Za posledné roky šprintéri omladli. "Gorila" krotí ich drzosť

4.4.2015, 12:02 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Mladá cyklistická krv vytláča skúsených tridsiatnikov. Posledným mohykánom a pamätníkom starých šprintérskych čias je 41-ročný Alessandro Petacchi. Nová generácia rýchlikov je drzejšia. Niekedy až príliš.
 
Cipollini, Freire, Jalabert, McEwen, Petacchi či Zabel. Šprintérske legendy, ktoré spája jedna zaujímavosť. V prvom desaťročí 21. storočia dosahovali veľké víťazstvá na Grand Tours či klasikách, i keď mali po tridsiatke. Ako "veteráni" si udržali pozície najrýchlejších mužov v pelotóne. Zaujímavým príkladom je sezóna 2002, keď 30-ročný McEwen dosiahol 19 víťazstiev, 32-ročný Zabel 16 triumfov a až 35-ročný Cipollini 14 víťazstiev. Taliansky rýchlik vtedy ovládol klasiky Gent-Wevelgem a Miláno - San Remo, šesť etáp Giro d'Italia, tri etapy Vuelty a získal titul majstra sveta.
 
Cyklistický pelotón odvtedy prešiel pár rokov a nabral nové trendy. Organizátori podujatí pridávajú naďalej kopčeky na úkor rovín, čo znamená menej príležitostí pre šprintérov. Medzi rýchlikmi vzrástla konkurencia a na ich osoby dopadá väčší tlak. Už neplatí stará pravda, že "víno zreje vekom", pretože veľmi mladí a extrémne draví šprintéri ju čoraz viac porušujú. Akoby zreli rýchlejšie.
 
 
graf-sprinteri-vek
 
 
V najbližších rokoch je nepravdepodobné, že by niektorý šprintér žiaril až do veku 35 rokov, tak ako spomínaný Cipollini. Najbližšie má  k tomu skúsený Nemec André Greipel, ktorý počas Tour de France oslávi 33 rokov. V aktuálnej sezóne má na konte iba dva triumfy. Pre šprintéra s prezývkou "Gorila" to znamená najhorší vstup do kolotoča pretekov od sezóny 2011. Neočakávame, že by obstál v konkurencii mladých pušiek do takej miery, ako v minulých rokoch.
 
 
graf-najlepsi-sprinteri-2015
 
 
Mladí šprintéri nepociťujú tlak od kolegov a drobnohľad od súperov. Vynikajú väčšou dravosťou a nebojácnosťou. Občas zachádzajú až do extrémnej zóny snaženia, čo prekáža skúsenejším šprintérom. "To, čo teraz zažívam v šprintoch, naozaj nie je normálne. Osobne sa vždy snažím ubezpečiť, že nedostanem žiadneho cyklistu za mnou do nebezpečenstva," vyhlásil skúsený rýchlik André Greipel pre De Zondag. "Keby sa každý správal ohľaduplne, tak jazdíme bezpečne. Lenže vidím chalanov, ktorí jednoducho nikdy nebrzdia."
 
Greipel nemá dobré vzťahy najmä s mladým francúzskym šprintérom Nacerom Bouhannim, ktorému už viackrát dohováral. "Nepochopil, že šprintér má určitú zodpovednosť za sto ľudí za ním. Pomýlil si cyklistiku s boxom." Greipel podotkol, že si nikdy nedovolil podobné správanie k McEwenovi či Zabelovi. Šprintérska špička odvtedy omladla, minimálne z pohľadu dosahovania veľkých úspechov. Najskúsenejší šprintéri súčasného pelotónu - Alessandro Petacchi (41), Tom Boonen (34), André Greipel (32) a Mark Renshaw (31) - musia krotiť drzosť omladiny. Dúfajme, že sa to pretaví do bezpečných, a zároveň dramatických šprintérskych súbojov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop