Organizátori Paríž - Nice predstavili 73. ročník

4.2.2015, 23:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
I keď sa všetka pozornosť cyklistov a fanúšikov v súčasnosti sústredí do Ázie, aj v Európe sa dejú zaujímavé veci. Aby sme vás navnadili na prvý európsky etapák World Tour, predstavujeme pár realít spojených s Paríž - Nice 2015, ktoré A.S.O. predstavila v posledných dňoch.
 
 
Šance pre špurtérov a časovka
 
Týždňový etapák odštartuje na cestách Galského kohúta 8. marca. Pre pretekárov bude prvou prekážkou časovka v Maurepas. Mesto s približne dvoma desiatkami tisícok obyvateľov ponúkne trať dlhú 6700 metrov.
 
Ďalšie etapy by mali byť príležitosťou pre špurtérov. V troch etapách budú musieť zvládnuť porciu viac ako 540 kilometrov. Bude to viac-menej rovina, bez výrazných stúpaní, no ak vezmeme do úvahy pre tieto etapy príznačný bočný vietor, môže to byť veľmi tuhý boj.
 
betancur-carlos-nice-zltyOd etapy číslo štyri sa však očakáva, že dresy špurtérov už tak často vídať nebudeme. Borci sa vydajú do hôr, kde budú bojovať o každú cennú sekundu. Takto to bude prebiehať až do záverečného dňa, pričom najťažšie etapy budú spomínaná štvrtá a šiesta.
 
"Preteky slnka" vyvrcholia bojom proti chronometru. Z prekrásneho Nice na Meta Col d'Eze bude 9600 metrov s prevýšením 6,7 % určite náročnou skúškou. Zvlášť, ak budú mať jazdci z predchádzajúcich dní v nohách 1127 kilometrov. Profily ťažších etáp si môžete pozrieť na stránkach pretekov.
 
 
Už teraz sa hovorí o niektorých jazdcoch
 
V poradí už 73. ročník by mal byť veľmi atraktívny. Ku sedemnástim tímom z najvyššej kategórie sa pridajú iba tri domáce prokonti celky. Sú nimi Bretagne - Séche Environnement, Cofidis a Europcar. Viac divokých kariet sa organizátori rozhodli neudeliť, čo im pomôže ušetriť nemalé financie.
 
Aru, Bardet, Barguil, Da Costa, Kelderman, Majka, T. Martin, Péraud, Rolland, Talansky, Thomas, Van Garderen, Wellens, Wiggins, Bouhanni, Degenkolb, Demare, Kristoff, Matthews či Voeckler sú zárukou nádherných súbojov a vysokej kvality podujatia. Z našich cyklistov sa na podujatí tradične predstaví Peter Velits, ktorý tu minulý ročník vybojoval výborné celkové deviate miesto, keď zachraňoval česť svojho tímu po odstúpení Tejaya Van Garderena.
 
Preteky Paríž - Nice ovládol minulú sezónu Kolumbijčan Carlos Betancur so 14-sekundovým náskokom pred vtedajším úradujúcim majstrom sveta Da Costom. V roku 2013 tu dominoval Richie Porte, rok pred tým jeho kolega Bradley Wiggins. Víťazmi pretekov sa okrem iných stali aj Tony Martin (2011), Alberto Contador (2010, 2007) či Davide Rebellin (2008) alebo Luis León Sánchez v roku 2009. V roku 2010 sa tu predviedol i Peter Sagan, ktorý vtedy ako 20-ročný šokujúco vyhral dve etapy, získal i zelený dres a neuveriteľným spôsobom vstúpil do sveta profesionálnej cyklistiky.
 
 
nice-2015-celkova-trasa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop