Peter Velits: Na etapových pretekoch by som mal s TVG hrať hlavnú úlohu

22.10.2013, 09:30 | Rozhovory | Martina Uličná
Sezóna pred pár dňami skončila a pretekári sa rozpŕchli na dovolenky. Iní si stále hľadajú nový angažmán a tímy riešia neľahkú finančnú situáciu. BMC však takéto problémy nemá a už v októbri predstavili nový tím na prvom oficiálnom stretnutí. My sme sa po príchode domov rozprávali s Petrom Velitsom.
 
 
Prvé sústredenie v novom tíme BMC Racing je za vami, ako bolo vo Švajčiarsku?
 
Bolo to vlastne len také prvé stretnutie, nie klasické sústredenie. Zoznámili sme sa, prebrali organizačné veci, skúšali sme nové veci a načrtol sa nejaký program.
 
 
Čo všetko ste za ten necelý týždeň absolvovali? Bolo už aj predstavenie tímu...
 
Áno, predstavenie tímu máme už v BMC za sebou, hoci je ešte len október. Bol to celkom dobrý nápad, takto to spojiť. Väčšinou to býva tak, že sa predstavuje až v januári, ale vtedy človek zabije dva-tri dni, keďže musí opäť niekam cestovať. Toto bol fakt dobrý nápad. Skúšali sme veci, dostal som už nový bicykel a pripravili ma, keď začnem trénovať, aby som mohol na všetkom novom.
 
 
Ako dopadli testy?
 
Veľmi dobre. Neboli to ešte kondičné testy, ako zvyčajne. Bicyklov sme sa v podstate nechytili, skúšali sme napríklad posed, ale inak nič špeciálne.
 
 
Do amerického BMC prišiel vrátane vás pol tucet nových pretekárov. Bolo aj nejaké špeciálne privítanie?
 
Nie, to nie. Aj som čakal, že niečo bude, ale nič nevymysleli. Čo je na jednej strane dobré, lebo niekedy to môže byť aj na škodu veci (smiech). Napriek tomu, že nič nebolo, si myslím, ž  nás všetkých šiestich prijali veľmi dobre a ja osobne som sa tam cítil veľmi, veľmi príjemne.
 
 
Dá sa povedať, že ste sa posunuli o čosi vyššie v porovnaní s Omegou Pharma Quick-Step? Je tam malý rozdiel v rozpočte.
 
To sa ťažko porovnáva, lebo tímy sú trochu rozdielne. V Omege bola veľká časť Belgičanov a tu je veľmi veľa medzinárodných jazdcov. V BMC nie sú možno také skupinky, ako boli v Omege.
 
 
Aký kalendár pretekov sa vám načrtol od januára?
 
Začnem na novom podujatí v Dubaji, potom pôjdem do Ománu a World Tour začnem na Paríž - Nice. Neskôr sa dohodneme na ďalšom programe. Teraz je ešte veľmi skoro.
 
 
velits-peter-van-garderenJe jasná už aj vaša úloha v tíme?
 
Až tak konkrétne sme o tom nehovorili, ale logicky z toho vyplýva, že budem pretekár pre etapové preteky a myslím, že budem ten, kto bude s Tejayom van Garderenom hrať hlavnú rolu, čo sa týka výsledkov na etapových pretekoch. Tiež mu budem, samozrejme, pomáhať.
 
 
Určili ste si aj nejaký osobný cieľ, čo by ste chceli v drese BMC dosiahnuť?
 
Byť lepší ako tieto dve ostatné sezóny. Myslím si, že v BMC je na to potenciál. Vďaka trénerom a špecialistom, ktorí sú tam, by sa mi to mohlo podariť.
 
 
Ako bude vyzerať váš dres na časovky, bude rešpektovať slovenské farby a váš titul národného majstra?
 
Áno, už som ho mal na sebe. Počas prezentácie, ktorá bola teraz vo Švajčiarsku, som ho mal oblečený a môžem povedať, že je veľmi pekný.
 
 
Vždy ste hovorili, že je super byť v jednom tíme s bratom. Aké to bolo teraz, keď s vami Martin zrazu po toľkých rokoch nebol?
 
Hneď to bolo cítiť. Nie je to také jednoduché, ako keď sme išli do nového tímu spolu. Keď vtedy človek hľadal slová, alebo moment, s kým sa bude baviť, tak brat tam vždy bol a vystačili sme si. Na druhej strane je to možno dobrá skúsenosť, pokúsiť sa integrovať do tímu svojpomocne. Určite to má svoje výhody, ale aj nevýhody.
 
 
Kto zastúpil Martinovu rolu vášho parťáka na izbe?
 
Tieto tri dni som strávil s Francúzom Moinardom, ktorý je v BMC už pár rokov. Poznám ho z pretekov, takže nebol to pre mňa niekto úplne cudzí. Takto som ho mohol spoznať ešte lepšie.
 
 
Najväčšia hviezda tímu BMC je Austrálčan Cadel Evans, víťaz Tour de France spred dvoch rokov. Je o ňom známe, že je veľmi emotívny typ človeka. Aký je v roli tímového kolegu?
 
Možno na bicykli, počas pretekov alebo tesne po nich emócie niekedy neudrží, ale teraz na sústredení, keď bola pohoda a o nič nešlo, bol veľmi tichý až skoro utiahnutý. V tíme má ale prirodzený rešpekt.
 
 
Minulý rok ste absolvovali s OPQS teambuilding na Slovensku vo vojenskom priestore Lešť.  Mohlo by sa to eventuálne zopakovať, alebo to nebude možné a víťaz Tour de France sem nepríde?
 
Myslím si, že to nie je reálne. Vlani to bola práca slovenského sponzora janomu, ktorého má Quick-Step na drese a teraz to už nie je ten istý prípad. Navyše, v BMC nerobia teambuildingy, takže toto celkovo odpadá.
 
 
Ako budú vyzerať vaše najbližšie dni, už si konečne vydýchnete?
 
Áno. Teraz už skutočne začína oddych, keďže týždeň po pretekoch v Lombardii som už letel na tento míting s novým tímom. Čaká ma nerušená dovolenka, na ktorú sa veľmi teším. S Martinom a rodičmi pôjdeme na dovolenku do Kalifornie už tretí rok. Myslím si, že to je najlepšie miesto, kde začneme zároveň už aj trénovať.
 
 
Autorka pracuje v športovej žurnalistike.
 
 
bmc-prezentacia-2013
Prezentácia BMC Racing Team pre rok 2014 (Velits Brothers)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop