Nováčikovia v tímoch World Tour sľubujú kvalitné osvieženie

2.3.2015, 23:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Do profesionálnych tímov každý rok prichádzajú mladí pretekári a dostávajú veľkú príležitosť, aby potvrdili svoj talent, ktorí rozvíjali v mládežníckych kategóriách. V sezóne 2015 podpísalo kontrakty s World Tour tímami hneď niekoľko zaujímavých jazdcov, z ktorých môžu vyrásť budúce hviezdy.
 
 
BMC stavia na perspektívu
 
V tomto smere zvolil pedantný prístup tím BMC, do ktorého zostavy pribudli hneď traja naozaj perspektívni cyklisti. Jedným z nich je Campbell Flakemore, ktorý je podľa austrálskeho vzoru výborným časovkárom a tempárom. V minulom roku vybojoval zlatú medailu na MS do 23 rokov v ITT a na Tour de l´Avenir bol najrýchlejší v prológu, čo sú jasné indikácie toho, že patrí medzi najlepších jazdcov svojej generácie. Debut v tíme BMC si odkrútil na Tour Down Under, kde si však v druhej etape nešťastne zlomil kľúčnu kosť.
 
Už na konci minulej sezóny jazdil ako stážista v tomto celku Dylan Teuns a počínal si veľmi dobre. Na Okolo Británie obsadil celkovú desiatu priečku a na Okolo Utahu vybojoval biely dres. Belgickému jazdcovi vyhovujú týždňové etapové preteky, ale perfektne sa cíti aj na klasikách, veď v mládežníckych kategóriách dosiahol pódium na L-B-L a Omloop Het Nieuwsblad. Tretím do partie je Stefan Küng. Švajčiarsky jazdec je považovaný za budúcu hviezdu na kockových klasikách. 21-ročný pretekár sa veľmi dobre pohybuje na týchto terénoch a okrem toho je aj výborným časovkárom (európsky šampión 2014, 3.miesto MS 2014), čím si okamžite vyslúžil prirovnanie k Fabianovi Cancellarovi.
 
 
K Belgicku a Holandsku sa zaraďuje aj Nórsko
 
Ruské zoskupenie Kaťuša zas siahlo po čerstvom majstrovi sveta U23 Svenovi Erikovi Bystronovi. V Ponferrade zaskočil všetkých silným atakom a ukázal, že je vhodným typom na náročné jednodňové podujatia. V Kaťuši bude vyrastať pri svojom krajanovi Alexandrovi Kristofovi, čo môže mať blahodárny vplyv na jeho ďalší vývoj. Vo všeobecnosti nórska cyklistika zažíva veľký rozvoj, veď do WT tímov smerujú aj Sondre Holst Enger a Kristoffer Skjerping. Prvý menovaný prestúpil do tímu IAM Cycling, kde bude chcieť vyšperkovať svoje šprintérske schopnosti a výbušnosť. Pred dvomi rokmi ako 19-ročný zažiaril na Okolo Nórska, kde v silnej konkurencii vybojoval tretie miesto v celkovom poradí. Kristoffer Skjerping získal v minulom roku na MS v cestných pretekoch bronzovú medailu a od tejto sezóny jazdí vo farbách Cannondale-Garmin. Tento nórsky jazdec má veľmi dobrý šprint na konci ťažkých pretekov a okrem toho zvláda aj mačacie hlavy. Dôkazom je jeho minuloročné druhé miesto na Ronde van Vlaanderen Beloften.
 
Záujem bol aj o belgických a holandských pretekárov. V týchto krajinách vyrastajú predovšetkým kvalitní klasikári, svetlou výnimkou je Louis Varvaeke, ktorý je jednoznačne tým najlepším, čo belgická cyklistika ponúkla za posledné roky do naozajstných kopcov. O svojom vrchárskom vervaeke-louistalente presvedčil v minulom roku na Tour de l'Avenir, kde zvíťazil v poslednej etape, ktorá bola zakončená stúpaním La Toussuire. Na tom by možno nebolo nič výnimočné, ale toto víťazstvo dosiahol po celodennom pobyte v úniku, počas ktorého musel prekonať ďalšie dva kopce prvej kategórie. Zdá sa, že Jurgen van den Broeck má svojho nástupcu. Už tradičným predstaviteľom belgickej klasikárskej školy je Tiesj Benoot, ktorý pre svoju všestrannosť a zrýchlenie pripomína Grega van Avermaeta. V minulom roku finišoval na piatom mieste na Ronde van Vlaanderen Beloften a L-B-L zas opúšťal s treťou priečkou.
 
Veľkým prísľubom pre krajinu veterných mlynov je Mike Teunissen. Tento 22-ročný cyklista sa stal majstrom sveta v cyklokrose pred dvomi rokmi a v minulej sezóne vyhral vo svojej kategórii Paríž - Roubaix a Paríž - Tours. Mačacie hlavy zvláda ľavou zadnou, je dobrým tempárom a na zvlnenom teréne sa cíti veľmi dobre, takže tímu Lotto-Jumbo vyrastá nová zbraň na severské klasiky. Určite je pre neho veľkou výhodou, že v tomto celku sa môže priúčať majstrovstvu Sepa Vanmarckeho. Z cyklokrosového prostredia pochádza aj Lars van der Haar, ktorý sa v minulom roku stal holandským šampiónom v tejto disciplíne. Do jeho výbavy patrí agresivita a rýchlosť, ktoré sú ako stvorené na ťažké jednodňové preteky.
 
 
Vo Francúzsku je stále dostatok talentu
 
Zaujímavá generácia vyrastá aj vo Francúzsku. Tamojší odborníci vkladajú veľké nádeje do Clémenta Chevriera, ktorého vlastnosti zodpovedajú nárokom týždňových etapákov alebo ťažkým kopcovitým klasikám. V minulom roku pretekal za americký tím Bissel Development a najlepšie výkony predviedol na USA Pro Challenge a v Utahu, kde vybojoval prvé a druhé miesto v súťaži mladých pretekárov. V druhej časti ročníka pôsobil ako stážista v Treku, ale profesionálny kontrakt nakoniec podpísal s tímom IAM Cycling.
 
Podobné charakteristiky, avšak s väčším sklonom k typickému francúzskemu útočeniu, má Pierre-Roger Latour. 21-ročný pretekár sa pred dvomi rokmi dostal do top 10 na Tour de l´Avenir a Tour de l’Ain, pričom kvalitné predviedol najmä výkony na druhom spomenutom podujatí, kde sa zúčastnilo množstvo jazdcov z profesionálnych tímov. Krajina galského kohúta sa môže tešiť aj na šprintéra Lorenza Manzina, ktorý bude jazdiť v tíme FDJ. Tento pretekár nevyvoláva pozornosť len kvôli svojej rýchlosti, výbušnosti a podľa mnohých aj skalopevnej psychike, ale aj svojím pôvodom, pretože sa narodil v exotickom ostrove Réunion, ktorý sa nachádza v Indickom oceáne.
 
 
Orica chce rýchlosť, Španielsko a Kolumbia ponúkajú vrchárov
 
Do šprintérskych lovíšť hodila svoje siete aj Orica-GreenEdge, ktorej sa podarilo uloviť dvoch mimoriadne rýchlych cyklistov. Austrálčan Caleb Ewan je považovaný vôbec za najväčší špurtérsky talent súčasnosti, ktorý má obrovský hlad po víťazstvách. Na Tour de l´Avenir vyhral tri etapy a od svojich juniorských rokov sa nebojí súťažiť proti starším a skúsenejším súperom. V žiadnom prípade však nie je len klasickým šprintérom na rovinaté etapy, jeho nohy sa nezľaknú ani náročnejších terénov. Ľahko sa môže stať, že v blízkej budúcnosti nadviaže na výkony svojich krajanov Gerransa či Matthewsa.
 
Do austrálskeho celku mieri aj ďalší rýchlik a to dánsky jazdec Magnus Cort. Aj do jeho výbavy patria rýchlosť a výbušnosť, ale tiež sa nezľakne ani ťažších profilov, preto za istých okolností môže byť úspešný aj na vhodných etapových pretekoch. Predpokladá sa, že jeho hlavným dejiskom budú klasiky. Tam určite smeruje nemecký pretekár Ruben Zepuntke, ktorého cieľom je úspech na Paríž - Roubaix. Jazdec tímu Cannondale-Garmin je však všestranným borcom, ktorý má predpoklady uspieť aj na etapových pretekoch. Spomeňme jeho celkové tretie miesto na Tour of Alberta 2014, kde dosiahol aj etapové víťazstvo.
 
Nesmieme zabudnúť ani na dvoch posledných víťazov Tour de l´Avenir Miguela Angela Lopeza a Rubena Fernandeza. Kolumbijského jazdca si vybral tím Astana, ale 21-ročný mladík sa musí ešte vyjazdiť, aby naplno rozbalil svoj vrchársky talent, ktorým sa podľa niektorých vyrovná Nairovi Quintanovi. Naopak, Ruben Fernandez posledné dva ročníky jazdil za celok Caja Rural, kde získal potrebné skúsenosti, aby ho mohol povolať do svojej zostavy tím Movistar. Na začiatku roka už dokázal skončiť na TDU na piatom mieste a ako výborný vrchár má pred sebou jediný cieľ, ktorým je celkové víťazstvo na Grand Tour.
 
 
AG2R LA MONDIALE Nico Denz, Pierre-Roger Latour
ASTANA PRO TEAM Maxat Ajazbajev, Bakhťjar Kožaťajev, Miguel Angel Lopez
BMC RACING TEAM Campbell Flakemore, Stefan Küng, Joey Rosskopf, Dylan Teuns
CANNONDALE-GARMIN Kristoffer Skjerping, Ruben Zepuntke
ETIXX - QUICK-STEP Lukasz Wisniowski
FDJ Lorenzo Manzin, Marc Sarreau
GIANT-ALPECIN Carter Jones, Fredrik Ludvigsson, Lars van der Haar
IAM CYCLING Clément Chevrier, Sondre Holst Enger, Simon Pellaud
KAŤUŠA Sven Erik Bystrom
LAMPRE-MERIDA Ilja Koševoj
LOTTO-SOUDAL Tiesj Benoot, Louis Vervaeke
LOTTONL-JUMBO Timo Roosen, Mike Teunissen
MOVISTAR TEAM Rubén Fernández, Marc Soler
ORICA GREENEDGE Caleb Ewan, Magnus Cort 
TEAM SKY
TINKOFF-SAXO
TREK FACTORY RACING Daniel McConnell
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop