Trénerské postrehy o Petrovi Saganovi

3.7.2014, 17:49 | Magazín C-I.sk | Peter Zánický
Milí čitatelia Cycling-Info.sk,
 
Petra Sagana poznám od jeho desiatich rokov. Cyklisticky vyrastal v našom klube CyS Žilina. Počas Tour de France Vám budem na tomto mieste priebežne písať svoje postrehy, názory či tipy z Tour zamerané hlavne na Petra. Ako hodnotím jeho výkon v predchádzajúcom dni, čo očakávam od ďalšej etapy a podobne. Toto rozhodne nebude žiadny bulvár. Je pochopiteľné, že nechcem rozširovať informácie priamo z kuchyne tímu Cannondale, ani iné dôverné infošky, ktoré mi možno Peter sprostredkuje. Bude to pohľad bývalého trénera z nadhľadu, trochu z iného uhla pre Petrových fanúšikov.
 
Príjemné čítanie Vám želá Peter Zánický.
 
 
Stručne o spolujazdcoch Petra Sagana:
Maciej Bodnar (Poľsko): vždy sa dalo na neho spoľahnúť, Peťo je rád, že Macieja má na Tour po ruke,
Alessandro De Marchi (Taliansko): nenápadný, trošku nám neznámy jazdec, ale dobrá voľba,
Edward King (USA): hmm, Cannondale je americký tím a potrebuje mať v mančafte aj Američana,
Kristijan Koren (Slovinsko): veľmi solídny jazdec, aj v kopcoch. Keď uvidíme v balíku posledné dva-tri Cannondale dresy, jedným z nich by mal byť práve Kristijan,
Marco Marcato (Taliansko): no, od Marca som v tejto sezóne čakal viac, snáď si to chystal na Tour,
Jean-Marc Marino (Francúzsko): A to je kto?! Pýtal som sa tento týždeň Peťa. Veľká neznáma... s Peťom a tímom nezohratý!??
Fabio Sabatini (Taliansko): zatiaľ veľa neoslnil, veľa nepokazil, s Peťom je však zohratý, absolvovali veľa spoločných pretekov,
Elia Viviani (Taliansko): mal by byť koncový jazdec pre Peťa, je rýchly to bez debaty, ale na záverečného jazdca trošku rozhádzaný. Taký Oss (teraz už BMC) bol síce od Eliu pomalší, ale viac mi pasoval pre Peťa na posledných 500 metrov pred páskou.
A kde je mladý Davide Formolo? Formu má, veď nedávno ponaháňal na majstráku aj Nibaliho. Myslím, že by sa zišiel v kopcovitých etapách.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Favoriti sú jasní - Kittel, Greipel a až potom druhý sled Kristoff, Renshaw, Bennati, Demare, Sagan budú čakať na prípadnú chybu favoritov. Atakov pred páskou bude veľa, ale víťazstvo v Paríži sa počíta asi najviac, a to si šprintéri nemôžu nechať ujsť. V Paríži už Peter nemal síl na rozdávanie, a to sa prejavilo aj v záverečnom šprinte.
Po tretíkrát zelený dres na Tour! Gratulujem Peťo!
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
V časovke by Peťo mohol bez problémov atakovať najlepšiu 40-tku, ale možno to aj vypustí a pošetrí sa na nedeľu. Uvidíme, aké nohy pošanoval Peter Velits. Súboj o druhé miesto celkovo bude poriadne zamotaný. Časovka dopadla presne podľa očakávaní. Ja osobne som si myslel, že Tony Martin vyhrá s menšou prevahou, nie opäť o triedu. Zlepšil sa výrazne v kopcoch, zhodil na váhe, ale časovkárske tempo si udržal.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Fajn kopček na záver, ale do cieľa ešte 13 km?! Jasné, že organizátori chceli radšej dojazd v meste ako niekde na periférii, ale v itinerári nebola už druhý rok žiadna poriadna etapa pre puncherov s cieľom na krátkom prudkom kopci. Peter dnes môže mať šancu, pretože nebude jediným favoritom a trošku sa môže skryť. Myslím si, že Peťo mal nohy na to, aby skúsil atako v poslednom kopci. Rozhodol sa však staviť na záverečný špurt, a to bola chyba. Mohol viac zariskovať, ako to robil v minulosti. Videli sme, že únik by s najväčšou pravdepodobnosťou Litovcovi vyšiel aj bez pádu.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Tohtoročná Tour predsa len nevynechala všetkých velikánov a pôjde sa slávny Tourmalet. Dnes sa bude stúpať 35 km a to hovorí za všetko. Peťo dnes trochu pošetrí na zajtrajšiu etapu. Snáď posledná obrovská šanca na etapové víťazstvo. Výkon Vincenza mi je veľmi sympatický. Útočí aj keď nemusí. Toho sme neboli svedkami pri nadvláde tímu Sky. Palec hore.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Dnes asi najťažšia etapa opäť pre horské kamzíky. Peťo by sa mal šetriť na piatok. Teda, ak sa vôbec dá hovoriť o šetrení po šestnástich etapách :-) Tak tomu sa povie náhradník. Áno, hovorím o Poliakovi Majkovi, ktorý sa na Tour nepripravoval, čo zo začiatku bolo vidieť. Postupne sa rozjazdil, tak ako výborne funguje celý Tinkoff bez stresu a Alberta.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
V utorok síce cieľ nebude na kopci, ale dlhé a prudké stúpanie dvadsať kilometrov pred cieľom hovorí za všetko... Aj keď, Peťo je na tejto Tour nevyspytateľný :-) Absencia víťazstva sa mu rozhodne nepáči. Tohtoročná Tour sa musí páčiť. Žiadna etapa nie je nudou, škoda len, že organizátori nezaradili aspoň jeden dojazd na krátkom prudkom kopci. Nie len kvôli Petrovi, veď takéto dojazdy sú vo všeobecnosti atraktívne. Dnes nemal Peter šancu preliezť kopce s najlepšími, snažil sa šetriť.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Uvidíme koľko síl ostalo šprintérom po dvoch horských etapách. Kittelovi by som dnes veľmi neveril. Dnes Peter vsadil na nesprávneho koňa a nebol do špurtu v dobrej pozícii. V závere síce bol zavretý, ale dnes prosto urobil chybu.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Lautaret a Izoard sú veľmi ťažké stúpania. Prešiel som ich na bicykli a kto už stratí kontakt na Izoarde, čo je viac ako 100 kilometrov do cieľa, bude mať čo robiť, aby stihol limit etapy. Po včerajšom množstve nástupov budú favoriti snáď dnes pokojnejší a vidím celkom reálnu šancu na úspešný únik pretekárov druhého sledu. Pre Peťa bolo grupetto asi priveľmi pomalé a preto skúsil únik aj v kopcovitej etape. Ako všetci vieme, odvaha mu nikdy nechýbala.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
V takýchto ťažkých etapách dokáže Peťo ušetriť viac ako iní borci neašpirujúci na celkové poradie, a to je veľká devíza. Aj keď na pozore treba byť stále. Daň za krízu v etape býva často neúprosná. Keby išiel dnes Peťo "podlahu", skončí do 40. miesta. Ale k čomu by to bolo? Ani líder o žlté tričko nechodí "bezhlavo" do úniku v rovinatých etapách. To sú neúprosné pravidlá etapových pretekov. Kto sa dá strhnúť emóciami v etape, častokrát draho zaplatí v ďalšom priebehu Tour.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Je až neuveriteľné, v koľkých doterajších etapách patril Peťo k favoritom a aj tak to nevyšlo. Dnešná etapa by mohla sedieť aj mnohým iným jazdcom, menej odolným šprintérom. Toto musí byť Petrova výhoda. Musí buď vyčkávať v úzadí a zjaviť sa až na konci, alebo prekvapiť niečim, čo by nikto nečakal. Počas etapy som na Peťovi videl, že je opäť uvoľnený, a to je dobré znamenie. Všetci spomíname, len kedy príde víťazstvo, ale tu ide v prvom rade o zelený dres, a ten má pevne rukách. Možno Peter nie je taký silný v klasických šprintoch ako po minulé roky, ale zato porastie mentálne.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Toto je presne Peťov deň! Krátke a strmé stúpania, technické pasáže, to je šité na Peťa! Snáď len to, že etapa po voľnom dni môže byť zradná... Opäť to nevyšlo. Peter jednoznačne dopláca na to, že bol v etape top favorit. Je to ťažké, ale bude musieť byť v týchto etapách menej viditeľný. Peťa som osobne čakal na poslednej prémii a vyzeral veľmi sviežo. Taký Degenkolb sa veľmi trápil a strácal a nakoniec špurt skupiny vyhral. Poradie v cieli niekedy nevykresľuje dianie na trati.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Túto etapu Peter pozná. Záver je extrémne prudký. Nič pre neho. Spomínam si, že práve na Belle Filles Peťo zabával divákov jazdou na zadnom kolese. Keď si prejdete časť etapy na bicykli, zistíte, o čom to je. Dnes sme Peťa čakali na poslednej prémii, kde väčšina pretekárov išla šrot, ale Peter stihol pozdraviť svojich fanúšikov na zadnom kolese... Odhodlanie na únik mu dnes nechýbalo a jeho dres je opäť zelenší...
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Podobná etapa ako včera. Dnes bude opäť dôležitý únik. Žeby dnes konečne pre niekoho úspešný?
Škoda týchto víkendových etáp. Ak by boli čo i len trošku ľahšie, boli by pre Peťa ako vyšité. Opäť vyzerá aj v kopcoch vo výbornej pohode.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Ak je Peter z planéty Zem, v tejto etape by nemal atakovať popredné umiestnenia :-) Od Petra najrozumnejšie riešenie etapu vypustiť. Skúsil ešte "skočiť" do úniku, ale nevydalo to. Plytvať silami nadarmo isto nemá význam.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Viacerí označujú dnešný deň ako stvorený pre víťazstvo Petra Sagana. Ja by som bol opatrný s očakávaniami, pretože samotné šprintérske tímy sú už unavené a nikto im nedá záruku, že ich šprintér prejde cez oba kopce na konci. Dnes to musí byť Cannondale, ktorý stiahne únik. Aj ostatné tímy si budú uvedomovať, že Peter je favorit a dnes je z doterajšieho priebehu asi najväčšia šanca, že príde do cieľa únik. Ak by sa tak nestalo, súperov Petra bude dostatok. Degenkolb, Kwiatkowski a mnoho ďalších. Držím Peťovi palce, ale treba ísť do tejto etapy s pokorou, nie veľkými očakávaniami. Športové šťastie, smola, či taktická chyba dnes Petra delila od víťazstva? V prvom rade Peťo doplatil na to, že na takýto dojazd bol v skupine top favorit, a to všetci vedeli. Ak by Peter nebol v záverečnom ataku, verte tomu, že by sa nastupovalo aj pred páskou a Peter proste všade nemohol byť. Ja mať na starosti itinerár tejto etapy, tak by som cieľ jednoznačne situoval na poslednom kopčeku. To by už bola iná, radostnejšia pesnička.

 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Prial by som si pre Peťa konečne kopcovitú etapu. Je to paradox, ale aby si trošku "orazil" a nemusel stále kontrolovať špicu. Potrebuje kopec a jazdu v grupette. Aj on je človek z mäsa a kostí!
Ale dnes nás čaká opäť etapa rovinatá. Mohla by úspešne odísť skupina, kde nebude jazdec na celkové poradie a nech si to Astana s Giantom pokojne stíhajú.
Všetci sme videli, akú výhodu by mal včera dobre zohratý vláčik, ktorý viacerým tímom chýbal. Petrovi sa to zavrelo a nemal šancu. Za normálnych okolností by to bol špurt medzi Greipelom a Petrom. Škoda, že to nedopadlo takto. Peter takmer ani nešpurtoval. Aj taká je cyklistika.

 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Tešíme sa na dnešnú etapu, aj keď niektorým cyklistom behá mráz po chrbte. Ono sa to zdá, čo to je 15 kilometrov po kockách, no väčšina z nás by k tomu potrebovala horský a nie cestný bicykel. A ešte ak k tomu zaprší!
Veľa cyklistov prišlo na Tour len kvôli tejto etape, v celkovom hodnotení už majú veľkú stratu, ale chcú skalp z tejto polo klasiky. Dnes sa v popredí isto objavia nové mená. Včera sme len s Peťovým bratom Jurajom kývli plecami, čo od Peťa očakávať?! Na jednej strane tieto klasiky on veľmi dobre vie, na druhej strane v každej etape je v špici a Tour de France je tak dlhá...
Dnes Peťo mení bicykel a nás by potešilo, keby po etape menil aj dres :-)
Nedopadlo to dobre :-(
Žltý dres aj etapový vavrín bol tak blízko a nakoniec vyšiel Peťo naprázdno. Ako poznám Peťa, musí byť poriadne nahnevaný. Šiel vynikajúco, to bez pochýb, možno vyčítať len prílišne sústredenie na vzájomný mikro súboj s Fabianom. Príliš sa strážili a Astane nevenovali pozornosť, veď kto by to čakal - dva bledomodré dresy na pódiu! Je to proste iné, keď sa ide klasika v "etapáku". Bolo to PEKLO SEVERU.
 
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Sily budú pelotónu postupne ubúdať a každou etapou bude úspešný únik pravdepodobnejším vyvrcholením etapy.
Giant však vie aké silné nohy má Marcel a urobí všetko, aby sa tak dnes ešte nestalo.
Všetci sme to videli a tí čo niekedy bicyklovali vedia o čom to je, keď sa  posledných 10-15 kilometrov "valí" 60-tkou a vy ste za chvostom snáď 400 metrov natiahnutého pelotónu. Peťo klobúk dole, že si mal morálku aj za týchto okolností ísť do toho!! A ten manéver približne 600 metrov pred páskou, keď si si robil priestor pri Greipelovi, tak to patrí do učebnice cyklistiky. Páčilo sa mi to!!
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Dnes asi divácky trošku nuda, aj keď diváci v Anglicku sú neskutoční. Šprintérska prémia ukáže, kto vlastne si trúfa bojovať o zelený dres.
Predpokladám, že veľa ich nebude. Záver asi čisto šprintérsky.
2,4,2 - neuveriteľná bilancia!! Až ma zamrazí, keď si uvedomím, čo to stojí Petra síl.
Ale ruku na srdce, šprintérske prémie a boduje 15 ľudí?! Poviem to nahlas bez ohľadu či by to Petrovi pomohlo, či uškodilo - nie je to dobré pravidlo!!
Na šprint sa zdvihnú 2-3 (tak ako na dnešnej prémií), všetci šetria  čo najmenej sa "zalaktátovať sa" Veď Tour je tak dlhá...
Malo by to byť ako na horskej prémií 3. či 4. kategórií bodujú dvaja respektíve jeden a dosť!
Peťo dnes si sa v závere dobre "zašil," no na Marcela by sa ti zišiel technickejší dojazd.
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Chlapci v zelenom, teraz to rozbaľte a ukážte, či na to máte! Preťažká etapa, hore-dole ako obrátená píla... Kto dnes nebude mať nohy, bude náramne trpieť. Bodaj by to nevydalo na únik, mne by sa páčil dojazd 30-40 členného balíka.
Peťo, jeden žltý mi, prosím, odlož
:-)
Naozaj strhujúci záver etapy. Cyklistov to veľmi bolí, ale nám na gauči sa to páči. Viem o čo išlo Peťovi na poslednom kopci - chcel ešte vyselektovať vedúcu skupinu, čo sa mu po rýchlom zjazde aj podarilo. Bol však top favorit a všetci proste čakali čo Sagan. Jooj, ako by sa len v závere "šikol" ešte jeden Peťov kolega. Mohla to byť iná pesnička. Vincenzo však dnes zaslúžene.
 
PRED ETAPOU PO ETAPE
Pretekárov čaká nepríjemný úvod. Balík bude ešte veľmi silný, nervózny a k tomu tie úzke cesty v grófstve Yorkshire... brrr, to "smrdí" pádmi. Snáď už v tejto etape neskončia nádeje nejakého favorita :-(
Teraz alebo nikdy - taká bude taktika viacerých menej ašpirujúcich tímov. Peter, hlavne bez prílišného riskovania, tvoj čas ešte príde... Aj keď žltá by Ti pasovala :-)
Cannondale dnes predviedol maximum, na čo v závere má. Ten vláčik, čo v závere vytvorili OPQS o siedmich ľuďoch, proste nedá... Keď sa to pred páskou otvorilo, Peťo už musel ísť, zviesť sa za spomaľujúcim sa Fabianom nemalo význam. Marcel je neskutočný rýchlik, to bez debaty.
 
 
 
{jcomments off}

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop