Zánický: Tinkoff-Saxo sú švajčiarske hodinky s ťažkoodencom Saganom

21.1.2015, 11:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Najväčší taliansky ostrov Sicília má drsnú mafiánsku povesť. Najnovšie stredomorský ostrov ovládla cyklistická rodina Tinkoff-Saxo s bratmi Saganovcami. Spontánnou návštevou ich prekvapil jeden zo žilinských cyklistických "bossov", bývalý tréner Peter Zánický.
 
Tím Tinkoff-Saxo absolvoval v novembri zoznamovací a náročný výstup do výšky 5895 metrov nad morom na najvyššiu africkú horu Kilimandžáro. Na začiatku decembra pokračovali dvojtýždňovým sústredením na Kanárskych ostrovoch, ktoré položilo základy pred novou sezónou a obnovilo vytrvalosť. Od 9. januára 2015 absolvuje 23 cyklistov, vrátane bratov Saganovcov, ďalšie dvojtýždňové zimné sústredenie na talianskom ostrove Sicília.
 
Partia Tinkoff-Saxo býva v krásnom prostredí na úpätí slávnej sopky Etna. "Sústredenie na Sicílii nám umožňuje plnú koncentráciu na tréning. Špecificky sa zameriavame nato, aby sme simulovali podmienky pretekov, dostali našich cyklistov do pretekárskeho tempa a celkovo vylepšili ich vlastnosti,“ vyhlásil hlavný tréner, tretí muž Tour de France 1998 a strieborný z olympijských hier v Aténach 2004, Bobby Julich.
 
S americkým odborníkom sa zoznámil aj Peter Zánický. Návštevu ostrova Sicília spojil s návštevou bývalých žilinských zverencov bratov Saganovcov. "Rozhodol som sa spontánne, chalani o tom vôbec nevedeli. Napísal som im, že či vybehneme na jedno malé pivko. Odpísali, že nemôžu, pretože nie sú doma. Potom som ich prekvapil a smiali sme sa na tom.
 
 
 
 
 
Jeden deň s profesionálnym tímom bol veľkým zážitkom
 
Zánický strávil s tímom Tinkoff-Saxo celý jeden deň. Od deviatej ráno až do večera sa stále niečo dialo. Raňajky, tímové fotenie, rozhovory s novinármi, pohybové cvičenia, príprava techniky, samotný päťhodinový tréning, strečing či masáže. "Bolo to veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Obrovský zážitok. Všetko som pozorne sledoval, i keď nebol čas na extra rozhovory. Nachvíľu sme si so Saganovcami sadli, a hneď sa tam objavili chlapci a dievčatá zo Sicílie, ktorí chceli selfie fotku. Miestni najviac spoznávali Alberta Contadora a Petra Sagana, i keď sú v tíme domáci talianski jazdci.
 
Na stredomorskom ostrove sa pripravujú aj ďalšie hviezdy rusko-dánsko-medzinárodného tímu ako Rafael Majka, Roman Kreuziger, Matti Breschel či Ivan Basso. "Počas tréningu išli jeden z kopcov asi šesťkrát, najprv konštantnou rýchlosťou, a potom jednu minútu na doraz. Majka a Contador excelovali. Boli úplne niekde inde ako ostatní. Za nimi sa v popredí striedali ďalší jazdci. Raz Kreuziger, potom Basso, Hernández či Peter Sagan. Peťova mohutná postava pôsobí veľmi zaujímavo. Medzi útlymi vrchármi vyzerá ako ťažkoodenec. Samozrejme, bol to len jeden tréning a sú to len prvé ukazovatele sezóny, ktoré ale ukázali, že chalani trénujú naplno a tlačia na pílu,“ všimol si Zánický.
 
 
 
Popis k videu: Peter Sagan si zo sústredenia na Sicílii nachvíľu odskočil na autosalón do Bruselu, kde prezentoval produkt partnera Citroënu a stretol sa s legendárnym Eddym Merckxom i slávnym cyklokrosárom Svenom Nysom. Počas sústredení sa zoznámil aj s talianskym extrémnym cyklistom Vittoriom Brumottim. Má rovnakú „krvnú skupinu“ ako náš Tourminátor. Veď posúdte sami.
 
 
Profesionáli nemali problém s fanúšikmi
 
Sicílsky tréning s hviezdami svetového pelotónu absolvovala aj skupina asi 15 hobby cyklistov. Vedenie Tinkoff-Saxo im to povolilo, i keď sa deň predtým udial pád. Amatérski nadšenci absolvovali na chvoste skupiny približne 20 až 30 kilometrov, kým stačili tempu. Ďalšou špecialitou boli cukríky Haribo. Cyklisti ich dostali po tréningu. Zaujímavosťou tiež je, že tím Tinkoff-Saxo už od nového roka nevyužíva autá BMW, ale značky Citroën. Majú belgické, dánske a bratislavské ŠPZ-tky.
 
 
sicilia-zanicky-foto-1
 
 
Na Sicílii sa v prvých dňoch neukázal majiteľ a veľký sponzor tímu, ruský miliardár Oleg Tiňkov. Veľký a veľmi kontroverzný fanúšik cyklistiky zavítal medzi cyklistov predtým na Kanárskych ostrovoch, kde si aj zajazdil na bicykli. V závere roka 2014 vyhlásil, že pri pokračujúcich problémoch ruskej ekonomiky zruší sponzorovanie tímu a zrejme ukončí jeho činnosť. Neskôr na Twitter napísal: „Zrušiť tím? Nič netrvá večne, no rozhodne nie v roku 2015. Nemôžem takto potešiť konkurenciu zo Sky. Budeme bojovať až do konca.
 
 
Maroš Hlad v plnom pracovnom nasadení
 
Naopak, prvýkrát po zimnom oddychu sa na Sicílii objavil slovenský masér Maroš Hlad. Prekvapivý návštevník Peter Zánický ho vyzval na bežecký súboj: "Spomínal, že si pôjde zabehať. Vyzval som ho, ale nemal toľko času, aby išiel až na Etnu. Snažil sa využiť krátku prestávku, možno aj preto, že celé dni vidí iba podvyživených chalanov. Po tréningu mal na starosti masírovanie štyroch cyklistov. Ak jedna masáž trvá hodinu, je to dosť veľká drina, kým sa človek dostane do postele.
 
Maroš Hlad a jeho kolegovia majú pod palcom nielen masáže, ale všetko, čo je potrebné pre pohodlie jazdcov. Peter Zánický sa cítil ako v automatizovanej továrni. "Každý člen tímu presne vedel, čo má na starosti a čo má kedy robiť. Keď som sa pozrel do dielne s bicyklami, tak to vyzeralo ako v nejakej výrobni. Napríklad vody v autách boli dokonalým spôsobom rozdelené. Čisté, vody so soľou, vody s minerálmi. Chladené, nechladené. Jednoducho, jazdci sa o nič nestarajú, sústredia sa iba na tréningy a preteky. Je to najvyššia liga a je to vidieť. Všetko fungovalo presne ako švajčiarske hodinky.  
 
 
sicilia-zanicky-foto-5
 
 
Tinkoffáci sa snažia spoznať domovinu najväčšieho konkurenta
 
Tím Tinkoff-Saxo umiestnil svoj januárový prípravný kemp na taliansky ostrov Sicília, i keď z našich končín sa chodí na cyklistické sústredenia skôr na Malorku či do Chorvátska. Domovský ostrov slávnej sopky Etna je cenovo pomerne dostupný. Ponúka priaznivú klímu, krásne prostredie, dlhé a tiahle stúpania i relatívne kvalitné cesty. Niet divu, že Vincenzo Nibali, rodák zo sicílskeho mesta Messina, sa sem počas sezóny pravidelne vracia za tréningami. Špecialitou je aj tunajší kontrast. V ideálnych podmienkach akýsi letno-zimný dvojboj. Zatiaľ čo dole pestujú citrusy a kúpu sa v mori, vo vyšších polohách nájdete sneh a lyžiarsky vlek.
 
Na druhej strane, kus pravdy obsahuje mafiánska povesť ostrova, na ktorom sa natáčal najslávnejší mafiánsky film, legendárny Krstný otec. "Jeden deň, keď sme sa vracali naspäť od Saganovcov, tak nám do požičaného auta ťukol jeden Sicílčan. Keď sa tam následne združili nejakí mladí sicílski chalani, hneď som si spomenul na mafiánsku povesť Sicílie. Ale napokon to vyústilo do úsmevnej príhody,“ opísal zážitok Peter Zánický.   
 
 
sicilia-zanicky-foto-4
 
 
Mišo s Ďurom by mali napredovať, Peter potrebuje pohodu
 
A ako vidí bývalý kouč našich troch elitných ex-Žilinčanov ich pôsobenie v sezóne 2015? "Mišo Kolář by sa rád prepracoval do pozície dvorného rozbiehača špurtov pre Petra Sagana, i keď zatiaľ má iný program. Plus by rád dosiahol nejaké pekné výsledky. Je plný očakávania pred novou sezónou. Verí, že na austrálskom podujatí Tour Down Under dostane voľnú ruku a že sa mu prípadne niečo podarí. Vtipkovali sme, že nech ide do úniku s Austrálčanmi, tímovým lídrom Michaelom Rogersom a lúčiacim sa Cadelom Evansom, aby ťahali tempo.“ Zánický ešte nevedel, že Miša skolí choroba a z pretekov odstúpi.
 
NAJBLIŽŠÍ PROGRAM MICHAELA KOLÁŘA:
20.1. - 25.1. Tour Down Under
4.2. - 7.2. Okolo Dubaja
5.3. - 13.3. Tour de Langkawi (Malajzia)
 
 
V Jurajovi Saganovi vidím najväčší potenciál na ďalší rast. Má dobre poskladaný program. V Cannondali často nepretekal, a potom narýchlo niekoho zaskakoval. Pri takomto systéme sa nedajú zajazdiť nejaké výsledky. V Tinkoff-Saxo nie je braný ako protekčný brat Petra, ale ako plnohodnotný jazdec. Je to len na ňom, či sa chytí.
 
NAJBLIŽŠÍ PROGRAM JURAJA SAGANA:
4.2. - 7.2. Okolo Dubaja
7.3. Strade Bianche
 
 
sicilia-zanicky-foto-2
 
 
V prípade Petra Sagana treba ustriehnuť, aby sa nestal iba reklamnou hračkou, ale aby v prvom rade zostal cyklistom. Potrebuje dostatok času na oddych a regeneráciu, a tiež na osobný život. Vždy som hovoril, že nemôže byť v tíme Sky, pretože tam sú cyklisti mesiac mimo civilizácie na Kanárskych ostrovoch a žijú takmer ako mnísi. To by nebolo pre Petra to pravé orechové. Som rád, že je v Tinkoff-Saxo. Z pohľadu výsledkov mu môže pomôcť, že je to medzinárodnejší a ozaj aj profesionálnejší tím ako Cannondale. Tam boli takmer iba Taliani, ktorí zväčša neradi chodia na klasiky flámskeho typu. V Tinkoff-Saxo sú pretekári z mnohých krajín a typologicky rôznorodejší, takže by sa to malo dať dobre vyskladať pre klasiky.
 
   
 
Peter Zánický si odviezol zo Sicílie obrovský zážitok, nové poznatky i spoločnú tímovú fotku. Počas pretekov sa už nedostane k cyklistom tak blízko, pretože uvoľnenú atmosféru do určitej miery nahradí dávka súťažného napätia. Dnes odštartovalo v Austrálii tradičné World Tour podujatie Tour Down Under. Skupina pretekárov Tinkoff-Saxo na čele s lídrom Michaelom Rogersom a Slovákom Michaelom Kolářom sa preto nepripravovalo na Sicílii, ale priamo "u protinožcov".
 
 
sicilia-zanicky-foto-3
 
 
Sicílsku časť tímu so Saganovcami či Contadorom čaká v druhom týždni sústredenia vystupňovanie náročnosti. Na oficiálnej stránke tímu to potvrdil spomínaný hlavný tréner Bobby Julich: "Od Bjarneho Riisa som sa naučil, že tieto sústredenia sú jedinečnou príležitosťou na vybudovanie silných kamarátstiev v tíme. Už teraz vidím veľmi jednotnú skupinu s pevným tímovým duchom. Takže počas intenzívnejších jázd si overíme, či každý vie, ako si navzájom pomáhať pod tlakom. Samozrejme, intenzitu zvýšime postupne, aby sme predišli pretrénovaniu alebo chorobám. Každopádne, v druhej časti sústredenia zvýšime tempo. Sezóna 2015 je pred nami. Všetci sme nadšení a pripravení na veľké bitky.
 
 
 
tinkoff-saxo-cyklisti
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop