Radíme cyklistom (odpovede 22.3.)

22.3.2014, 17:00 | Magazín C-I.sk | Marián Betík

Prinášame ôsmu časť Radíme cyklistom. Dnes na vaše otázky odpovedá Vladimír Hnáth, tréner reprezentácie kadetov. 

 

 

Otázka od Jaroslava:

Dobrý deň. Napíšem to priamo - chcel by som zlatú medailu z MS masters v roku 2018 - ak sa budú konať. Som ročník narodenia 1958, výška 170 cm, váha 59 kg, t.č. na dôchodku. Chuť do tréningu mám, aj času by bolo dosť, jeden cestný bicykel na tréning zatiaľ postačuje. Som zo Žiliny. Spýtam sa: mohol by som svojimi kondičnými faktormi, fyziologickými funkčnými hodnotami a somatickými faktormi pomýšľať na takúto métu? Inšpiroval ma p. Ftorek (ročník 1948) svojimi výkonmi - v takom veku, ale Vy asi viete o kom píšem. Ďakujem.

 

Odpoveď Vladimíra Hnátha:

Pán Jaroslav. Síce vo Vašej otázke uvádzate Vaše somatické faktory avšak z tejto otázky neviem posúdiť Vašu športovú minulosť a teda i Vaše fyziologické a funkčné hodnoty. Chcel by som Vám povedať tak ako správne predpokladáte pána Ftoreka poznám osobne a dokonca na začiatku mojej športovej kariéry sme sa spoločne stretali na štartovnej čiare. Už vtedy to bol veľmi dobrý pretekár a veľa mladších sa mohlo od neho učiť. A keďže cyklistika nie je len o ťahaní ale i o technike bicyklovania, jazde v skupine a orientácií v záverečnom špurte, myslím si že tieto dlhoročné skúsenosti využíva i dnes  vo svojej športovej kariére.  Vo Vašej snahe o titul majstra sveta v kategórií masters Vás nechcem odradiť,  naopak by som chcel  Vás do tohto boja posunúť avšak či to bude v roku 2018 to Vám nemôžem potvrdiť. Všetko bude záležať nielen od Vašej húževnatosti a schopnosti pracovať na sebe ale i schopnosti učiť sa bicyklovať v skupine mať "nos na úniky"  a dokázať sa presadiť v záverečnom špurte.    

 

 

Otázka od Vladislava:

Dobrý deň. Pochádzam zo Svidníka a mám 46 rokov. Prosím, potreboval by som poradiť pri kúpe kompletnej cestne sady. Som rekreačný, ale za to vášnivý cyklista, doteraz jazdím na horskom bicykli, na ktorom sú pneumatiky rozmer 26x1.50, ročne najazdím iba po cestách resp. po asfalte približne 8000 km podľa toho ako mi to dovolí počasie, keďže už nie som najmladší. Pred mesiacom som si zakúpil dvojročný málo jazdený cestný bicykel Dema Alvito rvitaz 2012 s celohliníkovým rámom a výbavou Shimano Sora 2x8s. Pretože som ešte na ňom nejazdil, chcel by som si kúpiť novú za finančne prijateľnú cenu z Čiech kompletnú sadu Shimano Tiagra 4600, 2x10s., pričom som uvažoval o zmene prehadzovačky zo sady na prehadzovačku Shimano Ultegra RD 6700. Nakoľko som čítal Váš príspevok resp. odpoveď v rubrike radíme cyklistom  ste radili Marekovi z Hlohovca, aby si zakúpil skladaný bicykel. Čo sa týka osadenia, tak odporúčali ste mu kombináciu strednej triedy. Napr.? Základ prehadzovanie Shimano 105 s kľukami Shimano Ultegra. Pretože pri kľukách je cítiť rozdiel v kvalite, naopak pri prehadzovaní je minimálny rozdiel medzi nižšími sadami. Preto aj moja otázka na Vás znie, či mám  si zameniť prehadzovačku zo sady za kvalitnejšiu kľuku?, tiež kľuka Shimano Ultegra 6700, či by postačilo aj kľuka Shimano 105. Ďakujem a prajem príjemný deň.

 

Odpoveď Vladimíra Hnátha:

Dobrý deň pán Ladislav. Podľa toho ako uvádzate, že ročne najazdíte približne 8 000 km na asfalte, je Vaše rozhodnutie kúpiť si cestný bicykel správne. Čo sa týka vybavenia, asi je potrebné prejsť na 2x10 S. Podľa Vašich finančných možnosti je potrebné sa rozhodnúť pre danú sadu. Samozrejme by bolo asi najlepšie zakúpiť sadu Shimano 105 ale svoju službu splní i sada Shimano Tiagra 4600. Ja osobne by som volil kompletnú sadu a zbytočne by som to nekombinoval. Výrobca navrhuje sady tak, aby boli najvhodnejšie k zvoleným športovým aktivitám. Myslím si, že súčiastky z jednej rovnakej sady sú konštrukčne tak navrhnuté a vyrobené, aby ich montáž ako i servis bol čo najjednoduchší a spĺňal požiadavky na ich využívanie. Nehovorím, že šikovný mechanik nedokáže váš bicykel zoradiť tak, aby spĺňal všetky Vaše požiadavky i keď zameníte niektoré súčiastky z inej sady. Ale ja si myslím, že ak je sada kompletná je to asi najvhodnejšie. Totiž nepredpokladám, že ak si vymeníte stredové kľuky alebo riadiace páky z inej kvalitnejšej sady, tak to budete nejako významne poznať. Ak sa však pre tento variant rozhodnete, istotne je najlepšie ak to urobíte z nasledujúcej vyššej rady a nie preskakovať dva až tri stupne.

 

 

Otázka od Vlada:

Dobrý deň. Mám 21 rokov, cyklistike sa vážne venujem od 19. roku. Rád by som Vás požiadal o jednu radu. Mám pocit, že počas tohto obdobia došlo k určitej asymetrii na mojich nohách, konkrétne na lýtkach. Spočiatku to bolo takmer neviditeľné, ale teraz je ten rozdiel zrejmý. Snažím sa dávať pozor na techniku šliapania, ale pravdepodobne robím niečo nesprávne, a mám obavy, aby táto asymetria neskôr neviedla k nejakým zdravotným ťažkostiam. Viete mi poradiť ako zmierniť tieto rozdiely, resp. aké cvičenia používať? Alebo na koho sa mám s touto vecou obrátiť? Ďakujem.

 

Odpoveď Vladimíra Hnátha:

Vlado, počas svojej trénerskej činnosti som sa s takýmto alebo podobným problémom nestretol, avšak ak prišlo k nejakej asymetrii, najskôr by som nechal prekontrolovať posed niektorému cyklistickému odborníkovi alebo značkovému servisu, ktorý sa takouto službou zaoberá. Domnievam sa, že pokiaľ je správne nastavený posed a ako i Ti uvádzaš, že si dávaš pozor na techniku šliapania, nie je dôvod k vzniku uvedenej asymetrie. V prípade že sa Ti nepodarí zistiť príčinu tejto skutočnosti, bolo by vhodné navštíviť športového lekára, alebo ortopéda, ktorý by sa vyjadril, či to môže viesť k zdravotným problémom. Podobne by Ti lekár alebo fyzioterateup najlepšie vedel odporučiť nejaké kompenzačné cvičenia.

 

 
 

 
 
Svoje otázky na profesionálnych cyklistických trénerov a športového lekára nám, prosím, posielajte na adresu poradna@cycling-info.sk. Postupne zverejňujeme po tri odpovede. Prosíme vás, aby ste popri otázkach uvádzali aj svoj vek. Ten zohráva veľmi dôležitú úlohu najmä pri tréningu!
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop