Marko Kump či Kolss-BDC, aj to boli tento rok kontinentálni dominátori

27.11.2015, 11:00 | Magazín C-I.sk | Matej Vyšňa
No konci roku 2014 UCI zaregistrovala 178 kontinentálnych tímov pre ďalšiu sezónu. Opäť je to malý nárast oproti predchádzajúcej sezóne keď bolo takýchto tímov 172. Najviac kontinentálnych celkov nájdeme v Belgicku a prekvapivo aj v Číne, a to zhodne po 14. Je to aj kvôli tomu, že v Ázii sa jazdí viacero pretekov HC kategórie, kde majú klubové tímy štart zakázaný. Po 11 klubov kontinentálnej úrovne sa nachádza v USA a Japonsku. V Nemecku je registrovaných osem takýchto tímov a o jeden menej majú v Holandsku a Českej republike. U nás sme mali len dva, boli nimi KEMO Dukla Trenčín a CK Banská Bystrica. Medzi tak veľkým počtom družstiev sa len veľmi ťažko hľadá jeden suverénny víťaz celej sezóny. Na nasledujúcich riadkoch sa teda pozrieme na kontinentálnu cyklistiku v roku 2015 trochu zoširoka. Spomenieme aspoň tie najlepšie celky, ktoré boli najviac vidieť. Tieto tímy bojujú na viacerých bojiskách, teda súčasne aj na viac kontinentálnych UCI okruhoch. Samozrejme, môžu zbierať body aj vo všetkých kontinentálnych rebríčkoch UCI súčasne.
 
 
Spojenie dvoch silných celkov
 
Poľský veľmi silný tím BDC Marcpol sa pred uplynulou sezónou spojil s ukrajinským, rovnako dobrým, celkom Kols. Spolu vytvorili údernú formáciu Kolss BDC Team, ktorá funguje pod ukrajinskou licenciou a nazbierala v sezóne 2015 29 víťazstiev, z toho päť celkových prvenstiev na etapákoch a desať vyhratých jednodňových pretekov. Ku tomu pripojili aj oba ukrajinské tituly plus niekoľko etapových prvenstiev. Sedem víťazstiev pre tento tím zapísal minuloročný víťaz Okolo Slovenska Oleksandr Polivoda, ktorý okrem iného tento rok zvíťazil celkovo na tureckom podniku Tour of Mersin a neskôr aj na Five rings of Moscow. Ďalšou výraznou postavou tohto tímu je bývalý jazdec tímu Lampre Vitalij Buts, ktorý ma na konte šesť víťazstiev. Dohromady jazdci tohto silného zoskupenia nazbierali 1383 bodov v rankingu Europe Tour a obsadili v ňom štvrtú priečku. Keďže dokázali nazbierať aj 422 bodov z pretekov v Ázii tak v obdobnom ázijskom rebríčku UCI obsadili šieste miesto. Spolu je to 1805 bodov a to sa žiadnemu inému kontinentálnemu celku nazbierať nepodarilo. Aj tento rok sme mohli vidieť takýto silný tím na pretekoch Okolo Slovenska.
 
 
Najvýraznejší jazdec na "konti" scéne
 
Minuloročný kolega Michaela Kolářa v stajni Tinkoff 27 ročný Slovinec Marko Kump tento rok zaznamenal 18 víťazstiev, čo vôbec nie je málo a týmto počtom konkuruje aj Kristofovi, ktorý ich má na konte 20. Marko je veľmi rýchly typ jazdca, ktorý sa však vo World Tour podujatiach trošku strácal. Zdá sa, že svoje najlepšie uplatnenie našiel v už tradične veľmi kvalitnom slovinskom celku Adria Mobil, kde môže na trochu ľahších pretekoch ukázať svoje schopnosti naplno. Už v úvode sezóny, v marci, vyhral niekoľko jednodňových podujatí na Istrii ako napríklad Umag Trophy, Poreč Trophy či domáci podnik GP Adria Mobil. V júni ku tomu pridal dve vyhraté etapy a aj celkové prvenstvo na Tour of Malopolska. Päť vyhratých etáp plus bodovací dres si pripísal na svoje konto na pretekoch Tour of Qinqhai Lake, ktoré sa konajú v júli aj vo vysokých nadmorských výškach a na záver sezóny ešte pripísal víťazstvo na pretekoch Velothon Stockholm. Okrem toho samozrejme zaznamenal ešte niekoľko úspešných pretekov, čo mu prinieslo dokopy 476 bodov a v konečnom hodnotení Europe Tour ho to vynieslo na piatu priečku. Na okruhu Ázia Tour nazbieral  177 bodov a skončil tu ôsmy. Najbližšie dve sezóny  bude opäť dramatizovať hromadné dojazdy v najvyššej cyklistike v drese Lampre – Merida.
 
 
etapa-1-spurt
 
 
Europe Tour
 
Cyklistika má svoju kolísku na starom kontinente. Práve tu sa uskutočňuje najviac významných cyklistických podujatí. Rebríček Europe Tour môžeme teda považovať za smerodajný ak chceme hodnotiť aj cyklistiku na tejto úrovni. Najvyššie z kontinentálnych celkov sa umiestnil už spomínaný Kolss BDC Team a to na štvrtej priečke. V tesnom závese za ním sa na piatom mieste nachádza belgické zoskupenie Verandas Wilems Cycling Team, ktoré ma na konte 14 víťazstiev. Výraznou postavou tohto celku je so šiestimi prvenstvami Dimitri Claeys. Na 13. pozícii v tomto rebríčku sa nachádza spomínaný tím Adria Mobil, pre ktorý najviac bodov vyjazdil Kump, no ani zďaleka to nebolo všetko lebo dohromady majú na konte až 24 víťazstiev a ďalšou výraznou postavou tohto tímu je Primož Roglič, ktorý má na konte celkové prvenstvá na Okolo Azerbajdžanu a aj Okolo Slovinska.
 
Team Marseille 13 KTM skôr známy ako La Pomme Marseille teda „marseilske jabĺčka“ je už tradičným veľmi silným celkom kontinentálnej scény vo Francúzku a v rebríčku Europe Tour obsadil 17. priečku. Na svojom konte majú napríklad celkové víťazstvo na významnom podujatí 2.HC kategórie 4 Jours de Dunkerque, o ktoré sa postaral Litovec Ignatas Konovalovas. Tento jazdec už na budúci rok bude obliekať dres francúzskeho world tour tímu FDJ. Ďalším významným francúzskym celkom a tiež ďalším v poradí je Roubaix Lille Metropole. Jazdec tohto celku Tymothy Dupont si pripísal napríklad dve etapové víťazstva na podujatí Tour Alsace. Tím ma celkovo na konte šesť víťazstiev ale aj množstvo pódiových umiestnení na kvalitných pretekoch v Európe a najmä vo Francúzsku.
 
Takto by sa dalo pokračovať ešte veľmi dlho, ale už len v krátkosti za zmienku stoja tímy ako turecký Torku Sekersport na 19. priečke. Ďalej nasleduje nórsky na kontinentálnej scéne známy Team Joker. Na 21. pozícii nájdeme rakúsky tím  Felbermayr Simplon, ktorý sa tiež predstavil aj na uplynulom ročníku pretekov Okolo Slovenska. Podobne sme na Slovensku videli aj azerbajdžanský Synergy Baku Cycling Project, ktorý so ziskom 591 bodov obsadil 23. miesto.  Významným celkom v Európe bol tím AWT-GreenWay, s českou licenciou a aj slovenským sponzorom. Jeho mladí jazdci nenazbierali až toľko bodov, čo im prinieslo umiestnenie až na začiatku druhej stovky rebríčka, ale  v drese tohto tímu si pripísal päť víťazstiev majster Európy Erik Baška. So štyrmi víťazstvami sa nestratili ani jazdci KEMO Dukla Trenčín. Dve víťazstva zapísal Patrik Tybor a rovnako dve aj Maroš Kováč.
 
 
baska-erik-me-tartu-boxova
 
 
Cyklistika nie je len v Európe
 
Spomíname často aj iné kontinentálne rebríčky, takže pozrime sa aj na to akým tímom sa najviac darilo mimo Európu. V Ázii je cyklistika vo veľkom rozmachu o čom svedčí spomínaných 14 kontinentálnych celkov v Číne, z ktorých najlepší je Hengxiang Cycling Team. Najvýznamnejšie celky Ázijskeho okruhu sú však v Iráne. S deviatimi víťazstvami a 956 bodmi vyhral rebríček Azia Tour tím Pishgaman Giant Team, v ktorom bol najvýraznejší jazdec majster Iránu v časovke Hossein Askari. Druhým v tomto rebríčku je opäť iránsky celok Tabriz Petrochemical Team s 12 víťazstvami a napríklad celkovým prvenstvom na UCI 2.1 podujatí Tour de Taiwan či Tour of Iran. Podobne aj v Afrike je cyklistika na vzostupe, tu však africký UCI rebríček vyhral arabský tím Skydive Dubai ktorý nazbieral 20 víťazstiev. Na druhom mieste nájdeme alžírsky celok Groupement Sportif des Petrolier Algerie, ktorý všetkých svojich 11 víťazstiev získal na domácej pôde.
 
Aj za Atlantikom je cyklistika veľmi populárna. Len v USA pôsobí 11 kontinentálnych celkov. Najlepším je Optum  Kelly Benefit Strategies , ktorý vyhral celkovo UCI America Tour, jeho jazdci zapísali 11 víťazstiev a celkovo nazbierali do tohto rebríčka 494 bodov. Druhý v poradí je brazílske zoskupenie Carrefour Funvic Soul Cycling Team, ktoré má na svojom konte 13 vyhratých podujatí. Výrazným celkom v Amerike je Hincapie Racing Team, ktorý obsadil tretiu priečku a Lotyš Toms Skujins vyhral pre svoj tím dve podujatia, dokonca aj jednu etapu na veľmi sledovanom podniku Amgen Tour of California. V Oceánii kraľujú Novozélanďania a konkrétne jazdci tímu Avanti Racing Team, ktorý si dohromady pripísali 546 bodov. Ďalší v poradí z kontinentálnych celkov  austrálsky Team Budget Forklifts získal len 142 bodov.
 
Kontinentálna cyklistika je veľmi rozmanitá a zaujímavá tímy na tejto úrovni majú rôzne priority. Nájdeme tu ale mnoho už tradičných a veľmi silných celkov, z ktorých pravidelne prúdi veľa jazdcov priamo do World Tour, alebo na niektorých väčších podujatiach vidíme, že aj malé tímy dokážu konkurovať tým najlepším a najbohatším celkom na svete.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop