Nevídané, nepekné, nechcené (blog)

28.7.2016, 22:00 | Blog | berloq
Taký bol priebeh horských etáp a teda celá hlavná zápletka tejto Tour. Ak sme v minulých sezónach hovorili v spojitosti s tímom Sky ako o dominancii, tak tá sa ani náhodou nekonala. Nekonala, pretože to slovo to dostatočne nevystihuje. Nátlak, nadvláda, krutovláda, monopol, stop vzdoru, totalita, no skrátka absolútna hegemónia. Človek čakal (a aj sa tak zdalo), že podobne ako Sky ovládli TdF v roku 2012, že sa takého niečoho už nedočkáme. Sky v nasledujúcich sezónach dominovali opäť, ale možno s náznakom, že sa tie tímy vyrovnávajú. BUM... čierne kladivo dopadlo a bolo dobojované... Aj redakcia hneď pred Tour zdôrazňovala silu tohto tímu a aj teraz v sumári to vystihla... Sky si Tour jednoducho zrežírovali.
 
V minulých edíciách, keď Froomeho dokonalý vlak likvidoval (najmä v úvode TdF) jedného súpera za druhým, bol aspoň náznak, že to ten najlepší vydrží a rozdá si to s Froomem. Častokrát to bolo len zbožné prianie, lebo ten vlak všetkých zavaril... Ale čo tento rok? Nádej dala kráľovská Pyrenejská etapa... V stúpaní do Arcalis mašina Sky až tak dobre nefungovala, Froome zostal dlho sám. A tak som si povedal, že fajn, táto TdF sa mi možno bude aj páčiť. Silní lídri, ktorí si medzi sebou nastupujú a sú pomerne vyrovnaní... Lenže to bol asi len záblesk časov, ktoré som miloval... Ventoux, napriek tomu, že sa jednalo o šialenú záležitosť tak trošku odkrylo karty. Alpy boli utrpením... to bola márnosť nad márnosť. Lídri tam uviazli v sieti, ten kto odísť nemal, ten neodišiel... Ten kto odišiel, ten bol nedôležitý. Sky dokonca vysali aj samotnú chuť alebo snahu z jazdcov. A ono... ťažko sa tomu diviť... Z lídrov tam naozaj nikto silný nebol, a tak mohli pri Froomem zostať až do samotného konca ďalší dvaja a niekedy aj traja ľudia. Sila tohto tímu urobila z ostatných lídrov len skupinu bezmenných, ktorí sa plazia za ich vlakom. Froome prakticky ani nebol dohnaný k nejakému maximu. Naozaj hegemónia tejto partie prekonala všetko čo som kedy videl. Minuloročnú, Wigginsovu, všetky Armstrongove skvelé partie.
 
Nechcem špekulovať, čo keby bol Froome v slabšom tíme aj keď by to bolo zaujímavé. Skôr by mňa zaujímalo, ako veľmi (málo) stačilo Froomemu k tejto výhre... ako veľmi (málo) musel byť Froome silný. Nepochybne bol absolútne najsilnejší muž v poli. Ale keby nebol? Keby bol na úrovni ostatných lídrov? S tým vlakom by sa aj tak nikto nepopasoval.
 
 
sky 2015 vedu peloton yorkshiref
Ilustračná fotografia vláčika Sky (© Welcome to Yorkshire/SWPix.com)
 
 
Čo som tak čítaval... dosť to schytal Nairo Quintana. Áno, s ním sa počítalo... A to vo veľkom. Lenže niečo sa nevydarilo, tentokrát sa skrátka forma nepodarila tak vyhrotiť. Príliš sa tomu nedivím, po troch rokoch superformy sa skrátka výpadok dostaviť môže, keďže to všetko závisí od minidetailov. Nevidel som ešte cyklistu, ktorý by chodil rok čo rok rovnako dobre pripravený. Teda... samozrejme videl. Ten jeden vyhráva teraz a ten druhý začal vyhrávať pred 15 rokmi. Takže je to naozaj veľká škoda, že Quintanovi to nevyšlo... To čo stváral v sezóne sľubovalo Froomemu veľké problémy. Len mi trošku vadia tie argumenty (ktoré aj sám zmieňuje), ako je ešte mladý a môže zosilnieť. Samozrejme môže vyhrať a aj vyhrávať. Ale tomu zosilneniu už neverím... Quintana už je podľa mňa na vrchole svojich schopností. Samozrejme môže získať ďalšie skúsenosti... ale tá výkonnosť, podľa mňa už nemá kam ísť. A ešte treba pripomenúť, že všetci veria na taký ten postupný prechod na vrchol... Lenže ten sa v cyklistike častokrát nekoná. Taký Joseba Beloki by mohol rozprávať... o ňom stále písali, ako ešte zlepší to, potom zase toto a to a už Lancea porazí. Lenže Armstrong ho vždy deklasoval a v ročníku, kedy mu bol naozaj vyrovnaným súperom, prišiel pád, ktorý mu prakticky skončil kariéru. Podobným príkladom je Schleck... ten sa tiež naháňal so svojim životným rivalom a keď sa zdalo, že má cestu voľnú, zranil sa a na tróne sa usadila čierna temnota, ktorej nejde vzdorovať. Len, aby to tak nedopadlo aj s Quintanom. Stále sa snaží Froomea vyrovnať... aby nedošlo na čas, keď bude mať nastúpiť na trón, no príde niekto silnejší. Som na to zvedavý... uvidíme, či ten zlomový moment nemal prísť vlani.
 
Najhoršie na tom je, že vyhrať TdF prišli len traja ľudia. Jeden spadol, druhý nemal formu. A to je to najhoršie... Zlomovým momentom (aj keď samozrejme to môžem označiť až teraz po konci) boli Porteho zbytočné dve minúty straty. To bola veľká škoda a nešťastie. Porte mal vrchársku formu parádnu, asi jediný by v kopci Froomemu aspoň z časti stačil. Lenže od tej straty, si tí dvaja neboli súperi... Porte súperil s ostatnými lídrami, Froome bol skrátka už v nedohľadne. A tak aj keď útočil, Froome mu nebol súperom, ale skôr spojencom, ktorý mu v prípade potiahne... A celkovo je otázne ako by to vyzeralo... Tí dvaja majú medzi sebou až príliš priaznivé vzťahy, aby medzi sebou mohli súperiť. Už Dauphiné ukázalo, že ich spolupráca je očividná.
 
Ja tu teda nechcem písať, že GC je nuda, ako mnohí. A porovnávajú to so severskými klasikami a podobne... Nie, to hlavné je vyhrať TdF až potom všetky tie vedľajšie príbehy a vlastne aj preteky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop