CIRC hovorí o úbytku dopingu, ale jazdci skúšajú nové metódy

19.3.2015, 23:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V uplynulých dňoch sa dostala na svetlo sveta očakávaná správa Nezávislej reformnej komisie cyklistiky (CIRC). Jej úlohou bolo vykonať akýsi hĺbkový audit naprieč celým cyklistickým spektrom a pomenovať najväčšie problémy (najmä doping), ktoré v súčasnosti sprevádzajú tento populárny šport na dvoch kolesách. Samozrejme, nedalo sa vyhnúť ani kauzám, ktoré už majú svoju históriu.
 
 
Unikátna rozprava o cyklistike
 
S nápadom vytvoriť CIRC prišiel samotný prezident UCI Brian Cookson, pre ktorého to bol jeden z hlavných cieľov, ktoré sľúbil vo svojej predvolebnej kampani. Po inštalovaní na miesto prezidenta naozaj vytvoril nezávislú komisiu, ktorej velili švajčiarsky prokurátor, špecialista na antidopingové zákony a bývalý vojenský dôstojník, ktorý sa zameriaval na vyšetrovanie trestnej činnosti. Úlohou tejto komisie bolo vypočutie čo najväčšieho množstva ľudí, ktorí sú alebo boli v cyklistike zainteresovaní, a na základe ich výpovedí podať správu o súčasnom stave cyklistiky (doping), minulých kauzách a navrhnúť konkrétne riešenia.
 
Do tohto obrovského procesu sa zapojilo 174 ľudí, medzi ktorými sú bývalí/súčasní pretekári, manažéri, tímoví lekári, sponzori či zamestnanci UCI. Na verejnosť sa dostali informácie, že pred komisiou vystúpili napr. Armstrong, Vinokurov, Hamilton, Riis, Vaughters, Julich, Froome. Rozhovory sa uskutočnili výhradne na báze dobrovoľnosti, nikto z oslovených nemohol byť za svoje odmietavé stanovisko žiadnym spôsobom potrestaný.
 
Z toho dôvodu má záverečná správa dvojitý charakter. Na jednej strane CIRC zozbierala veľmi cenné informácie od dôležitých ľudí, ktorí sa pohybujú priamo v srdci cyklistiky. Aj keď sa ich výpovede točili v podstate o známych poznatkoch, po zverejnení tejto správy mnohé šumy (napr. o benevolentnom prístupe UCI k Armstrongovi počas jeho kariéry) výrazne posilnili svoju legitimitu. Na druhej strane CIRC si vypočula len tie informácie, ktoré uznali zúčastnení za vhodné, pretože nevypovedali "pod prísahou". Preto nebolo prekvapujúce, že ani jeden z nich sa dobrovoľne nepriznal k dopingu. Napriek tomu práca komisie zistila niekoľko zaujímavých faktov.
 
 
Obludný rozmer dopingu zmizol, šance sa otvárajú 
 
Ťažiskovým problémom "vyšetrovania" bol problém dopingu, ale CIRC sa venovala aj bývalému armstrong-doping-fanusikvedeniu UCI (Verbruggen, McQuaid) a ich uplatňovaniu antidopingových pravidiel. My sa pozrieme na túto správu z hľadiska súčasnej cyklistiky. Podľa jednej výpovede v súčasnosti dopuje až 90 % pretekárov, druhá však hovorí len o čísle 20 %. V každom prípade prevláda názor, že cyklistika momentálne nie je pandemicky napadnutá dopingom. Už neexistuje doping, ktorý zastrešujú jednotlivé tímy a týmto spôsobom "sa starajú" o svojich borcov. Ak chce niekto podvádzať, musí si nájsť vlastné cestičky. CIRC sa však stretla s niekoľkými prípadmi, že vedenie, sponzori sa priamo nezapájali do distribúcie zakázaných látok, ale pred týmto problémom zatvárali oči a jazdcov nechali konať na vlastnú päsť.
 
Podľa komisie je jedným z dôvodov dopingu aj samotná štruktúra cyklistických zoskupení. Pretekár je spoločne s tímom len na pretekoch a sústredeniach, zvyšok času nie je pod dohľadom svojho zamestnávateľa. Ten môže mať nastavené akékoľvek prísne antidopingové pravidlá, ale v takomto vzťahu nemá prostriedky, aby ustriehol každého pretekára. Tí potom majú možnosť vyhľadať vlastných lekárov, ktorí im pomôžu nedovoleným spôsobom zvýšiť výkonnosť. Práve takýto lekári by mali byť podľa CIRC tvrdo potrestaní. Pri svojich rozhovoroch sa však dozvedela aj také informácie, že doktor Eufemiano Fuentes (Operation Puerto) by mal stále liečiť niekde v Južnej Amerike, a aj Michele Ferrari je stále spojený s cyklistikou cez svojich spolupracovníkov a amatérskych jazdcov.           
 
Dobrou správou je, že kým v neslávnej ére EPO (od zač. 90-tych rokov až po Landisa) jazdec nemal šancu uspieť, ak nebral túto zakázanú látku, v súčasnosti pod vplyvom nových antidopingových metód dokáže byť úspešná oveľa väčšia skupina pretekárov. Pred vynájdením testu na EPO táto látka dokázala zvýšiť výkonnosť až o 15 percent, momentálne aj vďaka biologickému pasu sa to pohybuje na úrovni 3 - 5 %. Preto môžu vyhrávať aj tí, ktorí nedopujú, čo vytráca z cyklistiky akúsi beznádej.
 
 
Na scéne sofistikovanejšie metódy
 
Avšak test na EPO a biologický pas automaticky neznamenali úplné zmiznutie dopingu. Práve naopak. Podľa mnohých vyjadrení aj tieto skutočnosti našli svoje "protiopatrenia". EPO sa dnes používa len v mikro-dávkach, ktoré sú veľmi ťažko dokázateľné. Ak vôbec. Malý objem zakázanej látky sa v tele rýchlejšie vstrebe a je nezistiteľný. CIRC z tohto dôvodu kritizuje "antidopingové okno", podľa ktorého v rozpätí 23:00 - 06:00 nemôže byť žiadny cyklista testovaný. Podľa komisie práve toto umožňuje brať jazdcom mikro-dávky EPO, pretože vedia, že zakázaná látka bude ráno v tele už rozptýlená.
 
Biologický pas je momentálne najsilnejšou zbraňou proti dopingu, ktorý výrazne zmenil správanie jazdcov, ale ani on nemá dostatočnú silu, aby úplne vygumoval používanie nedovolených metód. CIRC zistila, že pretekári sa naučili orientovať vo svojich "normálnych" hodnotách, ktoré nie sú pri interpretácii BP podozrivé. Postupom času sa tak naučili korigovať požívanie zakázaných látok, aby pri pohľade na ich biologický pas zostali všetky údaje vierohodné. CIRC preto navrhuje, aby jazdcom neboli okamžite prístupné dáta z ich BP, ku ktorým majú prístup na internete, ale s istým časovým odstupom, aby si svoj krvný profil nemohli "upraviť" na žiadané hodnoty.
 
froome-dopingova-kontrolaKomisia zistila, že sa naďalej používajú aj krvné transfúzie, ale v oveľa menšom objeme (150 - 200 ml) ako v minulosti. Niektorí jazdci zase využívajú ozónovú terapiu, podľa CIRC je v obehu aj látka AICAR (nazývaná "kyslík v pilulke"), ktorý zníži hmotnosť cyklistu pri uchovaní jeho pôvodnej sily. Špeciálnou kategóriu sú kortikoidy, ktoré znižujú bolesť a tým pádom zvyšujú vytrvalosť. Na ich používanie môže UCI udeliť terapeutickú výnimku (TUE), ak je to v prospech zdravia cyklistu. Podľa zistení komisie tieto výnimky však boli udeľované predovšetkým za účelom zvýšenia výkonnosti.
 
Súhrnne môžeme povedať, že podľa CIRC jazdci poberajú stále menšie objemy zakázaných látok, pretože len s malými množstvami sa dá vyhnúť súčasným antidopingovým kontrolám. A vďaka tomu sa do hry o víťazstvo dostávajú aj borci, ktorí vôbec nedopujú, čo je podľa mnohých veľmi dobrá a povzbudivá správa. Na druhej strane sú však niektorí jazdci ochotní používať väčší počet zakázaných látok v menších množstvách, ktoré potom kombinujú, aby dosiahli želaný účinok. 
 
 
Nové pravidlá majú šancu na úspech
 
Všetky tieto informácie pochádzajú z dôverného vypočúvania, takže ich nemôžeme považovať za priame dôkazy, ale keďže ich poskytli dôležití predstavitelia cyklistiky, môžeme sa spoliehať na ich dôveryhodnosť. Samozrejme, ideálne by bolo, ak by sa do tohto procesu zapojilo oveľa viac respondentov, aby sa ešte zvýšila spoľahlivosť tvrdení. V každom prípade správa CIRC poskytuje zaujímavý obraz o momentálnom stave cyklistiky. CIRC na základe toho vypracovala niekoľko odporúčaní, ktoré by Medzinárodná cyklistická únia mala prijať za svoje, aby sa cyklistika stala čo najdôveryhodnejším športom. Tu je niekoľko z nich:
 
- zrušiť "dopingové okno" a zaviesť cielené testovanie v noci;
- zaviesť transparentnosť pri udeľovaní TUE a vyjasniť pravidlá jej získania;
- vylepšiť fungovanie biologického pasu;
- zefektívniť analýzu kontroly samotných vzoriek, každý jazdec by mal byť kontrolovaný v pravom čase na pravú látku a v tom správnom laboratóriu;
- využívať služby tých najlepších laboratórií, ktoré dokážu odhaliť aj minimálne hodnoty zakázaných látok, a navyšovať finančné fondy na medicínsky a vedecký výskum;
- lepšie spolupracovať so štátnymi orgánmi, ktoré majú kvalitnejšie vyšetrovacie možnosti;
- snažiť sa, aby dopingoví hriešnici začali spolupracovať s UCI a hovorili o dopingu a túto možnosť poskytnúť aj aktívnym pretekárom.
 
Táto správa by nemala byť vo vedení UCI zametená pod koberec, Brian Cookson je pripravený aplikovať tieto odporúčania do praxe. "Som odhodlaný využiť túto správu, aby som zabezpečil, že cyklistika pokračuje v procese obnovovania dôvery zo strany fanúšikov, televíznych vysielateľov a jazdcov, ktorí súťažia čistí. Vážime si tieto odporúčania, preto vytvoríme pracovné skupiny, ktoré zabezpečia, aby sa naozaj realizovali. Správa CIRC sa nečíta dobre, ale je to dôležitý krok, aby sme sa nebáli urobiť ťažké rozhodnutia. Musíme sa naďalej sústrediť na obnovenie dôvery v našom športe." Na prezidenta UCI však čaká neľahká úloha, aby zaviedol do praxe nové, prísnejšie pravidlá. Len s odstupom času uvidíme, ktoré z nich sa mu podarilo zrealizovať a ktoré narazili na silný odpor aktívnych predstaviteľov cyklistiky.       
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop