Ivan Niňaj: Jedinečný, korektný a priateľský milovník cyklistiky

30.3.2015, 11:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
V nedeľu 29. marca prišla z nemocnice v bratislavskej Petržalke veľmi smutná správa. Vo veku 60 rokov zomrel legendárny športový komentátor Slovenskej televízie Ivan Niňaj. Rodák z Liptova sa venoval najmä hokeju. Zažil desiatky svetových šampionátov, ale absolvoval aj množstvo olympijských hier a jeho parketou boli tiež dostihy. V Mlynskej doline pôsobil od konca 70-tych rokov s malými prestávkami 35 rokov.
 
Desaťročia bol zároveň cyklistickou jednotkou STV. Venoval sa najmä Pretekom mieru a Okolo Slovenska. Posledné štyri roky ste ho mali možnosť počuť ako komentátora priamych prenosov z Tour de France a pripravoval aj cyklistické reportáže do Gólov - bodov - sekúnd. Práve príspevok o Tirreno - Adriatico a Petrovi Saganovi v utorok 17. marca bol posledný z tisícov, ktoré pripravil na odvysielanie.
 
 
Vladimír Genda, športový redaktor a komentátor cyklistiky v RTVS: "Ivan bol dobrým človekom. Napriek desiatkam odpracovaných rokov sa k nám skúsenejším, ale ani mladších kolegom, nikdy nesprával povýšenecky, nezvyšoval hlas. Snažil sa každému pomôcť, usmerniť ho. Bolo s ním aj veľa zábavy. Myslím si, že sme ho mali všetci radi. Keď prišiel do televízie, bol najmladší, ale veľmi rýchlo sa vypracoval. Začal vo veľmi mladom veku komentovať, čo bolo za federálnych čias veľmi náročné. Fungovala veľká hierarchia a, samozrejme, viac príležitostí dostávali Česi. Prežil si aj turbulentné pracovné obdobia. Dvakrát z televízie odišiel a vrátil sa späť. Bol na viacerých olympiádach, ale nie na všetkých. Bolo to u neho rôzne, podľa okolností aj vedenia. Cyklistike sa venoval už od 70-tych rokov. Preslávil sa hlavne Pretekmi mieru, ktoré robil s ďalším legendárnym komentátorom Róbertom Bakalářom. Najprv začínali iba zábermi z cieľa, postupne sa prenosy vyvíjali. Dá sa povedať, že cyklistika bola jeho srdcovka, ale venoval sa hlavne hokeju. Bol tiež spoluautorom viacerých kníh, hlavne o hokeji. Je to aj pre mňa osobne veľmi smutné až strašné. Dlhé roky som sedel v redakcii hneď za vedľajším stolom a neviem si ani predstaviť, že už tam nikdy nepríde, a to bez rozlúčenia. Zasiahlo ma to veľmi, tak ako aj celú redakciu."
 
 
Ľudovít Lučanič, cyklistický novinár, denník Šport: "Táto smutná správa ma veľmi nemilo prekvapila, pretože som Ivana pár mesiacov nevidel a naposledy nič nenasvedčovalo tomu, žeby mal mať také veľké problémy. Bol to veľmi dobrý človek, absolútne nekonfliktný typ. Veľa ľudí má kamarátov, ale aj takých, ktorých nemá rád. On vychádzal s každým. Mal som s ním veľmi dobrý vzťah. V cyklistike mal veľa priateľov. Mal k nej veľmi dobrý vzťah a snažil sa jej pomôcť. Často k nej nepristupoval iba obyčajne spravodajsky, ale keď bolo treba, bol ochotný aj pomôcť. Zažili sme spolu mnoho ročníkov Pretekov mieru. Krátky čas pracoval aj u nás v Športe. Dokonca bol namiesto mňa na MS v cyklokrose v roku 1993, keďže som očakával narodenie dcéry. Mal pekný život, prežil ho s ľuďmi a vytvoril veľa kamarátstiev. Je mi to veľmi ľúto. Žiaľbohu, život prináša aj smrť a nikto z nás nevie, kedy ho to čaká."
 
 
Lukáš Timko, šéfredaktor Cycling-Info.sk: "Ešte stále som v šoku, že Ivan Niňaj už nie je medzi nami. Volal mi ešte večer pred tým, ako bol hospitalizovaný. Mal dobrú náladu a pracoval na príspevku o Petrovi Saganovi. Je mi to veľmi ľúto. Bola to veľká osobnosť našej športovej žurnalistiky. Mal mnoho fanúšikov, väčšinou staršej generácie, ktorí ho radi počúvali dlhé letné popoludnia. Ale aj mladších, ktorí si vychutnávali jeho zábavné komentovanie hokejových prenosov, napr. s Richardom Lintnerom. Veľmi si vážim a som vďačný, že som mal tú česť s ním štyri roky spolupracovať pri vysielaní Tour de France a obdivoval som jeho vyjadrovacie schopnosti. Z každej situácie sa vedel dostať. Mal som na začiatku strach, ako sa bude správať k jeden a pol generácie mladšiemu uchu, ktoré mu prišlo kafrať do roboty, ale prekvapil ma svojím korektným prístupom. Od začiatku ma prijal a stal sa aj verným čitateľom nášho portálu. Zažili sme spolu mnoho veselých situácií a jeho poznámky, nie len v priamych prenosoch, ale aj mimo nich, mi dlho ostanú v pamäti. Hoci sa to jeho neprajníkom nemusí zdať, bol to férový a často pozitívny i veselý človek. Tešil som sa ešte na posledné dva ročníky Tour, ktoré mal pred zaslúženým odchodom na dôchodok odkomentovať. Mrzí ma, že si nedal väčší pozor na svoju životosprávu, ktorá zrejme bola aj za týmito zdravotnými problémami. Ani tie mu ale nezabránili pracovať až do poslednej chvíle."
 
 
Martin Fraňo, manažér CK BB, spolukomentátor prenosov z TdF: "Pri mojom prvom komentovaní Tour de France som mal z Ivana Niňaja zmiešané pocity. No neskôr, keď bola možnosť vybrať si medzi prenosmi, ktorý deň prídem, chcel som etapu, ktorú komentoval. Síce som ho naživo zažil až v závere jeho komentátorskej kariéry, ale bola s ním vždy zábava. Každú chvíľu, každú minútu strávenú s ním v štúdiu, som si užíval. Nebol to obyčajný človek, veľmi svojský a jedinečný. Veľmi som si chcel s ním urobiť spoločnú fotografiu a po tohtoročnej Tour som si povedal, že už určite o rok. Škoda, že sa to už nestane. Bol slovenskou legendou, mnoho ľudí jeho svojský štýl komentovania zbožňovalo, mnohým vadil. Môžem povedať, že som za chvíle strávené s ním v štúdiu veľmi vďačný a nikdy na ne nezabudnem."
 
 
Ivan, odpočívajte v pokoji!
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop