Pre Diega Ulissiho včera potvrdili deväťmesačný trest

20.1.2015, 13:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Švajčiarska olympijská asociácia v oznámení o treste potvrdzuje trest vo výške deviatich mesiacov "povinnej pauzy" pre 25-ročného Taliana, ktorý sa voči dopingovým pravidlám previnil ešte počas minuloročného Gira.

Oznámenie o treste referoval Ulissiho agent tímu Lampre-Merida, za ktorý pretekár jazdí od roku 2010. Pripomeňme si, že Diego Ulissi, víťaz dvoch etáp na Giro d'Italia 2014, mal pozitívny test na látku salbutamol, ktorý bol vykonaný na konci 11. etapy vlaňajšej prvej Grand Tour sezóny, teda ešte 21. mája. Salbutamol sa v medicíne podáva ľuďom, ktorí trpia poruchami dýchania či astmou. Diego Ulissi mal túto látku užiť na liečbu bronchitídy. Mal na ňu povolenie, avšak v obmedzenom množstve, ktoré bolo dvakrát prekročené.

Rodák z talianskej Ceciny, momentálne žijúci vo Švajčiarsku, bol následne po viac ako mesiaci suspendovaný a čakal na definitívny verdikt, ktorý prišiel až teraz.
 
 
Jazdec aj tím tvrdia, že nedopoval a tešia sa na návrat

K celej veci podal krátke stanovisko i taliansky celok Lampre-Merida, ktorý chce počkať na dôvody rozhodnutia: "Tím berie všetko na vedomie. Pre nás je podstatná skutočnosť, že ulissi-diego-2014športovec nebral zakázané látky preto, aby zvýšil svoju výkonnosť, ale že to bola jeho nedbanlivosť pri liečbe," znie v oficiálnom vyhlásení.

Samotný jazdec priznal svoju chybu a potvrdil tak vyhlásenie tímu. Zároveň však dodal: "Nebolo to pre mňa ľahké obdobie. Som rád, že rozsudok zachoval váhu mojich víťazstiev. Od tímu, ale aj od rodiny, som vždy cítil veľkú podporu, a tak sa teraz môžem pozerať vpred, kde vidím návrat k pretekaniu.“ K tomu sa bude môcť vrátiť najskôr 28. marca 2015, kedy mu trest so spätnou platnosťou vyprší.
 
 
Problémy s dopingom prišli v najnevhodnejší čas
 
Diego Ulissi je jedným z mála pretekárov histórie, ktorým sa podarilo získať oba juniorské tituly majstra sveta a od roku 2010 je členom tímu Lampre-Merida. Pochváliť sa môže viacerými etapovými úspechmi na Giro d'Italia, Tour Down Under či Tour de Pologne. V roku 2011 vyhral celkovo preteky Okolo Slovinska.
 
Vlani to v jeho podaní vyzeralo na životnú sezónu. Odštartoval ju etapovým víťazsvom a tretím celkovým miestom na Tour Down Under. V marci vyhral jednorazovku GP Camaiore, darilo sa mu aj na Tirreno-Adriatico a ukázal sa najmä dvoma etapovými víťazstvami na spomínanom Gire, ktoré nedokončil. K ďalším výsledkom sa už kvôli spomínaným problémom nedostal.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop