Jarné klasiky zvýraznili vyrovnanosť, rozhoduje silná koncovka

4.5.2015, 07:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Jarná klasikárska kampaň patrí medzi najvzrušujúcejšie časti sezóny a pre mnohých pretekárov je to dokonca vrchol celého roka. Severské a ardenské jednorazovky boli aj tentoraz fanúšikovským magnetom, kde sme na jednej strane boli ochudobnení o suverénov posledného obdobia, na tej druhej sme pre zmenu videli dominanciu nestarnúceho matadora. A jedným z hlavných hrdinov bol opäť aj Peter Sagan.  
 
 
Hľadanie nového Cancellaru či Boonena
 
Na mačacích hlavách už neplatí, že jeden hrdina berie všetko. Dostávame sa do obdobia, keď postupne slabne vladárstvo Fabiana Cancellaru a Toma Boonena. Obidvaja patrili medzi najlepších jazdcov nielen svojej generácie, ale celej histórie, a svoju formu dokázali nenapodobiteľne načasovať, že boli schopní ukoristiť niekoľko klasík za sebou. Zdá sa, že momentálne to už nie je z ich strany možné, preto najmä médiá hľadajú ich nasledovníkov. Najskôr to mal byť Peter Sagan, v súčasnosti sa hovorí o Johnovi Degenkolbovi a Alexandrovi Kristoffovi, na budúci rok to môže byť niekto ďalší. Ale nastupujúca generácia má pred sebou jeden problém, a to je nesmierna konkurencia.
 
 
degenkolb-san-remo-2015-2-tgaf
John Degenkolb zvíťazil na Miláno - San Remo 2015 (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Počas štyroch hlavných klasík sme ani raz nevideli, aby sa víťazstvo vybojovalo po sólovom úniku. Zakaždým sa rozhodlo až na cieľovej páske alebo tesne pred ňou. Iste, kľúčové okamihy sa mohli odohrať ďaleko pred cieľom, ale ani jeden cyklista nedokázal podniknúť útok, na ktorý by nebol schopný odpovedať aspoň jeden konkurent. Na E3 Harelbeke sa o to pokúsil Geraint Thomas, ale na Kwaremonte zostala na ňom nalepená česko-slovenská dvojica. Jazdec tímu Sky potom dokázal pre seba ukoristiť prvý veľký triumf na jednorazovke, ale ako to v takýchto momentoch býva bežné, po silnom výkone uplietol na seba bič pre Tour of Flanders.
 
Gent-Wevelgem bola kvôli počasiu najbrutálnejšia časť severských klasík, ktorá vyvrcholila útokom favoritov približne 60 kilometrov pred cieľom. Na trati tentoraz rozdal karty tím Etixx - Quick-Step, ktorý svoju prevahu lídrov využil tradičným spôsobom - útokom Vandenbergha a  vyčlenením rozhodujúceho úniku favoritov. Na Vandenberghovej snahe však bolo zaujímavé, že útočil práve v tom momente, keď mal jeho kolega Zdeněk Štybar mechanické problémy, a svojím spôsobom mu zabránil dostať sa do vedúcej skupiny. Perfektnú bitku lídrov si potom podmanil Luca Paolini. Skúsený taliansky pretekár tak dostal zaslúženú odmenu za učebnicovú podporu Kristoffa.
 
Tím Kaťuša jazdil pod šťastnou hviezdou aj na Okolo Flámska, i keď preteky opäť urobil Etixx. Tentoraz sa to podarilo Nikimu Terpstrovi, ktorý zaútočil pomerne ďaleko pred cieľom. Potom nebolo rozhodujúce, že sa k nemu pridal Alexander Kristoff, ale fakt, že holandský pretekár s ním začal spolupracovať až do cieľa. Terpstra sa v podstate uspokojil s druhým miestom a z niektorých médii prichádzali hlasy, že si týmto chcel zaistiť úlohu lídra na Peklo severu. Alexander Kristoff tu vsadil na svoj inštinkt a bolo obdivuhodné, akým spôsobom prechádzal cez posledné bergy. Na druhej strane, ak by tím BMC zodpovedne reagoval na túto hrozbu a eliminoval tento atak, pretože mal v prednej skupine dostatočný arzenál, nórsky borec by už na konci nebol taký nebezpečný. Ale to sú severské klasiky. Množstvo scenárov, víťazný len jeden, ale dopredu nikto nevie, ktorý z nich to je.
 
 
terpstra-kristoff-flamsko-2015-eqsf
Atak Terpstru a Kritoffa na Okolo Flámska (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na Paríž - Roubaix  sa naplno prejavila veľká vyrovnanosť. Ani dva záverečné 5-hviezdičkové úseky na pavé nerozbili skupinu favoritov a neukázali žiadnu akciu, ale to z toho dôvodu, že ani jeden jazdec na trati nedominoval a tempo bolo veľmi vysoké. Prvý atak predviedol, ako inak, Etixx - Quick-Step (Lampaert) a potom už odštartoval svoju exhibíciu John Degenkolb. Nemecký pretekár podobne ako Kristoff neťažil len z parádnej rýchlosti na konci ťažkých pretekov, on bol skutočne výborne pripravený na toto selektívne podujatie.
 
V tomto ročníku tak slávili úspechy odolní špurtéri, ktorí dokážu prežiť delenie skupiny favoritov a ešte k tomu sa presadiť svojou rýchlosťou. Pred dvomi rokmi patril v tejto kategórii k priekopníkom novej generácie Peter Sagan, postupne sa k nemu pridávali ďalší kvalitní cyklisti. Už len z toho dôvodu je pre neho cesta za víťazstvom oveľa náročnejšia, ale už niekoľko sezón si udržuje výkonnosť na úrovni svetovej klasikárskej špičky, kde sa dostane a udrží len veľmi málo pretekárov.      
 
 
stybar-roubaix-preteky-eqsf
Zdeněk Štybar na Paríž - Roubaix (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Ardény našli svojho hrdinu
 
Je obdivuhodné, ako Alejandro Valverde dokáže byť úspešný na klasikách pri súčasnej vyrovnanosti svetového pelotónu. Španielsky jazdec tu aj v minulom roku patril spoločne s Gerransom a Kwiatkowskim k najlepším cyklistom, no na rozdiel od súperov v tejto sezóne zopakoval svoje výkony, ktoré boli dokonca ešte kvalitnejšie. Valverde si drží svoju líniu silnej koncovky, preto na trati nemusí prežívať stres, kedy zaútočiť. Súperi častokrát hľadajú neexistujúcu cestu, ako sa ho zbaviť na krátkych stúpaniach, a keď sa im to nepodarí, vedia, že na konci bude mať dostatok ušetrených síl, aby bol veľmi rýchly.
 
Valverde predviedol skutočné majstrovstvo počas svojich víťazstiev na Valónskom šípe a Liége - Bastogne - Liége. V prvých pretekoch zopakoval chirurgicky presne načasovaný atak na Mur de Huy a perfektne využil skutočnosť, že na cieľovom stúpaní sa nedalo útočiť z väčšej vzdialenosti. Fanúšikom tu možno chýbalo väčšia akcia, ale samotní jazdci priznali, že na Mur de Huy bolo tempo obrovské, čo blokovalo odvahu pretekárov. Na L-B-L zase zvládol úlohu favorita a doskočil si záverečný atak Morena. V obidvoch prípadoch mu pred cieľom ešte zostala energia, aby svojich súperov dištancoval silným finišom.
 
 
amstel-2015-podium-movf-
Pódium Amstel Gold Race 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Podobný kúsok predviedol na Amstel Gold Race aj Michal Kwiatkowski, keď sa po Caubergu dostal do vedúcej skupiny a na páske bol potom najrýchlejší. Poľský jazdec však po pretekoch priznal, že na trati trpel, preto treba pochváliť jeho bojovnosť, ako sa s tým skvele vyrovnal. Lenže, čo sa mu podarilo zakryť na Amstli, sa naplno prejavilo v ďalších klasikách. Na Mur de Huy nenaplnil svoj veľký potenciál a koncovku L-B-L sledoval len z bezpečnej vzdialenosti. Preto je paradox, že vyhral svoju prvú veľkú ardenskú klasiku, hoci nejazdil na svojej minuloročnej úrovni.
 
Tím Etixx - Quick-Step však nemusel zúfať, lebo na Valónskom šípe a L-B-L ho prekvapujúco zastúpil Julian Alaphilippe. Prekvapením nebolo to, že mu tieto jednorazovky sadli, ale skutočnosť, že vo veku 22 rokov dosiahol dve strieborné pozície, hoci jeho prvoradou úlohou bolo pomáhať Kwiatkowskemu. Alaphilippe má veľký talent na tieto klasiky a v tomto roku mal byť kľúčovým pomocníkom pre svojho poľského kapitána. Až do finále striehol na nebezpečné útoky súperov, ale keď sa Kwiatkowski na konci necítil dobre, bol pripravený využiť svoju šancu. A to parádne. Ktovie, ako by to dopadlo, keby mohol šetriť energiu až do kľúčových momentov.
 
Pre Liége bolo ochudobnením, že dvaja favoriti Daniel Martin a Philippe Gilbert sa postavili na štart so zdravotnými problémami. Obidvom by priebeh pretekov vyhovoval a na záverečnom stúpajúcom kilometri mohli patriť medzi silných adeptov na titul. Gilbert sa predviedol aj na Caubergu, kde vzhľadom na svoju povesť nemal inú možnosť, ako zaútočiť. Lenže po dlhom čase sa mu stalo, že na jeho zadnom kolese zostal nalepený Michael Matthews. A austrálskeho pretekára sa razom stal budúci favorit týchto pretekov. Víťazný sen sa rozplynul aj Joaquimovi Rodríguezovi. Španielsky cyklista veľmi túži uspieť na L-B-L, preto Kaťuša odviedla na konci obrovskú prácu. V konečnom dôsledku to Puritovi nepomohlo a my sme videli kontrolovaný finiš, keďže ruský celok si postrážil všetky útoky.              
 
 
l-b-l-2015-vitazstvo-movf
Alejandro Valverde vyhral Liége- Bastogne - Liége 2015 (© Movistar Team)
 
 
V roku 2015 bolo odjazdených 47 klasík WT, 1.HC a 1.1
29.01. Trofeo Santanyi: PELUCCHI (IAM): 1.1
30.01. Trofeo Andratx-Mirador: CUMMINGS (Sky): 1.1
31.01. Trofeo Serra de Tramuntana: VALVERDE (Movistar): 1.1
01.02. GP Cycliste la Marseillaise: LIGTHART (Lotto-Soudal): 1.1
01.02. Trofeo Playa: PELUCCHI (IAM): 1.1
08.02. G.P. Costa degli Etruschi: BELLETTI (Southeast): 1.1
14.02. Vuelta Ciclista a Murcia: TAARAMAE (Astana): 1.1
15.02. Clasica de Almeria: CAVENDISH (Etixx): 1.1
19.02. Trofeo Laigueglia: CIMOLAI (Lampre): 1.HC
22.02. Miláno - San Remo: DEGENKOLB (Giant-Alpecin): WT
28.02. Classic Sud Ardèche: SEPÚLVEDA (Brétagne): 1.1
28.02. Omloop Het Nieuwsblad: STANNARD (Sky): 1.HC
01.03. SuisseGas GP di Lugano: BONIFAZIO (Lampre): 1.HC
01.03. La Drome Classic: DUMOULIN (Ag2r): 1.1
01.03. Kuurne-Bruxelles-Kuurne: CAVENDISH (Etixx): 1.1
04.03. Le Samyn: BOECKMANS (Lotto-Soudal): 1.1
07.03. Strade Bianche: ŠTYBAR (Etixx): 1.HC
14.03. Ronde van Drenthe: THEUNS (Topsport): 1.1
15.03. Dwars door Drenthe: BELLETTI (Southeast): 1.1
18.03. Nokere Koerse: BOECKMANS (Lotto-Soudal): 1.1
19.03. Coppa Cittá di Stresa: NIZZOLO (Trek): 1.HC
20.03. Handzame Classic: MEERSMAN (Etixx): 1.1
21.03. Classic Loire Atlantique: GOUGEARD (Ag2r): 1.1
21.03. Ronde Van Zeeland: KEISSE (Etixx): 1.1
22.03. Cholet - Pays De Loire: FEDRIGO (Brétagne): 1.1
25.03. Dwars door Vlaanderen: WALLAYS (Topsport): 1.HC
26.03. Classica Corsica: BOUDAT (Europcar) 1.1
27.03. E3 Harelbeke: THOMAS (Sky): WT
29.03. Gent-Wevelgem: PAOLINI (Kaťuša): WT
03.04. Route Adélie de Vitré: FEILLU (Brétagne): 1.1
04.04. Gran Premio Miguel Indurain: VICIOSO (Kaťuša): 1.1
04.04. Volta Limburg Classic: KUNG (BMC): 1.1
05.04. Vuelta Ciclista a La Rioja: EWAN (Orica): 1.1
05.04. Paris-Camembert: LOUBET (Marseille): 1.1
05.04. Okolo Flámska: KRISTOFF (Kaťuša): WT Monument
08.04. Scheldeprijs: KRISTOFF (Kaťuša): 1.HC
12.04. Paríž - Roubaix: DEGEKOLB (Giant): WT monument
12.04. Klasika de Amorebieta: HERRADA (Movistar): 1.1
15.04. Brabantský šíp: HERMANS (BMC): 1.HC
16.04. GP de Denain: BOUHANNI (Cofidis): 1.1
18.04. Tour du Finistére: TROYER (Wanty): 1.1
19.04. Amstel Gold Race: KWIATKOWSKI (Etixx): WT
19.04. Tro-Bro Léon: GENIEZ (FDJ): 1.1
22.04. Valónsky šíp: VALVERDE (Moivistar): WT
26.04. Liége-Bastogne-Liége: VALVERDE (Movistar): WT monument
26.04. Giro dell'Appennino: FRAILE (Caja Rural): 1.1
26.04. Trophée Harmonie Mutuelle: MANZIN (FDJ): 1.1
 
Viacnásobní víťazi:
John Degenkolb (Giant) 2x (San Remo, Roubaix)
Alejandro Valverde (Movistar) 2x (Valónsky šíp, L-B-L)
Alexander Kristoff (Kaťuša) 2x (Flámsko, Scheldeprijs)
Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) 2x (Le Samyn, Nokere Koerse)
Matteo Pelucchi (IAM) 2x (Malorka 2x)

Víťazstvá podľa tímov:
Etixx 6x, Kaťuša 4x, Movistar 4x, Sky 3x, Lotto-Soudal 3x, Brétagne 3x, IAM 2x, Lampre-Merida 2x, Southeast 2x, Ag2r 2x, Topsport 2x, Giant 2x, BMC 2x, FDJ 2x, Astana 1x, Trek 1x, Europcar 1x, Orica 1x, Cofidis 1x, Wanty 1x
bez víťazstva v klasikách z Pro tímov: LottoNL, Tinkoff-Saxo, Cannondale-Garmin
 
 
 
 
liege-2015-divaci-tcgf
Záverečné stúpanie na Liége-Bastogne-Liége (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop