätica najprestížnejších klasík hodnotená bohatším prídelom ako jednorazovky s kratšou históriou. Nosenie dresu lídra sa už bude oceňovať aj vo World Tour. Čo sa týka etáp vrámci pretekov, na väčšine podujatí bude dostávať body iba prvá trojica v cieli.
(kompletná tabuľka pod článkom)
 
Existovať bude aj národný rebríček. Krajiny v Nations World Classification sa zoradia podľa ôsmich najlepších cyklistov v celosvetovom individuálnom. Rovnako to bude fungovať aj u tímov s prokonti a kontinentálnou licenciou. Budú sa počítať body ôsmich najlepších borcov. Keďže tímy medzi sezónami vznikajú aj zanikajú, tento rebríček bude vždy 1. januára začínať od nuly.
 
Keďže musí existovať aj rebríček tímov UCI World Tour kvôli prideľovaniu licencií, tím si z každých pretekov odnesie body svojich troch pretekárov, ktorí zaznamenali najviac bodov.
 
Keďže je tento systém bodovania nový, počas prvého roka fungovania tohto rebríčka sa nebudú jazdci podľa neho kvalifikovať na MS 2015 v Richmonde ani OH 2016 v Riu. UCI bude preto ešte v sezóne 2015 na mesačnej báze viesť aj národný rebríček UCI World Tour a kontinentálne, ktoré sa uzavrú klasicky pre MS 15.8. a OH 31.12. Teda pre tieto podujatia platí ešte starý systém kvalifikácie.
 
Medzi ďalšie zmeny vo svetovom pelotóne patrí napríklad definitívne označovanie najlepšej osemnástky družstiev ako "UCI WorldTeam" namiesto "UCI ProTeam". Divákov televíznych prenosov zaujme povinnosť obliekať si pláštenky vo farbách tímu, aby nemala polovica cyklistov čierne a mohli sme sa my i pretekári lepšie vyznať v pelotóne aj počas dažďa. Systém vysielačiek ostal v pletnosti. Naďalej sa teda môžu používať na pretekoch World Tour.
 
V sezóne 2016 by malo dôjsť k reforme pretekov, teda ich kategórií, kvôt pre účasť tímov, prizemoney a podobne. V UCI prebieha široká diskusia.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop