Téma dopingu v Astane ešte nie je pasé

28.2.2015, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Potom ako UCI udelila belasému tímu z Kazachstanu začiatkom decembra licenciu World Tour, dnes žiada o jej odobratie. Rozhodla sa tak po audite, ktorý vykonali v štruktúrach celku.
 
Pred začiatkom sezóny nebolo pre Astanu nič isté. Po sérii dopingových škandálov v jej kontinentálnom vydaní, ale aj na tej najvyššej úrovni, sa uvažovalo o odobratí licencie. Už sa však zdalo, že hrozba pominula. UCI však chaoticky mení rozhodnutia často.
 
 
Začiatok sezóny s veľkými očakávaniami
 
S veľmi silnými vyhláseniami pred sezónou prišiel bývalý úspešný cyklista a tvár celku Alexander Vinokurov: "Nasleduje reštart po dopingových problémoch, pričom chceme vymazať každú pochybnosť a dodržiavať všetky pravidlá. Otočili sme stranu." Prezident tamojšej cyklistickej federácie Darchan Kaletajev vtedy uviedol, že skutočne hrozilo nebezpečenstvo. "Nemôžem poprieť, že sme neuvažovali nad definitívnym rozpustením tímu. Napokon sme zrušili len kontinentálne zoskupenie a rozhodli sme sa vybudovať nový imidž celej Astany. Sprísnili sme pravidlá, a tak budeme mať našich jazdcov viac pod kontrolou," uviedol Kaletajev.
 
 
UCI po novom žiada odňatie licencie
 
vinokourov-alexandre-2014UCI, ktorá požiadala vlastnú licenčnú komisiu o preskúmanie prípadu, žiada vylúčiť tento tím z Pro tímov. Dôvodom je nezávislý audit, ktorý vykonal Ústav športovej vedy na univerzite v Lausanne (ISSUL). Vykonanie auditu bolo i jednou z podmienok udelenia licencie. Pokúsilo sa v ňom zistiť, akú veľkú zodpovednosť malo vedenie pri dopovaní cyklistov. UCI správu o audite preskúmala detailne s tým, aby sa vyhla prípadu Kaťuša s pred dvoch rokov, ktorý v rôznych aspektoch ostáva dodnes nejasný.
 
Štúdium výsledkov auditu včera doviedlo Medzinárodnú cyklistickú úniu k verdiktu úplného zrušenia tímu. Predstavitelia vrcholného cyklistického orgánu sa domnievajú, že vykonaná kontrola ukázala veľké rozdiely medzi skutočnosťami predloženými v decembri a súčasnosťou. Jedná sa najmä o politiku boja proti dopingu. Okrem toho UCI tiež čaká na dokumentáciu z Padovy, kde sa zamerali na vyšetrovanie neslávne slávneho doktora Michellea Ferrariho, do ktorého sa zapojilo i meno tímu Astana.
 
Veľkou výhodou Kazachov v boji o licenciu bolo pred sezónou to, že mali vo svojich radách víťaza Tour de France Vincenza Nibaliho a tiež dobré finančné zabezpečenie, čo bola vlastne veľká smola pre Europcar. "Nepochybujem o tom, že Vincenzo Nibali je čistý. Znepokojenie však vzniká nad ostatnými členmi v tíme či nad vedením," uviedol prezident UCI Brian Cookson, ktorý už dávnejšie povedal, že druhú šancu pre Astanu neposkytnú.
 
Astane ostávajú dve možnosti. Buď bude rozhodnutie rešpektovať a prijme jeho dôsledky, alebo sa proti nemu odvolá na arbitrážny súd. Zaujímavé je, že UCI nebude až do vyjadrenia licenčnej komisie striktne podávať žiadne bližšie vyhlásenia. Škoda, na túto záležitosť sme sa určite chceli opýtať Briana Cooksona priamo na budúcotýždňovom kongrese UCI a UEC v Bratislave.
 
Pripomeňme si, že doping sa s Astanou spája už dlhšie. Bratia MaximValentin Iglinskí brali EPO, z tímu dopovali tiež kontinentálni jazdci Artur Fedosejev, Iľja DavidenokViktor Okišev. Práve angažovanie Davidenoka (na Okolo Slovenska 2014 sa výraznejšie nepresadil) do prvého tímu ako trainee na konci vlaňajšej sezóny nepridalo Vinovi a spol. dobré body. Všetci vieme, že v minulosti mal opletačky s dopingom aj samotný šéf celku. Nezabudli sme ani na čudné finančné toky medzi ním a Alexandrom Kolobnevom po Liége - Bastogne - Liége 2010.
 
Pre cyklistický svet by bola strata tímu, za ktorý jazdí víťaz Tour de France či Fabio Aru, Lars Boom, Luis León Sánchez alebo Rein Taaramäe veľkou stratou. Bude preto veľmi zaujímavé, ako sa situácia okolo tohto belasého tímu bude ďalej vyvíjať. Väčšina tímov má už súpisky aj rozpočty plné. Miesto a zrejme aj financie ešte majú k dispozícii napríklad Etixx - Quick-Step, Lampre-Merida, Movistar, Giant-Alpecin, Trek a jedno miesto dokonca Sky. V najhoršom prípade by sa tieto celky pobili o najväčšie hviezdy kazašského družstva. Na takéto prestupy by sa však museli pozrieť právnici UCI, pretože Nibali a spol. už tento rok jednu zmluvu podpísali. V najhoršom prípade by si museli oddýchnuť do 1. augusta, kedy sa viaceré prestupové pravidlá uvoľňujú.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop