Michael Kolář: Hnevá ma smola v rozhodujúcej sezóne

25.5.2015, 13:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Hollywoodsky víťazný príbeh kamaráta Petra Sagana dopozeral iba v televízore. Najmladší slovenský cyklista vo World Tour Michael Kolář (22) bojuje v aktuálnej sezóne so zdravotnými problémami, ktoré ho vyradili aj z Tour of California (2.HC). "Musím vydržať a premeniť potenciál na výsledky," vyhlásil slovenský rýchlik v rozhovore pre Cycling-info.sk.
 
 
Do Kalifornie si sa veľmi tešil a po dlhšej dobe si sa stretol na pretekoch s Petrom Saganom. Prečo si odstúpil už v tretej etape?
 
Doľahol na mňa časový posun po dlhom presune z Turecka, ktorý sa spojil s miernou alergiou na peľ zo stromov či trávy. Moju oslabenú imunitu prekonalo nejaké vírusové ochorenie. Našťastie som začal brať antibiotiká a môj stav sa pomerne rýchlo zlepšil. Postupne sa vraciam do tréningu, ale takéto pocity a problémy približne v polovici sezóny sú veľmi nepríjemné. Peťove víťazstvo som sledoval z domu a opäť ukázal, že je o level inde ako ostatní. Stále dokáže prekvapiť fanúšikov i celý cyklistický svet. V Kalifornii síce neboli všetci top vrchári, ale viacerí vrchári svetovej úrovne, ktorí majú na konte umiestnenia v top desiatke na Grand Tours.
 
 
V aktuálnej sezóne ťa prenasledujú zdravotné problémy, ktoré ťa potrápili aj predtým na Tour Down Under či Okolo Turecka. Čím to je?
 
Sám si kladiem otázku, čím to je. Najmenej predchádzajúce štyri roky som nemal žiadnu chorobu. Hnevá ma, že práve v aktuálnej rozhodujúcej sezóne mám smolu. Možno je to zmenou tréningov, keďže jazdím kratšie a rýchlejšie so zameraním na intenzitu. Možno je to spôsobené dĺžkou minuloročnej sezóny, po ktorej som oddychoval iba dva mesiace a už v januári som pretekal v Austrálii. Moje telo to nezvládlo a ťažko hľadať dôvody prečo. Mrzí ma to. Aktuálna sezóna je dôležitá, keďže mi končí zmluva a cítim šancu na lepšie výsledky. Žiaľ, od začiatku roka ma vracajú vzad zdravotné problémy a proces budovania formy začínam stále akoby odznova.
 
 
turecko-modolo-kolar-lamf
Michael Kolář (v strede) v 4. etape Okolo Turecka (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Na druhej strane, zostávaš najmladším cyklistom tímu Tinkoff-Saxo, čo možno znižuje tlak na tvoju osobu. Ako vnímaš očakávania tímu?
 
V tíme je určite väčší tlak na výsledky po príchode majiteľa Olega Tiňkova. Osobne ale nepociťujem až taký veľký tlak. Nikto odo mňa zatiaľ nečaká víťazné série. V tíme mi naďalej dávajú šance a hľadáme moju typológiu, teda ktoré preteky mi najviac sedia. Z pohľadu vedenia tímu som v Turecku ukázal výkonnostný rast, keďže som prežil niekoľko náročnejších kopcov. Z môjho pohľadu som mal vyššie očakávania, ale sezóna ešte neskončila a všetko sa môže zmeniť.
 
 
Naopak k najstarším cyklistom tímu patrí Daniele Bennati (34), šprintér so slávnou minulosťou a jedenástimi víťazstvami na Grand Tours. Aké ti dal rady?
 
Veľakrát sme sa o všeličom rozprávali a dal mi veľa rád. Vo svete cyklistiky si vybudoval meno a dlhodobo patril k elitným šprintérom. Dnes má rodinu a nechce až tak chodiť do šprintov, nechce prehnane riskovať. Veľmi rád pomôže mladým pretekárom alebo Contadorovi či Rogersovi na Grand Tours. Bennati možno už nemá takú rýchlosť, ale stále má obrovský výkon. Naposledy mi vravel, aby som nevešal hlavu, že zdravotné problémy sú súčasťou cyklistiky. Povedal mi, že to mám v sebe. Musím len vydržať, byť trpezlivý a postupne prídu lepšie výsledky.
 
 
V predsezónnych testoch si údajne prekonal Bennatiho a zaujal post najlepšieho čistokrvného šprintéra v tíme Tinkoff-Saxo. Je to pravda? Ako dopadli testy?
 
Podľa testov SRM pozná vedenie tímu naše výkony a aktuálnu formu. Moje čísla vyzerajú dobre a mám potenciál, len ho treba premeniť na výsledky. Podľa predsezónnych údajov mám z celého tímu najlepšiu desaťsekundovku i jednominútovku, ale pri vyšších časových úsekoch sa rozloženie síl mení. Napríklad dvadsaťminútovku má lepšiu Bennati. Musím značne popracovať na mojom motore.    
 
 
Aj na Okolo Turecka (2.HC) si predviedol elitnú rýchlosť v konkurencii Cavendisha či Modola, ale k pódiovému umiestneniu vám chýbala lepšia pozičná jazda. Čo potrebujete vylepšiť v tomto smere?
 
Je to aj o skúsenostiach a každý deň sme to preberali na porade. Šprintér môže ísť sám za seba alebo so stopercentným spoľahnutím na vlastný tím. V Turecku sme všetko stavili na tímový vláčik, ale malé chybičky nám zobrali lepšie výsledky a umiestnenia na pódiu. Je to večná otázka o výbere jednej z dvoch šprintérskych možností. Ak vychytáme muchy a spravíme ideálny vláčik, tak ten býva takmer neporaziteľný. Aj slabší šprintér môže s vláčikom poľahky vyhrať. Ďalšie roky možno ukážu, aký spôsob šprintu je pre mňa vyhovujúcejší.  
 
 
kolar-msr-2014-v-pelotone
Michael Kolář v pelotóne MSR v Slavkově 2014 (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Troma tureckými umiestneniami v top desiatke si sa opäť zviditeľnil. Myslíš, že hviezdny Mark Cavendish si ťa pridal na listinu nebezpečných súperov?
 
Určite o mne vie, párkrát sme sa krátko rozprávali. Na tímových poradách sa vždy spomínajú nebezpeční jazdci, s ktorými treba počítať. Moje meno spomínali aj komentátori televíznych prenosov. Predpokladám, že väčšina jazdcov už pozná moje meno.  
 
 
Michael Kolář v sezóne 2015
Tour Down Under (WT) > odstúpenie v druhej etape
Okolo Dubaja (2.HC) > najlepšie sedemnáste miesto
Tour de Langkawi (2.HC) > tretie a siedme miesto
Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem > výpomoc a odstúpenia
Pays de la Loire (2.1) > šieste miesto
Okolo Turecka (2.HC) > štvrté, šieste a siedme miesto
Okolo Kalifornie (2.HC) > odstúpenie v tretej etape
 
 
V porovnaní s minulou sezónou ťa v tíme doplnili bratia Saganovci. Čo sa ešte zmenilo?
 
Príchod Saganovcov je pre mňa veľmi príjemný, keďže sme dlhoroční kamaráti a vyrastali sme spolu. Okrem nich prišlo pred sezónou iba pár nových tvárí a takmer nič sa nezmenilo. Najväčšou novinkou je asi to, že máme nového lídra a jednoznačného lídra do klasík Petra Sagana.
 
 
Peter Sagan má za sebou srdcové preteky Okolo Kalifornie. Našiel si v kalendári podobne obľúbené podujatie?
 
Tiež som sa tešil do Kalifornie, ale nedopadlo to dobre. Počas doterajšieho pôsobenia vo World Tour som si obľúbil klasiky. Síce je to masaker, ale je to niečo špeciálne. Keď si človek na to spomenie, tak to stojí za to. Zatiaľ si ale neviem predstaviť, že by som v budúcnosti jazdil klasiky na výsledky. Všetko ukážu roky, no chcem sa sústrediť na to, čo mi ide najlepšie, teda šprinty. Veľa šprintérov absolvuje klasiky, pretože rýchle typy zväčša disponujú dobrou technikou jazdy. Navyše, klasiky predstavujú dobrý tréning do zvyšku sezóny a dávajú cyklistom veľmi veľa.
 
 
Aký je tvoj najbližší program?
 
O pár dní ma čaká nórske etapové podujatie Tour des Fjords (2.1), potom Okolo Slovenska (2.2), následne Európske hry v Baku a domáci šampionát. Na Okolo Slovenska mi tím povolil štart a je to super. Povedali mi, ako vždy pri takýchto pretekoch, aby som si dával pozor a nebláznil sa. Beriem to ako prípravu pred domácim šampionátom. Uvidíme, ako to bude vyzerať priamo na slovenských cestách. Možno si zo zvedavosti vyskúšam nejaký šprint, ale môj tím to asi nebude podrobne sledovať. Keď som niekde vpredu v balíku a mám voľnú ruku, tak sa väčšinou v posledných piatich kilometroch prepnem a idem vyskúšať moje šprintérske schopnosti. Na Európskych hrách nás potom čaká veľká konkurencia. Všimol som si, že viaceré krajiny posielajú elitných cyklistov ako Boonena či Štybara. Prekvapilo ma, že to berú tak vážne a zobrali to asi aj vážnejšie ako slovenská reprezentácia. Najprv som myslel, že to bude iba príprava pred domácim šampionátom v Žiline.  
 
 
Na záver, aké ďalšie kroky musíš alebo chceš spraviť na ceste vo World Tour tíme?
 
Dôležité je určite zdravie. Snažím sa dať dokopy a som rád, že momentálne som opäť zdravý. Budem to brať postupne podujatie za podujatím. Chcem v tejto sezóne ešte dosiahnuť nejaký výraznejší výsledok.
 
 
Ďakujeme za rozhovor a držíme palce v "rozhodujúcej" sezóne!
 
 
Kto je Michael Kolář?
 
Rodák z Prahy, ktorý vyrastal v Toronte a reprezentuje Slovensko. Narodil sa 21. decembra 1992 a po rozdelení Československa sa s rodinou presťahoval do kanadského veľkomesta. V krajine javorového listu sa venoval viacerým športom, najmä horskej cyklistike. V dvanástich rokoch sa vrátil na Slovensko a pridal sa do košiara CyS Žilina pod vedením Milana Novosada. Spoznal a skamarátil sa s bratmi Saganovcami. Kolářa podporil aj nevlastný dedko a bývalý známy žilinský cyklista Ján Hoferica.
 
V kadetskej a juniorskej kategórii spoznal Kolář čaro medzinárodných podujatí, pozbieral prvé úspechy. Neskôr pôsobil v Interi Bratislava a Dukle Trenčín. V úspešnej sezóne 2013 získal štyri víťazstvá, za najcennejšie považuje prvé miesto v druhej etape Karpatských pretekov kuriérov (2.2U23). Vzbudil záujem viacerých elitných tímov, sľubne vyzeral záujem od plánovaného tímu Fernanda Alonsa.
 
Napokon v novembri 2013 podpísal dvojročnú zmluvu s celkom Tinkoff-Saxo. Stal sa piatym a najmladším slovenským cyklistom vo World Tour. Vtedajší šéf tímu Bjarne Riis pri jeho príchode povedal: "Michael zatiaľ nemá v cyklistike veľké meno, ale má potenciál, aby sa o ňom vedelo, ak bude pokračovať v raste. Stále je mladý, ale aj extrémne rýchly a má predpoklady, aby sa stal veľkým šprintérom.
 
 
kolar-profilova-msr-2014
Michael Kolář (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Bez Riisa
 
Michael Kolář pôsobí v tíme Tinkoff-Saxo od začiatku roka 2014 a značný podiel na jeho príchode do World Tour mal práve bývalý šéf tímu Bjarne Riis. Pravdepodobne najznámejší cyklistický funkcionár, prezývaný „Orol z Herningu“, opustil tím na konci marca tohto roku po sporoch s majiteľom Olegom Tiňkovom. Paradoxom je, že Riis bol predtým vlastníkom tímu a manažoval ho viac ako pätnásť rokov. Pred aktuálnou sezónou odkúpil dánsky celok s ruskou licenciou výstredný boháč Tiňkov a spoločným cieľom sa stalo dosiahnutie pozície najlepšieho tímu na svete.
 
V médiách sa objavili viaceré dôvody Riisovho odchodu. Zlé výsledky, zastarané metódy či nedodržanie plánovanej účasti na pretekoch, ktoré vyústili do sporov s Tiňkovom. Na začiatku mája predstavil celok Tinkoff-Saxo novú štruktúru vedenia bez funkcie tímového manažéra, ktorá nie je podľa majiteľa Tiňkova životaschopná a nepatrí do modernej cyklistiky. Šéfom športových riaditeľov sa stal Holanďan Steven de Jongh a generálnym manažérom Talian Stefano Feltrin, ktorý pôsobil do roku 2010 v ruskom tíme Kaťuša.       
 
Pred štartom Giro d'Italia napísal majiteľ Oleg Tiňkov na blog cyclingnews.com nasledujúce slová: "Myslím, že ľudia nechápu, prečo Riis opustil tím. Nerobil veľa. Jeho úlohou bolo sedieť v tímovom aute, rozhodovať o taktike, dávať príkazy jazdcom a motivovať ich. Nezapájal sa do prípravy a tréningu cyklistov. Nemanažoval tím. To je jeden z dôvodov, prečo sme sa rozišli. Nemal v tíme žiadnu špecifickú úlohu v posledných osemnástich mesiacoch. Bol príliš drahý na to ničnerobenie. Zistil som, že ho nepotrebujeme.
 
Ruský miliardár tiež napísal, že na Giro d'Italia nahradí Riisa v tímovom aute a vytvorí potrebný tlak na cyklistov, pričom nebude zasahovať športovým riaditeľom do tvorby taktiky. Vyjadril sa aj k výsledkovému poklesu Petra Sagana v porovnaní s minulou sezónou: „Budem sledovať aj Okolo Kalifornie. Peter je zložitý prípad a zdá sa, že niečo stratil. Niekoľko mesiacov nedosiahol veľké víťazstvo. Nie je to o tíme, ani o trénerovi. On potrebuje zistiť, čo potrebuje, aby znova vyhrával. Ja s tým nič neurobím. Vlastne je to môj problém, že mu platím veľké  peniaze a on nemá výkonnosť. To nie je dobré. Dúfam, že začne vyhrávať na Okolo Kalifornie. Na Tour de France bude mať iný cieľ. Neočakávame, že vyhrá veľa etáp, pretože jeho úlohou v júni bude pomôcť Albertovi Contadorovi k celkovému víťazstvu.,“ dodal na blogu cyclingnews.com ruský cyklistický nadšenec.
 
Peter Sagan odpovedal najlepším možným spôsobom, keď na Okolo Kalifornie vyhral dve etapy a celkovú klasifikáciu. Predviedol nadľudskú komplexnosť. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že s Tiňkovom sa nebude rozprávať cez médiá, ale medzi štyrmi očami. Majiteľ tímu Tinkoff-Saxo zareagoval výrokom, že Peter Sagan má jeho email a telefónne číslo. Oleg Tiňkov a Peter Sagan pútajú v cyklistickom svete veľkú pozornosť, i keď každý odlišným spôsobom. Ich spoločné pôsobenie pod vlajkou Tinkoff-Saxo určite prinesie ďalšie zaujímavé momenty. Všetko sa to udeje už bez zásahov legendárneho Bjarneho Riisa.   
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop