Tímy pred Vueltou cítia odhodlanie, niektoré majú viacero lídrov

21.8.2015, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po Gire a Tour má pred sebou cyklistický pelotón poslednú trojtýždňovú prekážku. Prichádza posledná z Grand Tours, tá na Pyrenejskom poloostrove. Štartová listina Vuelty ponúka široké portfólio záujmov jednotlivých jazdcov. Niektorí si sem prišli napraviť chuť po Tour de France, iní sa sem prišli pripraviť na svetový šampionát za Atlantikom.
 
Víťaza Starej dámy na Vuelte by sme za posledné roky hľadali márne. Našli by sme ho až v roku 2008, čo je skutočne bradatý záznam. V jubilejnom roku 2015 sa to však zmení. Britský jazdec Chris Froome je pripravený zabojovať okrem žltého aj o červený dres. Podľa šéfa tímu Davida Brailsforda príde Sky do Španielska v správnej kombinácii talentu a skúseností, čo by malo byť tou správnou podporou pre Frooma. 
 
"Mám na tieto preteky skvelé spomienky, takže som rád, že som tu opäť. Črtá sa veľmi silné štartové pole, čo je pre fanúšikov atraktívne, no pre nás to znamená veľkú nevyspytateľnosť pretekov," povedal pred začiatkom podujatia africký rodák Froome.
 
 
Astana zreteľne najsilnejšia
 
To, že sa na Vuelte predstaví celá plejáda skvelých cyklistov najjasnejšie podčiarkuje kazašská Astana. Na jej súpiske nájdeme víťaza Tour 2014 Vincenza Nibaliho, jeho krajana a druhého muža z Gira Fabia Arua a aby toho nebolo málo, silu celku vystuží i tretí muž z Gira Mikel Landa. A práve on by sa mohol stať na pretekoch čiernym koňom. V hierarchii troch lídrov bledomodrého tímu je na treťom mieste, čo by ho mohlo motivovať. Okrem toho po sezóne Astanu opustí, a tak by si mohol počas týchto troch týždňov vybojovať svoju lepšiu budúcnosť.
 
"Prišli sme sem s tromi kartami. Moji dvaja kolegovia majú viac skúseností, dúfam, že sa ich budem držať a učiť sa od nich. Byť na pódiu? To by bol sen, no prvoradé je víťazstvo i keď by nebolo moje," uviedol Španiel. Mať v tíme troch žolíkov je pre Astanu výhodou, a to, že je v tíme i jasný líder celku Vincenzo Nibali nie je problém ani pre Arua. "To, že je s nami Vincenzo je dobré, pretože to z nás to robí silnejší tím. Je to niečo, čo bude vždy pracovať v náš prospech. Sme pripravení na spoločný cieľ a kto je z nás najlepší uvidíme až v treťom týždni."
 
 
Movistar sa nechce stratiť
 
Okrem Astany bude v Španielsku vo veľmi silnej zostave aj domáci Movistar. Vo svojich radoch budú mať posledného víťaza rebríčka UCI Alejandra Valverdeho a druhého muža z Tour de France Naira Quintanu.
 
"Máme v tíme hneď dvoch z tých najlepších cyklistov na svete. Naším cieľom je, aby niekto z nich vyhral Vueltu," zhodnotil situáciu jeden z domestikov Andrej Amador. "Bolo by skvelé, ak by sa mi podarila vyhrať etapa, no najdôležitejšie je, aby sme mali v Madride červený dres," dodal Kostaričan, ktorý počas jari dokázal na Gire vybojovať štvrté miesto.
 
 
valverde-quintana-tdf-movf
Alejandro Valverde a Nairo Quintana (© Movistar Team)
 
 
Tinkoff sa spolieha na dvojicu Sagan a Majka
 
"Majka je náš jasný kapitán. Musíme zabezpečiť preňho čo najlepšie umiestnenie v celkovej klasifikácii. Zároveň budeme podporovať Sagana, ktorý sa po Tour cíti pripravený. Naša taktika je teda jasná," povedal športový riaditeľ tímu Tristan Hoffman. Pred štartom poslednej Grand Tour sezóny sa o svoje pocity podelili i obaja lídri. "Pred začiatkom pociťujem veľké nadšenie. Psychicky i fyzicky sa cítim výborne. Pripravoval som sa vo vysokej nadmorskej výške, čo je tiež dôležité. Moja forma sa ukáže hneď v úvode, pretože Vuelta rozhodne nemá najľahší začiatok," povedal víťaz Okolo Poľska 2014 Rafal Majka. Slovenskí fanúšikovia sú zvedaví najmä na výkon druhého z lídrov. Peter Sagan predviedol vo Francúzsku hneď niekoľko úctyhodných výkonov, a preto bude zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť na ďalšom trojtýždňovom podujatí.
 
"Po náročnej Tour de France som mal obdobie oddychu a odpočinku s cieľom čo najlepšie sa pripraviť na Vueltu. Či som cieľ dosiahol budem hodnotiť až počas samotných pretekov. Tie budú bezpochyby tvrdé a náročné, no ja sa teším, pretože budem opäť so svojím tímom," poznamenal náš Peter Sagan.
 
 
Napraví si Van Garderen chuť?
 
Po neúspechu na Tour de France, prichádza Američan obliekajúci si dres BMC do Španielska s veľkými očakávaniami a so snahou zabudnúť na neúspech. V prípade, že to nepôjde ani teraz, má pri sebe Samuela Sáncheza, ktorý má k Vuelte zvláštny vzťah a ako domáci cyklista by sa chcel pokúsiť v celkovej klasifikácii o dobrý výsledok.
 
"Bude to ťažké, pretože štartové pole zahŕňa hneď prvých jazdcov z Tour de France. Dúfam, že pre mňa celková klasifikácia pre mňa dopadne čo najlepšie, možno by som chcel vyhrať i etapu," povedal držiteľ zlatej medaily z OH v Pekingu.
 
V Španielsku má veľké ciele i Talian jazdiaci za francúzsky tím. Domenico Pozzovivo je jediným vodcom tímu Ag2r.
 
"Nikdy nie je ľahké uspieť! Avšak, náš tím je dobrý, naši jazdci sú komplexní, pripravení pomôcť mu v akomkoľvek teréne. U Domenica môžeme rozhodne očakávať umiestnenie v najlepšej päťke," pochválil Taliana športový riaditeľ Ag2r Julien Jurdie. "Náš stanovený cieľ nebude ľahký, pretože sa na pretekoch očakáva neuveriteľná zostava. No my vieme, že je po páde na Gire a po dlhom vysokohorskom sústredení vo skvelej forme. Nemôžem sa dočkať úvodného dňa."
 
 
Bez Kittela či Cavendisha
 
Šprintéri si tento rok na Vuelte na svoje neprídu. Španieli dokonale využili geológiu. Pyreneje rozhodnú o všetkom, a tak ostáva pre Johna Degenkolba či Nacera Bouhanniho len minimum príležitostí.
 
"Mojím hlavným cieľom je vyhrať aspoň jednu etapu. Tiež by som chcel vyladiť formu pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta. Dúfam, že sa rýchlo dostanem do pretekárskeho tempa, pretože som sa predstavil na niektorom z podujatí už pred nejakou dobou. Preteky budeme brať deň po dni. Vyhovovať by nám mali etapy číslo štyri a päť," uviedol tohtoročný víťaz dvoch veľkých monumentov Degenkolb. Tiež francúzsky Cofidis sa bude snažiť o etapový vavrín. "Naším cieľom je získať etapu. Chceme ju získať čo najskôr, aby sme sa cítili pokojne a mohli sa tak nerušene snažiť o získanie ďalších," poznamenal manažér tímu Yvon Sanquer.
 
Naopak, na španielskych cestách bude absentovať rodák z ostrova Man. Jeden z najrýchlejších mužov v pelotóne Mark Cavendish. Toho celok Etixx postavil na preteky Vattenfall Cyclassics v Nemecku, kde sa bude snažiť vylepšiť piate miesto z roku 2014. Belgičania teda nebudú mať jasného lídra, čo zaručuje aktivitu tohto tímu v únikoch.
 
"Tím je pekný mix skúsených a mladých jazdcov. Budeme sa snažiť využiť každú ponúknutú príležitosť na únik. Preteky ako Vuelta ponúkajú každý deň čosi iné a my to chceme využiť. Som zvedavý, ako pre nás posledná Grand Tour dopadne," potvrdil taktiku celku športový riaditeľ Rik van Slyke.
 
Jubilejný 70. ročník Vuelty odštartuje už 22. augusta a celkového víťaza spoznáme 13. septembra. Okrem víťaza tiež uvidíme, či boli vyjadrenia riaditeľov a samotných cyklistov len kačicami v rámci tímovej taktiky alebo to boli skutočné slová do bitky. A tá môže pokojne začať!
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop