V Qhubeke veria, že Elita môže privítať tím z Afriky

10.10.2015, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Afrika je "kúskom" zeme nepoznaných možností. Obrovské zásoby nerastných surovín, veľká chudoba, jedinečná príroda. I v športe sa "čierny svetadiel" dostáva do popredia. V roku 2010 sa tu uskutočnili prvé MS vo futbale. No a samozrejme ani cyklistika nezaostáva.
 
Kocky sú hodené. Tímy World Tour pre rok 2016 sú známe. Oproti minulému roku nenastali žiadne zmeny, počet členov je stále 17, hoci si pamätáme roky, kedy sa 18 miesteniek málilo. I napriek tomu však ešte môže dôjsť k rozširovaniu. Tvrdí to tímový riaditeľ ďaleko najlepšieho afrického celku MTN-Qhubeka Douglas Ryder. Svoje slová opiera i o minulú sezónu, keď bol v podobnej situácii celok zo Švajčiarska IAM Cycling. I napriek tomu, že pred tým nebol na zozname "vyvolených", na základe výsledkov medzi elitu vstúpil a nahradil Europcar. V tejto sezóne síce Švajčiari získali suverénne najmenej bodov, ale to je iná téma. Afričania veria, že aj im sa podarí získať licenciu. Douglas Ryder argumentuje dvomi novými sponzormi a novými posilami na čele s Markom Cavendishom.
 
 
Prokonti sféra nie je najlepšia
 
Zatiaľ čo celky s tou najvyššou licenciu majú štart na WT podujatiach istý, profesionálne kontinentálne mužstvá musia čakať na divokú kartu, aby sa mohli predstaviť na Gire, Tour, Vuelte či ďalších významných podujatiach.
 
"Pre takýto tím to znamená doslova žobrať o miestenky. A ľudia na to akoby zabúdali. Nemôžete si plánovať nič vopred. Pripomína to chôdzu po lane vo veľkých výškach," dodáva Ryder. Šéf tímu, ktorý skončil v rebríčku UCI Afrika Tour na treťom mieste so ziskom 471,02 bodu, momentálne preteká v Spojených arabských emirátoch. Tím figuruje i v rebríčku UCI Europe Tour, kde sa nachádza na slušnej deviatej priečke so ziskom 1049 bodov. Vznikol už v roku 2007, no jeho najpamätnejšie víťazstvo je zapísané v itinerári roka 2013. Miláno - San Remo a veľký triumf Nemca Geralda Cioleka. Veľký úspech vtedy doprial Afričanom snáď celý svet, okrem Slovenska... To však bolo ešte v roku 2013. Nasledujúcu sezónu bude možno zoskupenie patriť k tým najlepším.
 
 
Noví sponzori a zmeny v zostave
 
Leto v tomto roku nebolo pre ambiciózny tím tým najlepším. V júni totiž oznámila telekomunikačná spoločnosť MTN koniec sponzoringu tímu. Podobne ako kedysi HTC práve v tom najlepšom. Našťastie to neznamenalo krach smelého plánu. Pred pár týždňami vedenie oznámilo, že novým hlavným sponzorom sa stane IT spoločnosť Dimension Data, ktorá pred tridsiatimi rokmi začínala práve v Južnej Afrike, ale dnes už podniká na všetkých kontinentoch. Okrem toho sa do projektu zapojila doslova mamutia svetová spoločnosť poskytujúca profesionálne služby v oblastiach daní, financií či podnikania s názvom Deloitte. A práve táto spolupráca poskytla vedeniu tímu dostatočne vysoký rozpočet, navyše so stabilnými vyhliadkami.
 
"Bolo to pre nás ťažké obdobie, no príchody Deloitte a Dimension Data sú fantastické. Pre nás to znamená nový začiatok a pre nich to môže znamenať to, že budú súčasťou prvého WorldTour tímu z Afriky," povedal nadšený Douglas Ryder.
 
 
cav-tdf-2015-7-etapa-eqsf
Mark Cavendish vyhral 7. etapu Tour 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Rozpočet sa automaticky prejavil i na súpiske tímu. Najväčšou postavou zo zoznamu je už spomínaný britský rýchlik Mark Cavendish. Rodák z ostrov Man prenechal miesto v Etixxe Marcelovi Kittelovi a prestúpil do tímu, ktorý sa bude od novej sezóny volať Team Dimension Data riding for Qhubeka
 
"Tím som pozorne sledoval počas celej sezóny. Bolo ohromujúce vidieť, ako zosilnel. Na duchu, kondične či dynamicky. Chlapci boli v pelotóne vidieť, boli skrátka neuveriteľní," pochválil svojich budúcich kolegov Cavendish.
 
Samotný jazdec začal túto sezónu už v januári v Argentíne. Na podujatí Tour de San Luis si pripísal v poslednej siedmej etape svoje prvé sezónne víťazstvo. Veľmi pekne sa prezentoval i v Dubaji, svoje prvé WT podujatie Tirreno-Adriatico však nedokončil. Nasledovalo Turecko, kde sa stretol s naším Mišom Kolářom. Na víťaznej vlne sa niesol i v Kalifornii. Na týchto pretekoch ovládol spolu sedem etáp. Generálkou pred Tour de France bolo Okolo Švajčiarska. Na samotnom vrchole sezóny zvíťazil v jedinej etape. Získal pre seba "šťastnú" siedmu časť. Po Tour ešte absolvoval preteky Okolo Británie, ktoré však po jednom druhom mieste hneď v úvodnej etape nedokončil. 
 
Do nového tímu so sebou priviedol i Marka Renshawa a Rakúšana Bernieho Eisela. Stavil na osvedčenú kartu. Týchto jazdcov pozná, dokážu mu vytvoriť veľmi silný vláčik v závere etáp.
 
Sú to chlapci, ktorí nám neskutočne pomôžu z hľadiska výkonu a skúseností. Povedal vtedy riaditeľ tímu Douglas Ryder. "Mark Cavendish sa pripojí k nášmu zoskupeniu. Je to obrovský krok vpred pre celý tím. Pomôže nám dostať sa do ďalšej úrovne cyklistiky," rozplýval sa po prestupe jeho nový šéf. Či to však bude už v nasledujúcej sezóne, nie je isté. V každom prípade je Cavendish už roky zárukou množstva víťazstiev, hoci jeho predchodcovia v MTN Goss, Farrar a Bos z piedestálu zmizli.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop