Francúzi sú pripravení bojovať o najvyššie priečky

11.2.2015, 23:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Niet pochýb o tom, že vo Francúzsku patrí cyklistika v hierarchii športov veľmi vysoko. Nemalé investované financie, obrovská pozornosť či najlepšie preteky na svete sú toho jasným dôkazom. Domáci jazdci majú teda na pleciach obrovskú zodpovednosť. Bude zaujímavé sledovať, kde sa predstavia a ako dopadnú najlepší galskí kohúti v tomto roku.
 
 
Jean-Christophe Péraud
 
Držiteľ druhého miesta z Tour de France 2014 si svoju sezónnu premiéru odkrúti na pretekoch Clasica de Almeria (1.1). To, že neštartoval v Argentíne vysvetľuje tým, že jeho zimná príprava nebola až taká dobrá a jeho forma ešte stále nie je na najvyššom možnom bode. Ďalšími pretekmi, ktoré rodák z Toulouse absolvuje, bude Vuelta a Andalucía. Predstaví sa aj na domácom podujatí Classical Sud Ardéche či na taktiež francúzskom Drome Classic. Generálkou pred prvým cieľom sezóny, ktorým by malo byť Okolo Baskicka (Péraud tu skončil minulú sezónu tretí), bude Critérium International. Tím Ag2r postaví 37-ročného veterána i na švajčiarske podujatie Tour de Romandie, no a ďalším vrcholom pre Pérauda by mala byť legendárna "Stará dáma".
 
 
Tím Europcar
 
Už nie tri, ale len dva tímy z Francúzska patria do najvyššej kategórii tímov. Pred sezónou 2015 práve "Zelení" nedostali od UCI najvyššiu licenciu. Dôvodom boli financie. I napriek tomu, však v tíme ostali kvalitní jazdci a zostava sa zmenila minimálne.
 
Tvárou celku je obrovský bojovník Thomas Voeckler. Držiteľ bodkovaného dresu z Tour 2012 zažil debut už na TDSL, kde skončil na konečnom 46. mieste, so stratou viac ako 21 minút na voeckler-thomas-tdf-2014víťaza. Vo februári absolvuje Voeckler Etoile de Bességes (2.1) a podujatie Tour du Haut Var, ktoré spadá tiež do kategórie 2.1 a jazdí sa vo Francúzsku.
 
To, že Europcar spadol do ProKonti sféry znamená, že sa nemôže zúčastniť všetkých WT podujatí. Vďaka divokým kartám od A.S.O. mieria na Paríž-Nice, Critérium du Dauphiné, no a samozrejme na Tour de France.
 
Okrem Voecklera disponuje Europcar aj  Pierrom Rollandom. Najlepším výsledkom jazdca z predchádzajúcej sezóny bolo 4. miesto z Gira, kde na víťaza stratil cez štyri minúty. V sezóne nadchádzajúcej debutoval na Grand Prix La Marseillaise. Podobne ako jeho starší kolega odjazdil aj Etoile de Bességes. Február rodákovi z Gien vyplní aj podujatie v Španielsku Ruta Del Sol (2.1). Vrchári zo zeleného tímu teda sezónu rozbiehajú na nižších pretekoch.
 
 
Thibaut Pinot
 
Veľkou nádejou francúzskej cyklistiky je Thibaut Pinot. Pretekár z celku FDJ debutoval na Grand Prix La Marseillaise. Odjazdil i preteky Etoile de Bességes. Najbližšie sa rodák z Melisey predstaví  v Ománe. Marec odštartuje v Taliansku na pretekoch Tirreno-Adriatico. Navštívi i Korziku a tam absolvuje Critérium International. Z ďalšieho programu sú zaujímavé Okolo Baskicka, Valónsky šíp či Tour de Romandie. Veľkým cieľom bude pre Pinota, samozrejme, Tour.
 
 
Romain Bardet
 
Okrem toho, že je Francúz, má Romain Bardet s Pinotom spoločný aj rok narodenia - 1990, čo znamená, že Francúzsko disponuje ďalším mladým, kvalitným cyklistom.
 
Prvé súťažné kilometre nazbieral na Grand Prix La Marseillaise. Pôjde tiež Clasica de Almeria Vuelta a Andalucía. Prvé WT podujatie, ktoré absolvuje, bude marcové Paríž-Nice, v ten istý mesiac pridá i štart na Okolo Katalánska. Bardet by mal tiež pretekať na všetkých troch ardenských klasikách. Generálkou pred Tour de France by malo byť Critérium du Dauphiné.
 
 
A mnohí iní
 
Okrem spomínaných mien držia francúzsku vlajku vysoko šprintéri Arnaud Démare i Nacer Bouhanni a ďalší jazdci s vrchárskymi schopnosťami ako Kevin Reza, Blel Kadri, Christophe Riblon či Samuel Dumoulin.
 
Ešte stále dva tímy vo WT, ale aj všetko to, čo bolo spomenuté v úvode, zaručujú početnú účasť Francúzov na pretekoch s absolútnou svetovou špičkou, a tak nebude prekvapením ak sa objavia aj nové mená na vysokých priečkach. "Kohúti" sa už desaťročia nevedia dočkať nasledovníka Bernarda Hinaulta či Jacquesa Anquetila, ale rok 2014 ukázal, že možno rastú.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop