Nový kráľ jari prichádza zo severu

9.4.2015, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Viking menom Thor Hushovd môže na dôchodku oddychovať s úsmevom na tvári. Nórska cyklistika má jeho nástupcu. Je ním rodák z hlavného mesta krajiny fjordov Alexander Kristoff.
 
Jazdec ruského tímu Kaťuša zažíva jarnú časť sezóny ako hrom. Odštartoval ju už začiatkom februára v Katare, kde obsadil celkové tretie miesto. Za zmienku však viac stoja tri etapové víťazstvá. Po jednom etapovom vavríne si na svoje konto pripísal i v Ománe a prvé body do UCI rebríčka získal za víťazstvom v prvej etape na Paríž - Nice.
 
 
Minuloročný triumf nezopakoval
 
Alexander Kristoff, okrem iného i víťaz zaujímavých pretekov Tour des Fjords, opanoval roku 2014 slávnu klasiku Miláno - San Remo. Nechal vtedy za sebou druhého Spartaka a tretieho Bena Swifta, no a slovenskí fanúšikovia si spomenú i na desiate miesto Peťa Sagana.
 
Tohto roku bolo z toho "len" druhá priečka. Nad sily držiteľa bronzu z OH 2012 bol jazdec celku Giant - Alpecin John Degenkolb. Posledné dva ročníky teda obsadil na podujatí prvé a druhé miesto, čo je pre Kristoffa perfektná vizitka.
 
Zaujímavým pre cyklistu bol i koniec marca. Gent - Wevelgem aj E3 Harelbeke znamenali preňho umiestnenia v prvej desiatke a, samozrejme, body do spomínaného rebríčka. Nevyhral, pretože sa správal ako klasický šprintér, neatakoval.
 
 
Porovnávanie s Hushovdom a prvé veľké víťazstvo 
 
Že je Thor Hushovd majster sveta? To nič. Podľa nórskych médií má Kristoff šancu na zisk titulu majstra sveta hneď dvakrát. Trate MS v Richmonde i Katare by mu mali dokonale vyhovovať, a tak v Nórsku opäť čakajú na dúhový dres. "Thor ešte stále sedí na vrchole. Má obrovskú charizmu a svojimi víťazstvami urobil Nórsko veľkou krajinou. Všetkým je to jasné, každý to vie. Prichádza však Alexander Kristoff. I keď ešte stále nie je na rovnakej úrovni ako Thor, môže byť lepší," uvádzajú ďalej severské médiá.
 
27-ročný cyklista sa však predsa len môže pochváliť čímsi, čo jeho veľký vzor nedokázal. Jazdec, ktorý štartoval kariéru v BMC, má na svojom konte už dve víťazstvá z monumentálnych klasík. K minuloročnej Primavere pridal i vavrín na najslávnejších belgických pretekoch Okolo Flámska. Na spoločný atak s Nikim Terpstrom, čím sa vymanil k klasickej šprintérskej taktiky, nedokázal najprv zareagovať nikto, až na Paterbergu Greg van AvermaetPeter Sagan, ale bolo už neskoro. V úplnom závere dokázal Kristoff Holanďana prešpurtovať. Získal tak prvé veľké klasikárske víťazstvo v sezóne.
 
 
terpstra-kristoff-flamsko-2015-eqsf
Atak Terpstru a Kristoffa na Okolo Flámska 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
"Viem, že nie som najrýchlejší muž v pelotóne. Taký Marcel Kittel je rýchlejší. Nie je však taký silný, ak sa na cestách objavia i kopce. Je jednoduchšie vyhrať ak sa preteká 200 kilometrov po rovine. Tu však hovoríme o klasike, ktorá má 250 kilometrov a jazdí sa po dlažobných kockách. Ukazuje to, že sa stávam čoraz silnejším a silnejším pretekárom," povedal víťaz dvoch etáp na Tour de France a dodal, že ide zatiaľ o najlepší týždeň jeho kariéry. Vyjadrenie potvrdil i celkovým víťazstvom na podujatí Tri dni de Panne. Tieto preteky Etapu dokázal vyhrať i v sezónach 2012 a 2013, ale tentoraz vyhral všetky klasické etapy mimo časovky.
 
Najlepšie obdobie môže pokračovať i naďalej. Dres s nápisom Kaťuša prekonal cieľovú pásku ako prvý i na podujatí Scheldeprijs. Kristoff ho vyhral po hromadnom dojazde menšej skupiny, keď mu hromadný pád aj zdravotný stav viacerých iných rýchlikov otvorili ľahšiu cestu.
 
Nórsky cyklista teda naďalej predvádza počas jari vynikajúce výkony. Momentálne sa nachádza na druhom mieste v rebríčku UCI. Doteraz dokázal získať 233 bodov, pričom ich na lídra Richieho Porta stráca presne 70. Najbližšie sa predstaví na nasledujúcom monumente sezóny Paríž - Roubaix, kde sa podľa jeho slov pokúsi o predĺženie víťaznej série, no už nebude najväčším favoritom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop