Kolumbijčania napokon bez Grand Tour neostanú

31.1.2015, 23:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Potom ako nedostali cyklisti z Južnej Ameriky divokú kartu na talianske Giro, vyzeralo to s nimi tak, že sa počas tejto sezóny nezúčastnia ani na jednom podniku veľkej trojky. Napokon však nemusí byť pre prokontinentálny celok nič stratené.

Mužom, ktorý vykresal pre tím Colombia nádej, je riaditeľ španielskej Vuelty Javier Guillén. Oficiálne ešte nič nepotvrdil, no poznamenal, že kolumbijsky projekt je horúcim favoritom a mohol by sa objaviť na štarte poslednej Grand Tour sezóny.
 
 
Kolumbijčania by zapadli
 
"Kolumbijská cyklistika je na veľkom vzostupe. Tím je jeden z hlavných kandidátov na udelenie divokej karty. Máme dobré vzťahy aj s manažérom Claudiom Cortim, ktorý bol na prezentácii pretekov, kde mal možnosť prehovoriť. Máme z neho i tímu dobré pocity, takže sme ochotní pozvať ich," uviedol Javier Guillén.

"Španielsky Cristian Prudhomme" sa domnieva, že celok geniálne zapadne do koncepcie pretekov. "Vuelta je vždy divoká. Prevažujú hory, cyklisti sú často veľmi blízko k oblohe. A to je predsa jedna z vlastností týchto pretekárov."

kolumbia-fans-ms-2014"Nejde len o víťazstvo, ale aj o ochotu bojovať a o túžbu prezentovať sa pred slušnou diváckou kulisou," uzavrel Javier Guillén. Dôležitým faktom, ktorý jasne hovorí za tento tím, je aj politika. Colombiu podporuje i tamojšia vláda. Na pozvanie existuje mnoho dôvodov, ale certifikát toho, že sú v pozadí projektu politici, pridáva celej veci iný rozmer. O pozvaní, respektíve nepozvaní, sa píše v Kolumbii aj v novinách: "Nemôžeme nič predvídať, no chceme, aby bol tím na Vuelte."
 
Okrem tímu Colombia sú horúcimi favoritmi na štart španielskeho trojtýždňového etapáku ako každý rok aj domáci Caja Rural a francúzsky celok Cofidis. O posledné dve miestenky bude ešte tuhý boj, ktorý zvedú belgický tím Wanty - Groupe Gobert, Unitedhealthcare zo Spojených štátov, dánsky nováčik v druhej lige Cult Energy a Europcar okolo Thomasa Voecklera. Francúzov po vyradení z World Tour už nepozvali na Giro, takže absencia aj na Vuelte by bola tvrdou ranou.
 
 
O zostavách na Grand Tours je rozhodnuté
 
Až na spomínané posledné dve miestenky na Vueltu sú ostatné divoké karty už rozdané. Päť vyvolených celkov už dávnejšie oznámila Tour de France i Giro. Na francúzskych cestách sa okrem jazdcov zo sedemnástich tímov najvyššej kategórie predstavia cyklisti z tímu Bora-Argon 18, Bretagne-Seche Environnement, Cofidis, MTN Qhubeka a Europcar. V Taliansku sa predstaví Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Nippo-Vini Fantini, Southeast a premiérovo tím z Poľska CCC Sprandi Polkowice.
 

Kolumbijský celok, nosiaci názov krajiny, z ktorej pochádza aj Shakira, má sídlo v Taliansku. Od roku 2012 bol pravidelným účastníkom Gira. Minulú sezónu dokázal Duber Quintero vyhrať prvú etapu na Tour de Langkawi, kde vo výbornej forme jazdil i Michael Kolář. Okrem neho vyhral Miguel Rubiano kolumbijsky národný šampionát. Túto sezónu začal tím v Argentíne. Na Tour de San Luis skončil Rudolfo Torres na celkovom druhom mieste.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop