Rekord v hodinovke onedlho vyzvú Austrálčania, cez leto aj Wiggins

29.1.2015, 17:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na konci minulej sezóny prežili renesanciu pokusy o dosiahnutie rekordu v hodinovke, keďže UCI urobila poriadok s pravidlami v tejto disciplíne. Veľký marketingový úspech zaznamenala  snaha Jensa Voigta, ale v roku 2015 sa dostanú na palubovku oveľa silnejší pretekári, ktorí majú ambíciu dlhodobo sa zapísať do histórie tejto súťaže.
 
 
Austrálski mladíci si trúfajú na kvalitný výsledok
 
Prvé smerodajné pokusy predvedú austrálski jazdci Jack Bobridge a Rohan Dennis. Obidvaja naplánovali svoje predstavenie na skorý začiatok ročníka, ktorý spojili s účasťou na domácom podujatí Tour Down Under. Jack Bobridge tam dokázal vyhrať jednu etapu a niekoľkokrát sa predstavil v úniku, Rohan Dennis bol rovnako úspešný v jednej etape a dokonca vyhral celé preteky. Tieto výsledky naznačujú, že sa veľmi dobre pripravili na pokorenie rekordu v hodinovke a pre ďalších záujemcov budú veľkou výzvou. Aktuálne je rekordérom v tejto disciplíne rakúsky borec Matthias Brandle, ktorý stanovil jeho hodnotu na dĺžke 51,85 km
 
Jack Bobridge sa postaví na trať 31. januára a za miesto svojho pokusu si  vybral DISC Velodróm v Melbourne. Toto dejisko nebolo zvolené náhodne, v ten deň skončí austrálsky dráhový šampionát a Bobridge ako jeden z najúspešnejších dráharov pripraví peknú bodku za domácimi majstrovstvami. 25-ročný cyklista na ceste patrí medzi silných tempárov, ale najväčšie voigt-jens-hodinovkaúspechy dosiahol na velodróme. V roku 2011 sa stal majstrom sveta v stíhačke jednotlivcov, pričom na trati dlhej 4000 metrov prekonal "neprekonateľný" svetový rekord Chrisa Boardmana. Okrem toho je dvojnásobným svetovým šampiónom v tímovej stíhačke a v tejto disciplíne získal aj striebornú medailu na OH v Londýne. "Myslím si, že je skvelé, že veľa pretekárov chce zaútočiť na rekord v hodinovke. Táto skutočnosť robí naše pokusy ešte zaujímavejšími. Ja sa pokúsim nastaviť takú mierku, po ktorej by ostatní museli zvažovať, či sa im to oplatí vyskúšať, alebo nie." Vysoká kvalita prvého pokusu v tomto ročníku je tak určite zaručená.
 
O týždeň neskôr 8. februára uvidíme na pľaci Rohana Dennisa, ktorý svoj pokus predvedie vo švajčiarskom meste Grenchen na Velodrome Suisse. Táto hala bola sponzorovaná spoločnosťou BMC, preto pri výbere dejiska nebolo nad čím premýšľať. Dennis takisto patril do silnej austrálskej zostavy v tímovej stíhačke, ktorá v rokoch 2010 a 2011 vybojovala na MS zlatú medailu a o rok neskôr v Londýne striebro. Ako jeden z mála z Austrálčanov patrí medzi univerzálnych pretekárov, ktorý je výborný aj v kopcoch, o čom svedčí jeho trumf na Tour of Alberta v sezóne 2013.
 
Aj on by mal patriť medzi silných adeptov na vynikajúci výsledok v hodinovke, veď vďaka svojím časovkárskym kvalitám obsadil v minulej sezóne piate miesto na MS v ITT. V jeho prípade bude hrať dôležitú úlohu, ako si dokáže rozložiť sily, lebo v Ponferrade išiel prvú časť časovky na medailových pozíciách, ale na konci mu došlo palivo. "Chcem vyskúšať túto disciplínu dvakrát v kariére. Dúfam, že sa mi teraz podarí získať rekord aspoň na pár mesiacov. Ak nie, nič sa nestane, určite to vyskúšam ešte raz. Môj tím si myslí, že vzhľadom na môj tréning by som mohol zajazdiť 52,5 km. Uvidíme, ale ja by som radšej prekonal očakávania. Myslím si, že ak niekto z nás mladých neporazí Wigginsa, potom jeho rekord môže mať veľmi dlhú trvácnosť. Mnoho ľudí vraví, že my mladí ideme vyskúšať hodinovku len preto, že ešte nešli Wiggins, Martin, Cancellara. OK, oni sú lepší časovkári, ale na ceste. Ak nemáte taký istý pocit aj na dráhe, je to pre vás oveľa ťažšie."
 
 
Uvidíme proti sebe Wigginsa, Martina a Cancellaru?
 
Ďalším záujemcom mal byť Alex Dowsett, ale ten si pred dvomi týždňami zlomil kľúčnu kosť a z jeho pokusu naplánovaného na koniec februára nebude nič. Prekvapivo sa na trať chystá postaviť aj Thomas Dekker, s ktorým v roku 2015 tím Garmin nepredĺžil zmluvu. Momentálne jazdí za malý taliansky klub a jeho pokus je naplánovaný niekde na začiatok leta. 30-ročný holandský cyklista pripúšťa, že to môže byť aj jeho rozlúčka s kariérou.
 
Poriadny záujem bude sprevádzať výkon Bradleyho Wigginsa, ktorý sa rozhodol zaútočiť na rekord v júni tohto roku. Britský jazdec bude až do apríla jazdiť za tím Sky, potom sa začne pripravovať na olympijské hry v Riu, kde bude pretekať na dráhe, a pre túto príležitosť vznikne wiggins-brad-helmaúplne nový celok. Práve prekonanie tohto rekordu bude prvou príležitosťou, kedy sa predstaví v novom drese. Pre celý svet to bude mimoriadne sledovaná záležitosť, pretože od Wigginsa sa očakáva, že latku zdvihne poriadne vysoko. Za pravdu mu dáva jeho skvelá kariéra a fakt, že v sezóne 2015 má pred sebou len dva ciele (Paríž - Roubaix a vytvorenie nového rekordu v hodinovke), pričom pri plnení svojich zámerov býva nesmierne dôsledný. "Mojím plánom je, aby sa to uskutočnilo v júni. V posledných mesiacoch sa objavilo niekoľko pretekárov, ktorí to chcú skúsiť. Celý svet o tom teraz hovorí, a to je správne, pretože je to historický rekord. Je skvelé pre cyklistiku pokúsiť sa o niečo takéto."
 
Veľkú pozornosť si isto zaslúži aj Tony Martin, ktorý si určite vyskúša hodinové trápenie, ale ešte nemá presne určený termín. Trojnásobný časovkársky majster sveta má v tejto sezóne veľké plány na ceste a hodinový rekord vyskúša len v tom prípade, keď nebudú ohrozené. V jeho prípade je však len otázkou času, kedy ho uvidíme jazdiť v tejto disciplíne. Na druhej strane Fabian Cancellara niekoľkokrát zmenil svoj postoj. V poslednom čase sa vyjadril, že stráca záujem o hodinový test. Ak by sa Wigginsovi alebo Martinovi podarilo dosiahnuť fantastické časy, je dokonca možné, že švajčiarsku legendu na velodróme ani neuvidíme. I keď jeho pokus by bol z marketingového hľadiska pre všetkých veľmi atraktívny.
 
        

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop