Kontinentálne tímy a ich rok 2014. Ktoré Pro tímy majú svoju farmu?

24.11.2014, 23:00 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Sky, Tinkoff, Kaťuša, BMC, OPQS... to sú tímy, ktoré sme túto sezónu denno-denne sledovali na najznámejších pretekoch bojovať o víťazstvá. Pod osemnástkou najprestížnejších tímov s licenciou World Tour sa však nachádzajú desiatky ďalších celkov, ktoré nemajú také veľké financie či zázemie a pracujú v skromnejších podmienkach. Aj im sa často podarí dosiahnuť výborný výsledok. Tzv. druhú ligu tvoria profesionálne kontinentálne družstvá, no tie sa tiež často zúčastňujú najlepších pretekov. Zrekapitulujeme si ale rok 2014 z pohľadu kontinentálnych tímov - treťoligových.
 
V decembri 2013 Medzinárodná cyklistická únia zaregistrovala 172 mužských kontinentálnych zoskupení pre sezónu 2014, najviac v Európe - 119, najmenej v Afrike - štyri. Tím na aspoň akej-takej profesionálnej úrovni má 79 krajín sveta, čo iba dokumentuje globálny rozmer tohto športu. V porovnaní s minulými rokmi tieto počty mierne stúpajú. Pre Slovensko bol donedávna jediný takýto tím doslova hanbou. V tomto roku sa našťastie pridali k Dukle aj Dohňany a Banská Bystrica. Aj napriek tomu máme ešte veľké rezervy voči tradičným krajinám. Napríklad Belgičania majú 14 kontinentálnych celkov.
 
Všetky družstvá slangovo označované ako "trojky" majú právo štartovať na pretekoch HC, 1. aj 2. kategórie. Na podujatiach World Tour štartovať nemôžu, Hors Categorie iba vybrané domáce družstvá a v pretekoch 1.1, 2.1, 1.2 a 2.2 môžu štartovať bez obmedzení, všetko záleží na pozvánke od organizátora. Jedinou podmienkou je, že na jedných pretekoch nemôžu štartovať dva tímy s rovnakým sponzorom v názve.
 
Je ťažké uvažovať o najlepšom konti tíme, keďže medzi nimi panujú obrovské rozdiely a zámery, od geografických či, nadnesene povedané, až geopolitických, cez finančné zázemie alebo odlišnosti v zameraní konkrétnych pretekárov na jednotlivé druhy cyklistiky. My však ostaneme pri ceste a budeme sa venovať jej. Niektoré družstvá vznikajú iba kvôli určitým pretekom či tvoria "farmy" pre Pro tímy. Viaceré sa zameriavajú iba na mladé talenty do 23 rokov, ale väčšina U23 a eliťákov mieša.
 
V minulých rokoch sme za najlepší považovali tím Itera-Kaťuša. Do vzniku Etixxu to bol najbohatší celok vo svojej kategórii, zamestnával rekordných dvadsať pretekárov (iba Rusov) a pretekal po celom svete. Mohol si dovoliť nepretržite štartovať súčasne na dvoch až troch podujatiach a úspechy boli iba priamou úmerou umu, snahy a investícií. Časy sa však menia a krivka ruského výkonu ide posledné dva roky dole. V tejto sezóne obsadili až 16. miesto medzi "trojkami".
 
itera-katusa-pretekar-velky-
Pretekár Itera-Kaťuša na Okolo Slovenska 2014 (foto: J. Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Rabobank pod svojím menom hrdo háji aspoň kontinentálnu sféru
 
Sezóna 2014 nepriniesla výrazného kontinentálneho dominátora a nedá sa tvrdiť, že najlepší tím je určite ten, ktorý získal najviac UCI bodov. Vybrali sme, pre nás, tri najlepšie. Dánsky, holandský a ukrajinský celok.
 
Viac ako osemsto UCI bodov a 17 víťazstiev zaznamenali borci tímu Cult Energy Vital Water. Precestovali takmer celú Európu a mohli si vyberať, kde štartovať. V každoročnej liahni dánskych talentov, z ktorej si každý rok vytiahne Bjarne Riis to najlepšie, najviac zaujal Magnus Cort, ktorý dokázal vyhrať aj etapu na pretekoch Okolo Dánska. Paradoxne tento obrovský talent dánskej cyklistiky na najbližšie tri roky uchmatla Orica.
 
V tesnom závese za Dánov radíme jasne najlepšiu farmu Pro tímu, konkrétne Belkinu, a to Rabobank Development Team. 23 pretekárov absolvovalo obrovské množstvo pretekov a nazbieralo tisíce súťažných kilometrov. Bertovi Lindemanovi sa dokonca podarilo vyhrať Tour d l'Ain (2.1) pred Romainom Bardetom a Danielom Martinom. Traja borci po sezóne podpísali zmluvy s celkom Team Lotto NL-Jumbo, teda novým názvom Belkinu.
 
Možno bude pre vás prekvapením, ale na tretie miesto radíme Kolss Cycling Team. Bratia Skorenkovci vedú vynikajúci projekt. Ukrajinci síce nezbierajú víťazstvá na tých najprestížnejších pretekoch, ale ak by sme mali zrátať všetky kontinenty, mali by v tejto sezóne najviac UCI bodov zo všetkých treťoligových celkov. My si pamätáme najmä na triumf Olexandra Polivodu na Okolo Slovenska a mali by sme si vážiť jeho slová, že bol tunajšou diváckou kulisou pri cestách očarený a takú ešte nikde nezažil.
 
 polivoda-olexander-okolo-svk-velka
Olexander Polivoda na Okolo Slovenska 2014 (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Ostatné kontinenty a trápiace sa slovenské tímy
 
Počuli ste už o tíme SmartStop? Súboj o americký kontinentálny trón vyhral prekvapujúco práve tento celok, ktorý ani nebol pozvaný na najvýznamnejší etapák Tour of California. To sa už v budúcej sezóne určite nestane minimálne preto, lebo majú vo svojich radách aktuálneho majstra USA Erica Marcotta. Je to malý ambiciózny projekt, ktorý zatiaľ v Európe nepreteká, ale rýchlo rastie, takže budeme zvedaví, kam to žlto-modrí mužíci dotiahnu.
 
V Ázii roky kraľuje iránsky Tabriz Petrochemical, ktorého pretekári dokážu na svojom ázijskom piesočku zničiť aj slušnú európsku konkurenciu. V posledných mesiacoch sa najviac ukazavala dvojica Mirsamad Poorseyedigolakhour - Ghader Mizbani, ale nedá sa očkávať, žeby sa dostali do vyššej cyklistiky. Dva sobáše z rozumu (čítaj kvôli bodom) sme sledovali v roku 2012, keď Lotto-Belisol angažovalo Mehdiho Sohrabiho a Ag2r Borisa Šiplevskeho, ale dopadlo to neslávne a po roku obaja odišli do zabudnutia. Čo už, v Ázii je EPO stále na vzostupe...
 
V Afrike a Oceánii je pretekov aj tímov menej, takže sa im nebudeme venovať.
 
Slovenské družstvá nedopadli najlepšie. Dukla Trenčín Trek si v kontinentálnom rebríčku UCI Europe Tour pohoršila o päť miest zo 43. na 47., ale hrozivejšie vyzerá prepad víťazstiev a pódiových umiestnení na pretekoch pod hlavičkou UCI. Kým vlani mali Trenčania bilanciu 6 - 10 - 6, tento rok iba 4 - 2 - 6. Valachovci budú mať neľahkú úlohu zastaviť klesajúcu krivku, keďže sa po sezóne rozlúčili s Erikom Baškom.
 
Banskobystričania získali tradične pár pódiových umiestnení v Afrike, ale epic janom greenway sa, žiaľ, nepodarilo ani raz skončiť v Top 10.
 
kovac-maros-velka
Maroš Kováč na Okolo Slovenska 2014 (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
 
Ako je to s "farmami" tímov seriálu World Tour?
 
Existuje sedem Pro celkov, ktoré vychovávajú budúce hviezdy v kontinentálnej sfére. Spomínaný Rabobank Development, Leopard Development (Trek Factory), Development Giant-Shimano, Hincapie Sportswear (BMC), Itera-Kaťuša (Kaťuša), Continental Astana a Etixx (OPQS). Ďalšie tímy majú vo svojom portfóliu rôzne klubové zoskupenia, ktoré sa dostanú na preteky 2. kategórie (2.2 a 1.2) vďaka lesku materskej značky.

Existujú aj tímy ako Sky, Movistar či francúzske celky, ktoré žiadnu farmu nemajú. Podľa nás existujú tri hlavné dôvody. Prvým je finančné hľadisko, pretože na fungovanie takého projektu potrebujete každý rok zhruba pol milióna eur. Ďalším je ten, že ani tí najlepší by sa kvôli naplnenosti súpisky nemuseli dostať do prvého tímu (napr. Sky) a výber je dostatočný. Možno najdôležitejším argumentom proti je fakt, že v cyklistike neexistuje oficiálne zmluvné partnerstvo medzi tímami. Po skončení zmluvy v kontinentálnom tíme môžete pokračovať v kariére kde chcete.
 
Najväčším vychovávateľom svetových cyklistov je spomínaný Rabobank Development Team, ktorý za posledné roky do profesionálnej cyklistiky priniesol mená ako Tejay Van Garderen, Tom Dumoulin, bratia Van Poppelovci či Rick Zabel. Všetci však šli z kontinentálneho Rabobanku priamo ku konkurencii. Aj z tohto dôvodu pred nadchádzajúcou sezónou zrušilo svoju farmu Giant-Shimano, tiež Patrick Lefevere mal vážne pochybnosti či podporí AWT greenway a o ďalších prípadoch možno nevieme. Aj to by sa veľkými reformami v cyklistike (2016 a 2017) malo upravovať, takže budeme zvedaví, ako to dopadne.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop