Sagan začne v Argentíne, Štybar s Boomom počas zimy cyklokrosármi

8.11.2015, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Vo víre pracovných či školských povinností ubehol tento týždeň možno až príliš rýchlo. Pre tých, ktorí nestíhali, ale i pre všetkých ostatných, sme opäť pripravili týždenný sumár. Podobne ako predchádzajúcich sedem dní, i tie posledné boli vo svete cyklistiky zaujímavé.
 
 
Peter Sagan začne sezónu v Argentíne už ako mladomanžel
 
V posledných dňoch sa v médiách objavila informácia, že sa čerstvý majster sveta stane ešte čerstvejším ženáčom. Žilinčan si svoje áno povie s priateľkou Katarínou Smolkovou. Obrad prebehne v magický deň 11.11. v kostole v Dolnom Kubíne. Následná svadobná hostina v Tatrách.
 
V mene celej redakcie prajeme mladomanželom Saganovcom len to najlepšie!
 
Po príjemných povinnostiach sa nositeľ dúhového dresu začne pripravovať na novú sezónu. No a tú začne ako v sezónach 2013 a 2014 v Argentíne. Na podujatí Tour de San Luis, ktoré sa uskutoční už koncom januára, sa okrem nášho jazdca predstavia mnohí ďalší. Organizátori už ako obvykle oznámili menoslov hviezd dostatočne vopred. Na štart sa postaví 27 tímov, z toho sedem z World Tour. V drese projektu ruského boháča sa teda okrem Petra Sagana predstaví aj Poliak Rafal Majka. Celkový víťaz a taktiež víťaz "slovenskej" etapy z Okolo Poľska 2014, by mal byť lídrom Tinkoffu pre celkové poradie.
 
Ďalej sa môžu diváci tešiť na takmer domáceho Naira Quintanu z Movistaru či víťaza Tour de France 2014 Vincenza Nibaliho. Ten už chuť víťazstva na podujatí okúsil, bolo to však ešte v roku 2010. Bradatý výsledok vtedy okorenil i víťazstvom vo štvrtej etape, ktorou bola časovka. Či sa mu to podarí i v roku 2016 uvidíme až v januári. Na argentínskych cestách sa predstavia aj tak trochu exotické národné celky z Kuby, Mexika alebo Paraguaja.
 
"Bude to skvelý spôsob ako osláviť desiate výročie pretekov. V Európe sa o podujatí hovorí ako prvom významnom v cyklistickom kalendári. Všetci čakáme na ich začiatok," povedal štvornásobný víťaz etapy na Gire, bývalý taliansky cyklista a manažér Slovákov v Tinkoffe Giovanni Lombardi, ktorý patrí do organizačného výboru pretekov.
 
 
sagan-rodina-ba
sestra Danka s deťmi, Katarína, Peter, otec Ľubomír (© Tomáš Schiller, C-I.sk)
 
 
Začne alebo nezačne Giro v Japonsku?
 
Možno to znie neuveriteľne, ale naozaj sa uvažovalo o tom, že prvá Grand Tour sezóny začne v krajine vychádzajúceho slnka. S touto informáciou prišiel istý belgický magazín. Podľa informácií mali zástupcovia spoločnosti RCS už podpísať aj zmluvu, a to s mestom Shizuoka. Malo ísť o štyri etapy, z toho jedna sa spájala s horou Fuji. Okrem Japonska boli v minulých rokoch v hre aj americké mestá New York alebo Washington. Tieto možnosti však neboli realistické. Japonské dobrodružstvo, ktoré malo stáť asi 35 miliónov eur, vyzeralo reálnejšie.  
 
Všetko však nabralo úplne iný smer. Informáciu o tom, že by mal začať 100. ročník talianskej Grand Tour v ďalekom Japonsku dementoval riaditeľ spoločnosti RCS Mauro Vegni. "Nie je to niečo, čo môžete urobiť len tak. Nedá sa to urobiť už budúci rok. Je to krátka doba. Treba podpísať zmluvy s UCI a jednotlivými tímami." To, že sa jubilejný ročník odohrá len na Apeninskom poloostrove je teda isté. "Chcel by som Giro, ktoré ostáva vo svojom jubilejnom vydaní doma. Nech je oslavou toho prvého v roku 1909," dodáva Vegni.
 
Ak by sa skutočne niekedy v budúcnosti Giro uskutočnilo v Japonsku, trvalo by dlhšie ako doteraz. Dôvod? Časový posun. "Trvalo by najmenej dva dni, pokiaľ by z takej diaľky prišiel celý materiál. No a to nehovorím o časovom posune, na ktorý by si museli cyklisti zvyknúť," dodal Mauro Vegni. Talianske dobrodružstvo teda v roku 2017 Európu, ale i samotné talianske územie neopustí.
 
 
Lars Boom a Zdeněk Štybar presedlajú v zime na cyklokros
 
Niekoľkonásobní majstri sveta v tejto disciplíne berú cyklokros ako prípravu na cestu. Ani prestávka medzi sezónami 2015 a 2016 nie je výnimkou.
 
Holandského cyklistu Larsa Booma lesný terén skrátka stále láka. "Prečo? Pretože je to veľká zábava a dobrá príprava na cestu. Musím sa pozrieť na môj program a zapracovať doň niektoré preteky," povedal nadšený pretekár. Samozrejme, bez súhlasu zamestnávateľa neurobí nič, čo by nemal. "Tiež musím dostať povolenie od Astany, bez toho nebudem robiť nič. Nemyslím si však, že by mal byť s tým nejaký problém. Neviem sa dočkať účasti!" vyhlásil nadšený "obojživelník".
 
Už o niečo zložitejšie to vyzerá s reprezentantom našich západných susedov. Majster sveta na horskom bicykli z rokov 2010, 2011, no a naposledy z roku 2014, utrpel počas tejto sezóny niekoľko zranení a zobrala mu množstvo síl. Uviedol to športový riaditeľ Etixxu - Quick Step Wilfried Peeters. Odpovedal tiež na otázku, či sa víťaz šiestej etapy Starej dámy 2015 predstaví i na cyklokrosárskom šampionáte, ktorý sa uskutoční v belgickom Zolderi. "Či sa ich zúčastní? Nemyslím si. Musíme počkať, aby sme vedeli ako sa počas zimy zotavuje. Až potom mu môžeme povoliť niektoré preteky," zamyslel sa Peeters. Podľa informácií už rokuje jazdec o štarte na niektorých pretekoch. Je však pridrahý, čo môže byť problém. Vlani sa nedohodli a cyklokros vynechal.
 
Samozrejme by boli pre cyklokros obaja jazdci veľkým prínosom. Či a na koľkých podujatiach sa napokon ukážu, uvidíme v priebehu sezóny od novembra do januára.
 
 
stybar-roubaix-preteky-eqsf
Štybar a Boom na Paríž - Roubaix 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Bývalý Saganov kolega v jeho tíme
 
Víťaz etapy na Tour de France 2009 Nicki Sörensen po ukončení profesionálnej kariéry pokračuje v cyklistických vodách. Ukončil ju už po sezóne 2014. Tú poslednú ostal v tíme Tinkoff na pozícii športového riaditeľa. Získaval skúsenosti, aby mohol od roku 2016 pôsobiť na rovnakej pozícii v izraelskom zoskupení Cycling Academy Team. Celok, ktorý túži po Grand Tour už v roku 2018, teda pokračuje v posilňovaní sa i na tejto úrovni. V projekte, ktorý marketingovo podporuje Peter Sagan pokračuje i Slovák Ľuboš Malovec.  V rokovaní je Juraj Bellan.
 
Celý tím môže profitovať zo skúseností bývalého dánskeho cyklistu. Okrem víťazstva v etape na Tour sa môže pochváliť rovnakým úspechom i na Vuelte, keď sa mu podarilo ešte v roku 2005 ukoristiť jej sedemnástu časť. Okrem týchto pretekov bol úspešný aj na domácich šampionátoch. Dres majstra Dánska získal hneď v štyroch rokoch - 2003, 2008, 2010 a 2011.
 
"Akademici" posilľujú aj na pretekárskych postoch. Do tímu prichádza Kanaďan Guillaume Boivin, ktorý už na základe peňazí od svojich sponzorov pôsobil v Cannondali. Súpisku doplní aj exotický borec Dan Craven pôvodom z Namíbie, ktorého poznajú Banskobystričania z kamerunských etapákov. Posledné dve sezóny pôsobil v Europcari. Uvidíme, s akými menami ešte Izraelci prídu v nasledujúcich týždňoch. Ak ostane ich pretekový program podobný ako tento rok, tieto zaujímavé mená uvidíme aj na Slovensku.
 
 
Kristoff sa nevie rozhodnúť
 
Muž, ktorý zdvíhal v predchádzajúcej sezóne po triumfe ruky nad hlavu 20-krát, bude mať i v ročníku 2016 veľké ciele. Pre nórskeho reprezentanta Alexandra Kristoffa je tým najväčším svetový šampionát. S prípravou naň sa spájajú isté zmeny v jeho pláne. Po Tour de France neabsolvuje Vueltu. Tá totiž končí mesiac pred začiatkom cyklistického mundialu 2016. Tak dlhá doba bez pretekania sa pred najväčším cieľom sezóny javí ako riziko. Práve preto sa rozhodol po Tour spojiť príjemné s užitočným a absolvovať domáce Artic Race of Norway i Tour des Fjords a ako generálka pred Katarom mu bude slúžiť Eneco Tour v posunutom termíne. Na samotnom šampionáte sa bude snažiť vylepšiť 4. miesto z Richmondu.
 
Prvými veľkými cieľmi však budú jarné klasiky. V predchádzajúcej sezóne vyhral Okolo Flámska a druhým miestom sa prezentoval i na ďalšom monumente Miláno - San Remo.
 
No a práve po jari prichádza spomínaná dilema. Buď absolvuje Viking novej generácie dva trojtýždňové etapáky (Giro, Tour) alebo zavíta do USA na Okolo Kalifornie. Dôvod je jednoduchý. Ruský celok Kaťuša má "našliapnuté" k novému sponzorovi, ktorým by mal byť práve Američan. Ani alternatíva dvoch Grand Tours však nie je pasé. Nór by sa na cestách Apeninského poloostrova predstavil prvý raz od roku 2012. Ako bude napokon vyzerať plán Alexandra Kristoffa sa dozvieme už onedlho.  
 
 
Ezequiel Mosquera mohol takmer zomrieť
 
Slovenským fanúšikom známemu cyklistovi Ezequielovi Mosquerovi sa stala nehoda na horskom bicykli. Bolo to blízko mesta Santiago de Compostela. V miestnej nemocnici bol aj päť dní hospitalizovaný. Pri zrážke utrpel zlomeninu lebky sprevádzanú silným krvácaním. Priznal, že bol vydesený na smrť. "Možno to mohlo byť aj horšie, no i tak som mal veľkú smolu. Musel som ešte prejsť asi dva kilometre, kým som našiel prvých ľudí, prvé domy," spomína si na nešťastie Mosquera. "Neviem presne, no na niečo som narazil a padol som na hlavu. Neviem ani presný počet stehov, no keď som uvidel to veľké množstvo krvi, uvedomil som si závažnosť situácie," dodáva pôvodne druhý muž Vuelty 2010.
 
Zranenia však napokon neboli až také vážne. Dopingový hriešnik, ktorý pomohol Petrovi Velitsovi na druhú priečku spomínaného ročníka Vuelty, už uvažuje o návrate na bicykel. Ten si však bude musieť vyzdvihnúť na mieste nehody, kde ho nechal.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop