Zrkadlo Azerbajdžanu: So žigulákmi aj medveďmi

15.5.2015, 08:41 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Hlavný rozhodca Milan Dvorščík vychytal organizačné mušky. Cyklista Ľuboš Malovec pocítil pokles formy a obetoval sa v prospech veľkolepých útokov "českej lokomotívy" Daniela Tureka. Všetci traja sa ku Kaspickému moru vrátia v polovici júna ako účastníci Európskych hier. Banskobystričania mohli súťažiť v najsilnejšej konkurencii ich existencie.
 
 
Dvorščík chytal mušky
 
Štvrtý ročník azerbajdžanského dobrodružstva zorganizovali podobne ako minulý rok nemeckí manažéri na čele s riaditeľom pretekov Albrechtom Röderom v spolupráci s učiacimi sa domácimi organizátormi. "Pečať nemeckej precíznosti bola citeľná a objavili sa iba malé, takmer bezvýznamné, mušky v organizácii. Napríklad som upozornil, aby umiestnili tabule k bin zóne, kde majú cyklisti vyhadzovať bidony a odpadky v záujme životného prostredia,“ povedal pre Cycling-Info.sk hlavný rozhodca podujatia Milan Dvorščík, ktorého delegovala Medzinárodná cyklistická únia (UCI).
 
Jediného slovenského medzinárodného cyklistického arbitra doplnili v rozhodcovskom zbore dvaja Holanďania, jeden Luxemburčan, na motocykloch Ír a Srb, plus dvaja domáci strážcovia pravidiel. Fotofiniš a časomieru mala na starosti francúzska firma Votrecourse, ktorá zabezpečuje aj Okolo Slovenska.
 
 
sumar-1-mala
Námestie Slobody v Baku (foto: Rastislav Boris, Cycling-Info.sk)
 
 
Ukážka západnému svetu
 
Bývalý úspešný cyklista Milan Dvorščík sa do Azerbajdžanu viackrát vráti. Najprv prostredníctvom hodnotiacej správy, ktorá má vplyv pri rozhodovaní Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) o zaradení podujatia do konkrétnej kategórie. Systém je jednoduchý. Ak chcú organizátori postúpiť do vyššej kategórie, tak musia dať požiadavku na UCI, ktorá ju musí schváliť.
 
"Otázne je, kam chcú smerovať. Aktuálne finančné zdroje Azerbajdžanu sú veľké a organizátori majú podporu od zväzu i vlády. Vo vyššej kategórii sú vyššie ceny, čo by nemal byť problém, ale tiež väčšia účasť elitných tímov, vrátane hviezd z World Tour,“ vysvetľuje Dvorščík. V prípade zaradenia do kategórie HC by už v Azerbajdžane nemohli štartovať kontinentálne tímy ako Adria Mobil, Dukla Praha alebo CK Banská Bystrica, no stále sa môže predstaviť domáci kontinentálny klub Synergy Baku.
 
Dvorščík sa vráti do krajiny ohňa aj počas Európskych hier, ktoré absolvuje ako rozhodca na motorke. "Azerbajdžan je pre nás stále exotickou ázijskou krajinou, o ktorej vieme veľmi málo. Prostredníctvom športových a kultúrnych podujatí sa ukazuje západnému svetu. Je to dobrý krok pre ich cestovný ruch v budúcnosti,“ dodal slovenský rozhodca. V aktuálnej sezóne má delegáciu od UCI aj na dve World Tour podujatia Okolo PoľskaVattenfall Classic ako člen rozhodcovského zboru. 
 
 
sumar-2-mala
Cyklisti počas 5. etapy pretekov v Baku (foto: © Stiehl Photography)
 
 
Vyčerpaný Malovec  
 
Azerbajdžanskú premiéru si odkrútil talentovaný 21-ročný Trnavčan Ľuboš Malovec v drese Cycling Academy Project. Predviedol sa najmä v kráľovskej, kopcovitej a veternej druhej etape, keď obetavo ťahal pelotón. V záverečnom piatom dni na okruhoch v Baku mu nevyšiel pokus o únik. "Azerbajdžan som v podstate iba odjazdil. Čakal som, že moja forma pôjde hore, ale stal sa presný opak. Cítim sa úplne vyčerpaný a vyšťavený. Zrejme zavolám trénerovi, že potrebujem poriadny oddych pred ďalšou časťou sezóny.
 
Bývalý cyklista Dukly Trenčín sa vráti ku Kaspickému moru v polovici júna. Podujatie Okolo Azerbajdžanu bolo preňho výbornou skúsenosťou pred Európskymi hrami, kde by mal byť jedným z troch slovenských reprezentantov v cestných pretekoch. „Oceňujem výbornú úroveň organizácie Okolo Azerbajdžanu, i keď sa vyskytlo zopár chybičiek. Prekvapilo ma, že záverečná party mala krátke trvanie a slabšiu úroveň. Dídžej nás príliš neroztancoval. Nedá sa to porovnať s party po našom prvom podujatí v Argentíne, kde sme tancovali štyri hodiny.
 
Malovec tiež potvrdil slová čestného generálneho tajomníka Európskej cyklistickej únie Rolanda Hoffera. Bývalý organizátor Okolo Nemecka a Okolo Švajčiarska vyhlásil, že také hotely ako v Azerbajdžane nemajú cyklisti ani na Tour de France. "Súhlasím, že hotely sú zrejme na vyššej úrovni, pretože vo Francúzsku prespáva pelotón aj v mestečkách či dedinkách. Ani na Slovensku nemáme päťhviezdičkové hotely v každej dedine,“ vtipne vysvetlil slovenský mladík.
 
 
kurieri-malovec-academy
Ľuboš Malovec (vľavo) na Kuriéroch 2015 (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Česká lokomotíva Turek
 
Jedným z hrdinov Okolo Azerbajdžanu 2015 bol Malovcov spolujazdec, dvadsaťdvaročný český talent Daniel Turek. V tretej a štvrtej etape strávil v únikoch viac ako 300 kilometrov. V prvom prípade ho zastavil defekt dvanásť kilometrov pred páskou, ale v druhom prípade si odvážnym spôsobom prišiel po dosiaľ najväčší triumf v osobnej kariére i v polročnej histórii klubu Cycling Academy. Prezývka "česká lokomotíva“ vystihuje jeho útočný štýl jazdenia.
 
Neplánoval som viac ako 300 kilometrov v únikoch, ale zvládol som to. Takmer stále sme išli vo vytrvalostnom tempe, takže mi zostalo dosť energie. V závere štvrtej etapy som cítil veľký stres a musel som sa rýchlo rozhodnúť, čo spravím. Všetko som vsadil na jednu kartu, keď som to 700 metrov pred cieľom úplne napálil a vyšlo to,“ skonštatoval pre náš portál bývalý cyklista Favoritu Brno.
 
Turek obsadil konečnú druhú priečku v klasifikácii jazdcov do 23 rokov za krajanom Františkom Sisrom z Dukly Praha. Kamaráta naháňal, ale triumf v etape je cennejším skalpom. Turek sa podobne ako Malovec vráti do Azerbajdžanu na Európske hry po boku Petra Vakoča či veľkého favorita Zdeňka Štybara.   
 
Zaujímavosťou je, že Turekov triumf je pre Cycling Academy prvým v moslimskej krajine. V zostave tímu sa nachádzajú kresťania i židia a čoskoro by mal pribudnúť cyklista s moslimskou vierou. Víziou tímu je poskytovanie šancí pre cyklistov z netradičných rozvojových cyklistických krajín, nezávisle od ich viery či rasy. Veľmi dlhodobým cieľom je štart na Tour de France.
 
Manažérom prvého izraelského profesionálneho tímu je iba 26-ročný Ran Margaliot, bývalý jazdec tímu Tinkoff-Saxo. Po odchode z World Tour a po rozplynutí vlastného sna o Tour de France sa rozhodol, že sa o to pokúsi s talentami z netradičnejších cyklistických krajín. Spojil sily s Giovannim Lombardim (cyklistický manažér), Drorom Petatchom, Jánom Valachom (športoví riaditelia) i Petrom Saganom (ambasádor). Po necelom pol roku fungovania má Cycling Academy na konte prvé veľké víťazstvo a pred sebou štart na V4 či Okolo Slovenska.
 
 
etapa-4-turek
Daniel Turek vyhral 4. etapu Okolo Azerbajdžanu (foto: © Stiehl Photography)
 
 
3x Azerbajdžan
 
• V porovnaní rokov 2003 a 2013 sa Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny bohatej na nerastné suroviny zvýšil zo 7,23 miliardy na 73,56 miliardy amerických dolárov.
 
• Najpopulárnejšími športmi sú futbal, zápasenie, šach a volejbal. Viacerým miestnym futbalovým fanúšikom sa pri názve "Slovensko" vybavujú mená "Škrtel" a "Hamšík".
 
• Veľké kontrasty. Kúsok od supermoderného Baku uvidíte chatrče a vychudnutých psov, v Baku krikľavú kombináciu "žigulákov" a "medveďov" na cestách,  navyše krajina leží v deviatich z jedenástich klimatických pásiem.
 
 
sumar-5-mala
Cyklisti počas 5. etapy Okolo Azerbajdžanu 2015 (foto: © Stiehl Photography)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop