Sezóna 2014 očami grafov

27.11.2014, 19:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Kolesá v týchto dňoch prešmykujú, bicykle zamŕzajú a profesionáli odlietajú za prípravou do teplých krajín. Amatéri či hobíci majú preto ideálnu príležitosť na poriadnu domácu regeneráciu spríjemnenú štatistikami a grafmi zo sezóny 2014. Kto dominoval a ako sa umiestnila „Slovač“? Cyklistický rok 2014 očami grafov.
 
Peter Sagan mal po nepretržitej viacročnej evolúcii slabšiu sezónu a na pomyselnom tróne postavenom z počtu víťazstiev ho vystriedal André Greipel. Nemcovi sa to podarilo už predtým v rokoch 2010 či 2012. Opäť sa potvrdilo, že najviac triumfov prinášajú tímom šprintéri, i keď ich prestíž nie je vždy na najvyššej úrovni. Zaujímavosťou je, že Nemcov zastupujú v top desiatke až štyri veľké cyklistické osobnosti.
 
 
 
 
Väčšina cyklistov si udržala svoj štandard v počte víťazstiev, no pri niektorých menách sa vyskytli citeľné zmeny. Najmä Michal Kwiatkowski, Alexander Kristoff, „navrátilec“ Alberto Contador a Alejandro Valverde dosiahli výrazne viac víťazných zápisov. Naopak, oveľa menej sa darilo Petrovi Saganovi, Markovi Cavendishovi, Chrisovi Froomovi či českému cyklistovi Aloisovi Kaňkovskému z Dukly Praha. Samozrejme, štatistika zobrazuje rozdiel v počte triumfov a nezohľadňuje ich prestíž. Napriek tomu je to zaujímavé porovnanie dvoch cyklistických sezón.
 
 
 
 
Najviac víťazných vavrínov spomedzi tímov získali opäť borci z tímu Omega Pharma – Quick-Step. V porovnaní so sezónou 2013 si dokonca polepšili o sedem prvenstiev, čo predstavuje spolu 62 víťazstiev. Naopak, oproti minulým rokom sa výrazne prepadol napríklad Cannondale. V sezóne 2012 si pripísal 38 triumfov, v sezóne 2013 to bolo 36 víťazstiev, ale v uplynulom roku sa dostali iba po číslo 17. S dávkou zveličenia môžeme teraz zhodnotiť, že išlo o postupný rozklad tímu „zaživa“.
 
 
 
 
Medzi národmi stále pokračuje nadvláda tradičných cyklistických mocností, medzi ktoré sa už zaradili aj Rusko či Kolumbia. Taliani vystriedali na prvej priečke Francúzov. Slovensko spadlo z 28 víťazstiev na 12. Česko spadlo z 33 vavrínov na 13. Podobnú stratu zaznamenali aj susedia z Ukrajiny. Na druhej strane, konkrétne na severnej, Poliaci získali o 36 triumfov viac ako v sezóne 2013. Pod ich vydarený ročník sa podpísali najmä Kwiatkowski a Majka, ale aj pomerne široká základňa kontinentálnych cyklistov.
 
 
 
 
Na záver inšpirácia v podobe najazdených kilometrov. Áno, takéto porcie zvládnu profesionálni cyklisti za rok. Dodajme, že štatistika uvádza iba súťažné kilometer, a to z dokončených podujatí 1. kategórie a vyššie. Zaujímavosťou je, že Peter Velits absolvoval po prestupe do BMC približne o 2000 kilometrov viac, zatiaľčo porcia Juraja Sagana poklesla o cca rovnaké množstvo.
 
 
 
 
zdroje: cqranking.com, procyclingstats.com
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop