Najdôležitejšie udalosti týždňa 3/2015

19.1.2015, 08:00 | Aktuality zo sveta |
Nová sezóna nám odštartovala prvými pretekmi. Dočkali sme sa a preto tradičné zimné sumáre uzatvárame posledným vydaním. Je bohaté o najnovšie informácie o Tour de France.
 
 
Divoké karty pre Tour de France
 
ASO vyhlásila mená tímov z "nižšej ligy“, ktoré sa môžu zúčastniť na Tour de France. Zoznam v podstate neprináša špeciálne prekvapenia. Najzaujímavejším menom je určite MTN-Qhubeka.  ASO vysvetľuje, že v roku 2008 tu už síce bol tím Barloworld, sponzorovaný juhoafrickou spoločnosťou. Jeho súčasťou bol aj, dnes už držiteľ víťazstva na Tour, Chris Froome. Tím však bol technicky registrovaný vo Veľkej Británii a základňu mal v Taliansku: "Prvýkrát v histórii Tour de France sme vybrali africký tím,“ povedal Prudhomme.
 
Odborníci sa navyše na adresu afrických pretekárov vyjadrujú veľmi pozitívne a ich budúcnosť vidia veľmi optimisticky. Dokonca im pripomínajú kolumbijských pretekárov v osemdesiatych rokoch, ktorí potrebujú vyzrieť. No MTN sa už nezmazateľne zapísala aj do histórie. Všetci máme v hlavách víťazstvo Geralda Cioleka na pretekoch Miláno - San Remo v roku 2013, kde všetkých prekvapil, vrátane nášho Peťa Sagana, ktorý skončil na druhom mieste. Samozrejme, tento rok sa tím ešte viac posilnil a pribudli mená ako Boasson Hagen, Bos, Farrar...
 
konig-leo-tdf-2014-2Organizátori podporili aj nemeckú cyklistiku. Tím Bora Argon 18 však na Tour nebude nováčikom. Vlani ešte ako NetApp fantasticky bodoval vďaka českým pretekárom. Leo skončil na celkovom siedmom mieste, no tento rok už bude jazdiť za Sky. Zostal však Jan Bárta, ktorý si počas ostatnej Tour pripísal krásne tretie miesto v časovke a samozrejme ďalší zaujímaví pretekári. Bora teda až takým prekvapením nie je. Prudhomme sa navyše vyjadril, že africký a nemecký tím vybrali aj preto, aby v týchto krajinách podporili ďalší rozvoj a promo cyklistiky.
 
Výber ďalších troch celkov tak isto nijako špeciálne neprekvapil. Ide totiž tradične o francúzske tímy. O Bretagne-Séché, Cofidis, či Europcare asi nik nepochyboval. Prudhomme vysvetľuje výber týchto tímov absolútne logicky a nikto by asi inú argumentáciu ani nečakal. Europcar sa tento rok nedostal medzi elitu a asi každý dúfal, že miláčikov ako Voeckler či Rolland, ktorý skončil v roku 2014 celkovo jedenásty, vo Francúzsku jednoducho musí vidieť. Cofidis šéf pretekov zdôvodňuje menom Nacer Bouhanni. No a Bretagne-Séché má zase domov v Bretónsku, ktoré tento rok Tour navštívi.
 
 
Tour opäť v Andorre
 
Tour de France 2016 zavíta do Andorry. Potvrdilo to vedenie pretekov. Stará dáma by mala v Pyrenejách zotrvať tri dni. Jeden deň by tam mal byť cieľ, ďalší oddychový a tretí deň by mal pelotón z Pyrenejí vyraziť ďalej. Christian Prudhomme nepovedal podrobnosti o cieli v Andorre, no všetkých uistil, že to bude ťažká etapa. Tour teda zavíta do populárnej cyklistickej oblasti už piatykrát v histórii. Pelotón ju naposledy navštívil v roku 2009.
 
Ročník 2016 sa nám začína pekne skladať. Pripomeňme si informáciu, ktorú sme publikovali asi pred mesiacom. Vtedy sme písali, že Stará dáma začne v Mont St. Michel, kde bol v roku 2013 cieľ časovky so štartom v Avranches. Cieľ prvej etapy ročníka 2016 má byť na pláži Sainte Marie du Mont. V roku 1944 sa tam vylodili spojenci. Známa vojenská operácia viedla k porážke Hitlerovho Nemecka a de facto ku koncu II. svetovej vojny. Druhá 182-kilometrová etapa by mala viesť zo St. Lo do Cherbourg.
 
Andorra je mimoriadne obľúbená destinácia aj pre Vueltu. Tento rok ju navštívia pretekári na tri dni, a to počas druhého týždňa súťaže. 11. etapa je dokonca označená ako kráľovská.
 
 
Mollema má veľké plány na Tour
 
mollema-bauke-belkinBauke Mollema po zmene tímu a prechode z Belkinu do Treku má veľké plány a netají najvyššie ambície. Nehovorí síce o víťazstve na Tour, no minimálne na pódium by sa chcel dostať. Reálne to je, veď v roku 2013 bol veľmi blízko pekným šiestym miestom a na zatiaľ poslednej Tour skončil desiaty, pretože si výsledok pokazil časovkou. Vo veľmi širokej konkurencii to bude ale mimoriadne náročná úloha.
 
"Myslím si, že moje najlepšie roky ešte len prídu. Mám 28 a s cyklistikou som začínal pomerne neskoro. Množstvo veľkých pretekárov z minulosti predviedlo svoje najlepšie výsledky okolo tridsiatky. Mojich päť alebo šesť rokov sa teraz len začína. Verím, že môžem urobiť ďalší krok,“ vyjadril sa sebavedomo holandský pretekár.
 
Bauke tiež hovorí, že sa treba pozrieť na jeho výsledky a hneď je jasné, že pod miernym tlakom sa mu jazdí lepšie. Do výsledkov ostatnej Tour mu najviac zasiahla časovku, ktorú zajazdil veľmi zle a prepadol sa zo siedmeho na desiate miesto. Teraz hovorí, že na zlepšení pracuje: "Časovkársky bicykel som si zobral domov, a odkedy som v Treku, trénujem na ňom dvakrát do týždňa. Moja časovka nie je až taká zlá, len v poslednom roku som s ňou mal problém,“ uzatvára sympatický pretekár.
 
 
Tento článok bol 85. a posledný v mimosezónnom období. Ďakujeme vám, že ste s nami boli aj v tomto čase a od zajtra začíname pracovať v sezónnom režime...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop