Ruská škola prichádza s novým a silným impulzom

21.5.2015, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Sovietsky zväz bol známy svojou tvrdou športovou prípravou. Kto sa dal v minulom storočí na šport prišiel buď o zdravie alebo sa stal vo svojom odbore jedným z najlepších. ZSSR už pár rokov neexistuje, no Rusko stále ponúka svetu kvalitných cyklistov.
 
 
Doposiaľ posledným cyklistom z najväčšej krajiny sveta, ktorý dokázal vyhrať podujatie World Tour, bol Denis Menšov. V drese holandského Rabobanku triumfoval ešte v roku 2009 na Gire. Menšova napodobnil o šesť rokov iný Rus. Je ním cyklista jazdiaci za domácu Kaťušu Ilnur Zakarin. Na prelome apríla a mája zvíťazil na švajčiarskych cestách, keď ovládol preteky Tour de Romandie. Zakarin podal v krajine kantónov fantastický výkon a nechal za sebou Frooma, Urána, Pinota, Bardeta či víťaza TdF 2014 Vincenza Nibaliho. Úspech ruského zoskupenia podčiarkol i druhým miestom Slovinec Simon Špilak.
 
Rodák z mesta Naberežnyje Čelny upozornil však na seba už na podujatí Okolo Baskicka, kde skončil na deviatom mieste so stratou takmer minúty a pol na víťazného kolegu Purita.
 
 
baskicko-favoriti-3-movf
Vrchári na Okolo Baskicka, Ilnur Zakarin vpravo (© Movistar Team)
 
 
Zmeny v pláne
 
Ilnur Zakarin povzbudený dobrými výkonmi počas sezóny (odštartoval ju 10. miestom v Argentíne), no najmä víťazstvom z Romandie, nastupoval na Giro s veľkými, až prehnanými, očakávaniami.
 
"Po pretekoch vo Švajčiarsku sme si mysleli, že by som mohol bojovať o GC aj v Taliansku. Prišli sme sem s týmito ambíciami, ale prvý týždeň som sa necítil vôbec dobre, a tak sme zmenili stratégiu. Budem bojovať o etapové víťazstvá," povedal Zakarin. Jeho slová sa potvrdili v 11. etape. Stále ešte len 25-ročný cyklista ukázal počas nej zrelosť i pretekársku taktiku a nakoniec dosiahol víťazstvo.
 
"Stále nemôžem uveriť tomu, že som dokázal vyhrať etapu na slávnom Gire. Možno mi chvíľu potrvá, kým si uvedomím, čo som dosiahol. Dnes sme mali v pláne ísť do úniku, takže sme boli veľmi pozorní a využil som svoju šancu," uviedol víťaz. 11. etapu zvládol jednoducho bravúrne. Bol celý deň v úniku a keď jeho súperi nemali dostatok síl, atakoval. V závere jeho náskok na vrchárov takmer vôbec neklesal a do cieľa na okruhu v Imole, kde sa odjazdilo 26 Veľkých cien San Marína Formuly 1, dorazil takmer s minútovým náskokom.
 
Podľa šéfa tímu Vjačeslava Jekimova je čas, aby sa dostala ruská cyklistika na najvyššiu úroveň a výsledky nerobili iba španielski legionári. A to najmä v etapových pretekoch, ktoré by mohli byť Ilnurovou parketou.
 
 
Generácia Kaťuša
 
Okrem Zakarina rastie Rusku i množstvo ďalších perspektívnych pretekárov. Anton Vorobjev, časovkársky majster sveta do 23 rokov z roku 2012, víťaz šiestej etapy na Okolo Baskicka Sergej Černetskij, rýchly pretekár Alexej Tsatevič či navrátilec z Astany Jegor Silin.
 
zakarin-ilnur-baskicko-2015Ústrednou postavou je však minimálne v tejto sezóne naďalej Zakarin. Jazdec s dopingovou minulosťou (v roku 2009 mal pozitívny test na anaboliká a vyslúžil si trest na dva roky) sa riadi heslom teraz alebo nikdy! Neostal mu nič dlžný. Pred sezónou vraj schudol až desať kíl. Momentálne váži len 65 kg a je pripravený bojovať v kopcoch s tými najlepšími. Pre Zakarina bol zlomový rok 2012. Vyhral preteky Grand Prix of Adygeja a prezentoval sa i ďalšími kvalitnými výkonmi. Na francúzskom podujatí Tour Alsace skončil štvrtý, no vyhral časovku. Roky 2013 a 2014 strávil v prokontinentálnom RusVele. Najmä druhý rok opäť dokázal vyhrávať. Zopakoval triumf na Grand Prix of Adygeja a pridal i ďalší vavrín v olympijskom meste na podujatí GP Soči. Okrem domácich pretekov vyhral aj tie v Azerbajdžane. Dobre zajazdil i v Slovinsku (druhý celkovo) a na WT podujatí Okolo Poľska, kde skončil tesne za druhou desiatkou. Videli sme ho teda aj na Štrbskom Plese. Tieto výsledky ho vyniesli opäť na ruský piedestál - do Kaťuše.
 
V podobe Ilnura Zakarina rastie v ruskom tíme veľká postava, o ktorej budeme v najbližších rokoch ešte určite počuť.
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop