Leopold König: Chcem sa zamerať na Grand Tours

20.9.2013, 22:00 | Rozhovory | Rastislav Boris

Pred rokom bol smutný, že sa kvôli problémom s chrbtom nemôže predstaviť ako líder na Gire. Teraz si to vynahradil a pri svojej prvej Grand Tour žiaril na Vuelte. Rozhovor Cycling-Info.sk s Leopoldom Königom.

 

 

Máte za sebou etapové víťazstvo a celkové deviate miesto na Vuelte, na vašej prvej a zatiaľ životnej Grand Tour. Ako sa cítite a ako ste to prežívali v uplynulých dňoch po Vuelte?

 

"Som veľmi vďačný za túto skúsenosť a s tímom sme to samozrejme oslávili. Mali sme takú slávnostnejšiu večeru, kde bolo aj mnoho sponzorov z NetAppu, Fuji či Endury. Žiaľ, už počas Vuelty som ochorel a s virózou som bojoval až do Madridu. Ale oplatilo sa to, takýto pretek sa nevzdáva. Keď som prišiel domov a telo sa mi rozležalo, tak sa to úplne prejavilo a po Vuelte som tri dni iba preležal v posteli. Lietal som po doktoroch, robili mi rôzne testy, takže som si voľno príliš neužil. Dnes som už prvýkrát sedel na trenažéri a konečne som sa cítil dobre. Dúfam, že do MS to bude lepšie a lepšie."

 

 

Momentálne sa teda liečite doma v Česku. Stihli ste aspoň nejaké gratulácie od rodiny či kamarátov?

 

"Po príchode domov mi nebolo dobre a stihol som akurát slávnostnejší obed s najbližšími, ale veľa času nebolo a odvtedy sa vlastne liečim."

 

 

V Španielsku ste boli už pred štartom Vuelty, keďže ste si prechádzali niektoré náročné úseky trasy. Ako vám pomohla táto príprava?

 

"Je dôležité vedieť do čoho idete, hlavne čo sa týka ťažkých stúpaní. Prešli sme si vlastne všetko od pätnástej etapy až po Angliru a myslím si, že nám to veľmi pomohlo. I keď by sa dalo povedať, že na Angliru som dosť stratil a ten výsledok nebol celkom podľa očakávania, ale nemal som tam už sily a podpísala sa pod to určite aj choroba. Ale tie kopce bolo dôležité poznať, pretože tam boli aj mnohé technické pasáže."

 

 

Od začiatku Vuelty ste hýrili aktivitou, čo sa vám vrátilo najmä etapovým víťazstvom v ôsmej etape, deň po triumfe Zdeňka Štybara. Podpichovali ste sa so Zdeňkom?

 

"Nebol čas (smiech). Po mojom víťazstve som iba prešiel okolo neho a stihol som mu zablahoželať. Na ďalší deň sme si stihli zablahoželať navzájom a hovorili sme o tom, že je to úžasné, keď vyhrajú dve etapy po sebe na Grand Tour Česi, pritom dvaja rôzni jazdci."

 

 

A čo hovoríte nato, že ste sa stali historicky šiestym českým víťazom etapy na Grand Tour? Aké je to pridať sa k menám ako Svorada, Hruška, Konečný, Kreuziger a Štybar?

 

"Je to určite pekné. Čechov a Slovákov, ktorí vyhrali na Grand Tour, nie je veľa, takže som veľmi rád, že som sa stal jedným z nich."

 

 

Po vašom etapovom víťazstve na Okolo Kalifornie ste dostali za odmenu návštevu zápasu NHL medzi San Jose a Los Angeles. Vlastník Kings je aj organizátorom Okolo Kalifornie. Ako ste sa odmenili alebo ako sa odmeníte za etapový vavrín z Vuelty?

 

"Žiaľ, teraz sme neuzavreli žiadnu podobnú stávku (smiech). Ale určite po sezóne niečo vymyslím a urobím si nejakú radosť."

 

 

A ako reagovali na vaše úspechy favoriti a hviezdy z pelotónu? Koho slová vás najviac potešili?

 

"Prekvapili ma, že to hneď zaregistrovali a zistili, že je tam niekto nový, s kým musia počítať v celkovom poradí. To bolo veľmi príjemné, ako sme sa rozprávali s ostatnými favoritmi o ďalšom priebehu podujatia, ako to vidia oni a ako sa cítia. Hneď po víťaznej etape mi napríklad Ivan Basso predpovedal ešte tri ďalšie víťazstvá, ale kvôli chorobe som sa žiaľ už nevrátil na ten potrebný level. Ivan potom odstúpil a predpoveď mu nevyšla. Veľmi príjemne a uvoľnene pôsobil v pelotóne Chris Horner, s ktorým sme si párkrát krátko zavtipkovali."

 

 

Čo hovoríte na to, že Chris vyhral vo veku 41 rokov prvýkrát Grand Tour?

 

"Prekvapilo ma, že dovtedy mal najlepšie výsledky deviate miesto na Tour a na Vuelte až dvadsiate miesto. O to viac to bolo prekvapujúcejšie a šokujúcejšie. Vyhrať v takomto veku, to je niečo nevídané. Požiadavky na Grand Tour sú obrovské a pre staršie telo, ktoré horšie regeneruje, sú ešte väčšia. Takže veľká pochvala Chrisovi."

 

 

Prvýkrát ste zažili obrovskú medializáciu. Ako ste to zvládali?

 

"Myslím si, že to k tomu patrí a nemusel som sa s tým nejako vyrovnávať. Na jednej strane je to príjemné, na druhej strane máte viacej povinností. Ale je to súčasť úspechu a cyklistiky. Niekto sa s tým vyrovnáva lepšie, niekto horšie, ale nerobí mi to nejaké problémy."

 

 

Museli ste sa popasovať aj s chorobou a viacerými krízami. Uvažovali ste aj nad odstúpením?

 

"Dva dni po mojom víťazstve som mal opuchnutý krk, bol som veľmi slabý a hovoril som si, že je to zlé. Myšlienky o top desiatke sa zmenili na myšlienky o prežití etapy, ale kolegovia z tímu mi veľmi pomohli a vo finále som stratil iba tri minúty. Bol to môj najťažší deň Vuelty."

 

 

Pomáhajú vám v mentálnej príprave stále aj knihy? Pred minuloročným Girom ste nám spomínali knižky od Dona Miguela Ruiza. Čo ešte čítate?

 

"Bohužiaľ, počas Vuelty som nemal čas čítať, ale tú knihu som mal so sebou a tie myšlienky mi určite pomáhajú v každodennom živote. Mám takýchto kníh viac. Teraz som čítal napríklad knihu Cesta pokojného bojovníka od Dana Millmana."

 

 

A čo ste zistili počas troch týždňov na Vuelte ? Sedia vám takéto trojtýždňové podujatia?

 

"Myslím si, že už predtým som bol predurčený skôr k dlhším podujatiam. Teraz sa to potvrdilo, keďže každý kto skončil v najlepšej desiatke na Grand Tour, tak nejaké predpoklady musí mať. Predpoklady, aby vydržal každodennú záťaž. Napriek chorobe som sa s tým popasoval relatívne výborne a aj v ďalších rokoch sa chcem zamerať na trojtýždňové podujatia."

 

 

Ako vidíte šance vášho tímu NetApp na divokú kartu pre Tour de France?

 

"Najviac chceme ísť Tour de France a nie je tajomstvom, že urobíme maximum, aby sme dostali divokú kartu na Tour. Myslím si, že tento rok sme boli k tomu blízko a po tohtoročnej Vuelte budeme k tomu ešte bližšie."

 

 

Napriek viacerým ponukám z ProTour tímov zostávate v tíme NetApp, kde máte ešte na jeden rok podpísanú zmluvu. Čo máte na tomto tíme najradšej?

 

"Mám v tíme výsadnú pozíciu lídra pre najťažšie podujatia, čo mi vyhovuje a touto cestou som chcel ísť. Momentálne nemám výkonnosť na lídra v ProTour tíme. Ja som spokojný a uvidíme, čo prinesie budúcnosť."

 

 

Ak sa vyliečite, tak vás teraz čakajú MS. Ako vidíte šance Čechov a Slovákov na nejaký úspech?

 

"Máme silné tímy a trasa je tento rok veľmi náročná, takže všetko bude otvorené a môžeme dosiahnuť úspech. Taktika nebude hrať až takú úlohu, pôjde najmä o nohy. Ten kto bude mať nohy, tak ten pôjde a v tom vidím výhodu pre nás."

 

 

Blíži sa nám aj koniec sezóny. Ako budete oddychovať medzi sezónami? Čo plánujete stihnúť za ten krátky čas?

 

"Nejaké dovolenky pri mori by som tento rok obmedzil, už sa mi nechce nikam cestovať. Uvažujem napríklad o kúpeľoch, možno si pôjdem oddýchnuť aj niekam na Slovensko. Ešte sa rozhodnem."

 

 

Ďakujeme za rozhovor

 

 

Moravská Třebová

 

Moravská Třebová je 11-tisícové české mestečko, ktoré majú ako rodisko uvedené dvaja špičkoví českí cyklisti. Roman Kreuziger aj Leopold König. Leo sa vraj aj dopočul, že tam majú asi nejakú dobrú vodu. V skutočnosti býval Roman asi dvadsať kilometrov ďalej v Lanškroune, neskôr sa presťahoval do Plzne, potom do Talianska. Takže Leo a Roman sa spoznali až na pretekoch.

 

Zdravotné problémy

Leo mohol zažiť svoju premiéru na Grand Tour už minulý rok na Gire, kde by bol tiež lídrom NetAppu. Ale vtedy ho zastavili problémy s chrbtom. Tento rok musel kvôli chorobe vzdať dobre rozbehnuté etapové podujatie Critérium du Dauphiné. A na Vuelte ho dohnala viróza opäť. Podľa lídra NetAppu je to súčasť pretekania. Samozrejme, Leovi želáme čo najpevnejšie zdravie.

 

 

konig-leo-vuelta-velka

Leopold König na stupni víťazov po 8. etape Vuelta a Espaňa 2013 (netapp-endura.com)

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop