Sumár týždňa: Ohlásený ďalší koniec kariéry i rekonvalescencia Vanmarcka

22.11.2015, 17:46 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Na Slovensku sme si predchádzajúci týždeň pripomenuli revolučný 17. november. Aj v cyklistike sa občas udejú revolúcie. Našťastie to pre predchádzajúcich sedem dní neplatilo, teda ak nerátame ohlásenie konca kariéry alebo predstavenie plánov na budúci rok.
 
 
Froome začne v Austrálii
 
Avšak nie na prvom WT podujatí  Tour Down Under, ale na menšom podujatí začiatkom februára. Preteky Herald Sun Tour sú zaradené do kategórie 2.1. Minulý ročník ich vyhral domáci pretekár Cameron MeyerOrici GreenEdge. Vráťme sa však k rodákovi z Nairobi. Po minuloročnom začiatku v Andalúzii sa opäť rozhodol pre rozbeh na menších pretekoch. Podobne ako v južnom Španielsku i Austrálii sa pokúsi o víťazstvo. Nič totiž nenaštartuje sezónu lepšie ako víťazstvo na prvom sezónnom podniku. Takýto pocit zažil jazdec tímu Sky už trikrát po sebe. Okrem Andalúzie vyhral i Okolo Ománu v rokoch 2013 a 2014.
 
"Provincia Viktória je krásna časť sveta. Preteky v teplom podnebí mi poskytnú dobrý základ pred novou sezónou. Nemám možnosť často jazdiť pred fanúšikmi v Austrálii, preto sa na preteky veľmi teším," povedal dvojnásobný víťaz Tour de France. V Austrálii zažil debut už v roku 2008. Vtedy mladý Brit Chris Froome obliekal dres celku Barloworld.
 
V sezóne 2016 bude mať bronzový medailista z OH v Londýne v časovke opäť jeden veľký cieľ. Získať tri vavríny z najslávnejších pretekov sveta je obrovským lákadlom. Okrem toho by sa veľmi rád zameral aj na olympiádu v Brazílii.
 
 
Rogers ukončí po sezóne kariéru
 
V krajine klokanov ešte na chvíľu zostaneme. Michael Rogers, spolujazdec Petra Sagana v tíme Tinkoff, vyhlásil, že po sezóne 2016 ukončí svoju profesionálnu kariéru. "Myslím, že 16 rogers-michael-giro-2014rokov je dosť dlhá doba. Som hrdý na to, čo som dokázal, ale už je toho dosť," uviedol siedmy muž z tohtoročného Eneca Tour. Chcel by sa viac venovať rodine. "Bolo to fyzicky veľmi náročné, potrebujem si oddýchnuť. Navyše moje dcéry rastú až príliš rýchlo. Je na čase byť otcom a myslieť na niečo iné," dodal oddaný domestik. Počas poslednej sezóny by chcel pomôcť Contadorovi na Starej dáme. S cyklistikou sa chce trojnásobný majster sveta v časovke rozlúčiť na OH v Riu. O miesto v nabitej austrálskej zostave sa však bude musieť tvrdo pobiť, pretože jeho forma už nie je na úrovni ako kedysi.
 
 
O budúcnosť talianskej cyklistiky je postarané
 
Tvrdí to teraz už bývalý profesionál Ivan Basso. Člen zoskupenia svojského ruského boháča ukončil po prekonaní rakoviny aktívnu kariéru. "Otočil som list. A to bez ľútosti! Ukončujem však zrealizovaný sen malého dieťaťa. Jazdiť na bicykli a nosiť na sebe ružový dres určený pre lídra Gira," povedal dojatý dvojnásobný víťaz domácej Grand Tour. Teraz bude Talian pôsobiť v štruktúrach tímu Tinkoff. A svoje pôsobenie neberie na ľahkú váhu.
 
"Začal som študovať predpisy či tréningové metódy. Je toho hrozne veľa, no ak chcem čeliť môjmu najbližšiemu dobrodružstvu, musím sa to naučiť. V ničom nebudem improvizovať, bezpodmienečne to všetko musím zvládnuť!" vyhlásil rozhodne Ivan Basso, ktorý dostal počas mnohých rokov v pelotóne prezývku Ivan Hrozný.
 
Podľa jeho ďalších slov je cyklistika na veľmi dobre ceste. Vládne v nej nadšenie, veľká túžba a rast. No a samozrejme talent, ktorými oplýva najmä škola Apeninského poloostrova. I keď on sám už súťažne nikdy jazdiť nebude, o budúcnosť talianskej cyklistiky sa neobáva.
 
"Jasným lídrom našej trikolóry ostáva Vincenzo Nibali. Navyše, Aru má neobvyklý talent. Okrem neho však máme k dispozícii jazdcov ako Formolo, Villella, Viviani či Gianni Moscone," zamyslel sa Basso. Ak do toho započítame tím s elitnou licenciu Lampre-Merida a najvyšší počet celkov zo sféry ProKonti zaregistrovaných práve v Taliansku, tamojšia cyklistika sa skutočne nemusí obávať, teda aspoň v najbližších rokoch žiadnej krízy. 
 
 
Kombinácia Tour - OH je veľmi lákavá
 
Nejeden cyklista sníva o víťazstve čo i len na jedných z týchto dvoch pretekov. Zvíťaziť na oboch, a to v jednom roku, pôsobí pre mnohých priam magicky. O podobnej kombinácii sníva aj francúzsky cyklista Romain Bardet.
 
Sezóna 2015 bola pre 25-ročného jazdca Ag2r La Mondiale veľmi pozitívnou. Najmä jeho účinkovanie na Tour de France bolo výborné. Celkové deviate miesto (druhé v hodnotení mladých jazdcov) okorenené víťazstvom v 18. etape, môžeme považovať za veľmi slušný výsledok. Bardet dúfa, že na vrchole svojej výkonnosti bude opäť práve počas leta, keď sú na programe jeho dva veľké ciele. Kombinácia Tour - OH.
 
"Olympijské hry budú mať kopcovitý charakter. Práve preto by som chcel byť súčasťou francúzskeho tímu. Naozaj by som chcel ňou byť, budem preto tvrdo trénovať. Musíte mať však i šťastie, teda dobrú Tour. Stačí malá nehoda a hry pozeráte v televízii," zamyslel sa taktiež deviaty muž z Tour de Romandie.
 
Momentálne sa spolu s tímom pripravujú na spoločný tréning. S tímom, v ktorom sa do popredia tlačia jazdci akými sú Alexis Vuillermoz či Pierre Latour. "Nebojím sa toho. Neberiem to totiž ako brzdu, ale ako zdroj sily."
 
bardet-romain-profilovka"Už nechcem bojovať v celkovom poradí o Top 5, ale o pódium. Pomôže mi v tom len konzistentnosť v kľúčových fázach pretekov," predznamenal svoje ďalšie plány mladý Francúz.  Prezradil i svoju prípravu na Rio. "Po Grand Tour som vždy vo výbornej kondícii. Som síce unavený, no vždy s dobrými pocitmi. Ak máte v pláne mesiac alebo viac medzeru medzi poslednými pretekmi a olympiádou, musíte len trénovať. Preto beriem ako tréning už Tour de France a verím, že budem v takej kondícii ako v posledných rokoch," uzavrel Bardet, ktorý svoj plán na celú sezónu ešte nepozná, resp. ho nepredostrel médiám.
 
 
Zabel je hladný po výsledkoch
 
Na prelome storočí sa v pelotóne pohyboval Nemec Erik Zabel. "Večne zelený" na Tour de France. Šesťnásobný držiteľ zeleného dresu (dúfajme, že o pár rokov to bude druhý muž v historických tabuľkách tejto súťaže...) má svojho nasledovníka. Syna Ricka Zabela.
 
"Rok 2015 bol v poriadku. Myslím, že môžem byť rád aj keď som mohol dosiahnuť viac dobrých výsledkov," uviedol spolujazdec nášho Petra VelitsaBMC. Podľa jeho otca je 83 súťažných dní a viac ako 13 000 kilometrov veľmi dobrým odrazovým mostíkom do budúcnosti, môžu mu pomôcť z hľadiska skúseností. Za vrchol sezóny možno považovať jeho prvé veľké víťazstvo. To sa zrodilo v júli na Okolo Rakúska, keď sa mu podarilo ovládnuť tretiu etapu. Absolvoval tiež svoju prvú Grand Tour. Bola ňou tá v Taliansku. Išiel tiež niekoľko jarných klasík a vo veľmi dobrom svetle sa predviedol na "klasikárskom" etapáku Eneco Tour. Teraz sa už pozerá do budúcnosti. "Som mladý a hladný po úspechoch. Chcem sa vypracovať. Podporovať našich kapitánov a plniť tak ciele. Samozrejme, tiež chcem nejaké osobné výsledky," zamyslel sa stále ešte len 21-ročný cyklista.
 
 
Vanmarcke podstúpil operáciu
 
V posledných týždenných sumároch sme vás informovali o zraneniach alebo v lepšom prípade rekonvalescencii niektorých jazdcov. Ani dnes to nebude inak. Čierny Peter pripadol do rúk Belgičanovi Sepovi Vanmarckovi.
 
"Bolo to zranenie, ktoré ma obťažovalo celý rok. Operáciu som absolvoval  pred pár dňami. Teraz je nevyhnutný odpočinok, aby som sa čo najrýchlejšie zotavil," napísal jazdec celku LottoNL-Jumbo na sociálnej sieti. Jeho tím doplnil, že išlo o chronický zápal v zápästí a že rehabilitácia nebude mať žiadny vplyv na budúcu sezónu, čo bol aj dôvod odloženia zákroku až na neskorú jeseň.
 
Či bolo zranenie 27-ročného cyklistu aj príčinou toho, že nedokázal vyhrať žiadnu klasiku v minulej sezóne, môžeme iba polemizovať, sám sa k tomu nevyjadril. Každopádne mu prajeme skoré uzdravenie.
 
 

O cyklokrosových Majstrovstvách Európy masters v Trnave budeme informovať v utorok...

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop