Cyklistická sezóna 2015 v grafoch

5.11.2015, 19:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Obhliadnime sa za uplynulou sezónou v cestnej cyklistike prostredníctvom štatistík. Najviac víťazstiev dosiahli Alexander Kristoff, Etixx - Quick-Step a Taliani. Titul skokan roka si vyslúžil Marko Kump, zatiaľ čo Arnaud Démare a Marcel Kittel prežili strmhlavé pády z najvyšších poschodí.
 
V párnych rokoch 2010, 2012 a 2014 dosiahol najviac víťazstiev v sezóne mohutný nemecký šprintér André Greipel. Nepárne roky si zarezervovali odolnejší šprintéri klasikárskeho typu - v roku 2011 Gilbert, potom Sagan a najnovšie nórsky viking Alexander Kristoff. Všestranný rodák z Osla vyhrával od februára až do konca augusta a dosiahol métu dvadsiatich víťazných radostí. Greipel bol opäť najrýchlejší, ale iba na vrchole síl, a tak získal najviac triumfov aspoň v rámci World Tour. Zaujímavosťou je, že do top desiatky v počte víťazstiev sa prepracovali cyklisti z desiatich rôznych krajín, jeden nemenovaný aj zo Slovenska.
 
Skokanom roka sa stal slovinský rýchlik Marko Kump, ktorému prospel návrat do kontinentálnej cyklistiky v drese tímu Adria Mobil. Minuloročnú nulu zmenil na osemnásť prvých miest. Naopak najväčšie pády si pretrpeli Arnaud Démare, Marcel Kittel, Theo Bos či Michal Kwiatkowski, čiastočne pre zdravotné problémy.
 
 
vitazstva
 
 
wt-vitazstva
 
 
skokani
 
 
Najviac víťazstiev spomedzi tímov dosiahol tretíkrát v rade Etixx - Quick-Step (54), ktorý potvrdil všestrannosť vlastnej súpisky. Na kontinentálnej scéne nazbieral najviac vavrínov ukrajinský celok Kolls BDC Team (29). Opačný extrém predviedol elitný holandský tím LottoNL - Jumbo, ktorý sa tešil z výhry iba šesťkrát.
 
 
vitazstva-timy
 
 
Aj medzi krajinami si Taliani zopakovali minuloročný triumf, tentoraz zaznamenali okrúhlych 150 víťazstiev. Slovensko si pripísalo o sedem víťazstiev viac v porovnaní s vlaňajškom, i keď Peter Sagan a Peter Velits odjazdili menej súťažných kilometrov. Takmer dvojnásobne si na tachometri polepšil Juraj Sagan.

 
vitazstva-krajiny
 
 
km
 
 
sutazne-dni
 

Zdroje: ProCyclingStats, CQranking, Cycling-Info.sk

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop