Zdeněk Štybar

12.12.2015, 12:00 | Profily cyklistov | Matej Vyšňa
Výnimočný cyklista Zdeněk Štybar sa narodil 11. decembra 1985 v mestečku Planá, nachádzajúceho sa neďaleko Plzne v Českej republike. Začínal s kariérou ako bikrosár a už v ôsmich rokoch stál na majstrovstvách sveta vo svojej kategórii na najvyššom stupni. Podľa všetkého mu to veľmi zachutilo, pretože sa začal venovať cyklokrosu a v tejto disciplíne potom získal ďalších päť svetových titulov, dva v kategórii U23 a ďalšie tri v najvyššej kategórii Elite. Momentálne je veľmi úspešný aj v cestnej cyklistike, keďže má okrem iného na svojom konte pódium z pretekov Paríž - Roubaix a aj etapové víťazstvo z Tour de France. Skoro celý svet ho pozná pod prezývkou Štyby. Kedysi o ňom jeho kolegovia z tímu prezradili, že je manekýn, chce aby všetko ladilo a dbá o svoj zovňajšok. So svojou manželkou Ine sa stretol po prvýkrát v Belgicku v kaderníctve, kde pracovala. Neskôr priznal, že potom sa chodil strihať častejšie. Štyby sa rád pripravuje na Malorke, kde trávi naozaj veľa času a kde má aj dom. Medzi jeho hoby patria autá, golf, cestovanie a aj staranie sa o chod ich penziónu doma v Stříbre.
 
 
Päťnásobný krosový šampión
 
V Česku je cyklokros veľmi populárny a Zdeněk Štybar zas jedným z najpopulárnejších svetových cyklokrosárov uplynulých rokov. Už v juniorskej kategórii získal dve bronzové medaily z majstrovstiev sveta. V roku 2005 ku ním pridal už titul majstra sveta U23, vďaka čomu nasledujúcu sezónu obliekal dres silného belgického krosového tímu Fidea. V tej sezóne sa mu podarilo titul v kategórii U23 aj obhájiť. Po prestupe medzi elitu sa takmer vždy pohyboval v popredí výsledkových listín na všetkých svetových pohároch. V sezóne 2009/2010 už obliekol dúhový dres v najvyššej kategórii elite a nasledujúci rok ho dokázal aj obhájiť. V cyklokrosovej sezóne 2013/2014 keď už  tretí rok úspešne konkuroval aj najlepším svetovým jazdcom na ceste sa opäť presadil aj na krosových majstrovstvách sveta a po tretíkrát  v tejto disciplíne a najvyššej kategórii obliekol dúhový dres. V cyklokrose vyrovnal aj rekord Radomíra Šimůnka stašieho, keď získal sedem elitných titulov majstra Českej republiky.
 
 
stybar-zdenek-msr-velky
Zdeněk Štybar na MSR a ČR v Púchove 2012 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
Z krosu na cestu
 
Cestná cyklistika bola vždy dobrou prípravou aj pre cyklokrosárov, takže aj počas svojej krosovej kariéry sa Štyby cez leto objavoval aj na cestných pretekoch. Už v tej dobe dosiahol niekoľko menších úspechov, medzi ktoré patrí aj víťazstvo v prológu na Okolo Slovenska v roku 2010. Po zisku druhého titulu cyklokrosového majstra sveta v kategórii elite využil jedinečnú príležitosť a pred sezónou 2011 prestúpil do formácie Quick Step (dnes Etixx - Quick-Step), kde sa začal sústrediť najmä na cestnú cyklistiku. Týmto ťahom v sebe opäť objavil motiváciu a jeho motor začal fungovať snáď na 120%. Mnohí mu prognózovali úspešnú kariéru aj v tomto kráľovskom odvetví a to najmä počas náročných klasík v úvode sezóny.
 
Samozrejme, že netrvalo dlho a predpoklady sa začali napĺňať. Patrick Lefevere dlhoročný šéf stajne Quick Step mu však hneď v  prvej i ďalšej prechodovej sezóne po náročnej cyklokrosovej zime nedovolil štartovať už na jarných klasikách, bál sa totiž, že by to mohlo Štybyho úplne zabrzdiť v ďalšom rozvoji. Spoločne zvolili cestu dlhodobejšej systematickej prípravy. Predsa len cestná klasika je úplne niečo iné ako cyklokros a podľa odborníkov táto adaptácia trvá aj tri roky. V sezóne 2011 teda absolvoval niekoľko kratších etapákov a hneď v prvom podniku  4 Jours de Dunkerque obsadil v celkovej klasifikácii tretie miesto. Nasledujúcu zimu ešte absolvoval aj kompletný nabitý cyklokrosový kalendár.
 
V cestnej sezóne 2012 to po ťažkej krosovej zime bolo podobné ako predchádzajúci rok. Tu si však Štyby pripísal aj víťazstvá. Vyhral etapu na svojich obľúbených rozbehových pretekoch 4 Jours de Dunkerque, celkovo tu skončil druhý a dokonca vyhral etapu aj na WT podujatí na pretekoch Okolo Poľska. V závere tejto sezóny absolvoval celú Vueltu, ktorá ho určite posunula výkonnostne vyššie. Dostal sa aj do nominácie na majstrovstvá sveta, kde však po sérií hromadných pádov a následnom sťahovaní manka nebojoval o popredné pozície ale 267 km dlhé preteky dokončil na 115. priečke. Poslednými pretekmi sezóny bola klasika Paris - Tours, kde si došpurtoval po desiate miesto len 19 sekúnd za víťazom Marcatom.
 
 
stybar-podium-cct-2015-brychta
Zdeněk Štybar na Czech Cycling Tour (© Jan Brychta)
 
 
Konečne prišli aj klasiky
 
Počas cyklokrosovej sezóny 2012/2013 absolvoval len sedem pretekov v rozpätí 22 dní. Prípravu už zameral na skoré jarné podniky akými sú „Roubaix a Flandry“, kde však mal najmä zbierať skúsenosti. Kým sa dostal až sem musel absolvovať niekoľko prípravných pretekov na ceste a v zime najazdiť množstvo kilometrov. Jeho cestná sezóna v roku 2013 začínala už o tri mesiace skôr ako tie predošlé. Úvodnými podujatiami boli preteky Okolo Kataru a Ománu, kde vôbec nešiel zle a zapísal dvakrát 12. miesto v celkovom poradí. Po semiklasike  Omloop Het Nieuwsblad a tradičnom týždňovom podujatí Tirreno - Adriatico už prišiel krst ohňom v podobe zamrznutej a zasneženej klasiky Miláno - San Remo, kde Štyby skončil na 66. priečke.
 
Následne sa pelotón presťahoval do Beneluxu a tu absolvoval náročnú trojicu E3 Prijs Vlaanderen - Harelbeke, Gent - Wevelgem a  Ronde van Vlaanderen. Zdeněk tu pracoval najmä pre svojich skúsenejších kolegov a nasával atmosféru. Vždy však dokončil niekde v prvej polovici či tretine výsledkovej listiny. Náročná jar vyvrcholila pretekmi Paríž - Roubaix, kde už dostal viac priestoru ukázať svoje schopnosti. Tejto šance a najmä Cancellaru sa chopil ako kliešť a dokázal reagovať na jeho útoky v závere pretekov. Prišla však nečakaná kolízia s divákom pri trati, ktorú Štyby ustál, ale vypadol z vedúceho tria. Túto stratu už nedokázal zmazať a napokon skončil na krásnej šiestej priečke. Práve tu ukázal svetu, že na klasikách sa už musí počítať aj s jeho osobou.
 
Počas leta, keď sa po jarnom „šoku“ trochu zotavil ešte stihol absolvovať niekoľko zaujímavých podujatí a rozšíriť svoju zbierku víťazstiev. V Auguste vyhral dve etapy na WT podujatí Eneco Tour a ovládol tu aj celkové poradie. Následne pridal aj víťaznú etapu na Vuelte, ktorú však nedokončil. Predstavil sa aj na majstrovstvách sveta, kde sa už ukazoval aj v závere a obsadil veľmi solídne 26. miesto.
 
 
stybar-strade-bianche-2015-eqsf
Víťazstvo na Strade Bianche 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Upevnenie pozície medzi „klasikármi“ a titul majstra ČR
 
Na sezónu 2014 sa pripravoval podobne ako na tú predchádzajúcu akurát sa ešte v januári dokázal stať majstrom sveta v krose. Sezónu tentokrát odštartoval  začiatkom februára menej známym podujatím  Trofeo Serra de Tramuntana v Španielsku. Následne absolvoval Okolo Ománu a Tirreno vymenil za Paríž – Nice konajúce sa takmer v totožnom termíne. Počas jarných klasík sa ukazoval vo výbornej kondícii a trojicu E3 Harelbeke, Gent - WevelgemRonde van Vlaanderen dokončil vždy do 20. miesta. Na pekle severu, klasike Paríž – Roubaix, si tiež vylepšil svoje maximum a skončil na piatej priečke, len 20 sekúnd za tímovým kolegom Terpstrom, keď mu nevyšiel špurt o tretie miesto v menšej skupinke. Letnú časť sezóny odštartoval premiérou na  Critérium du Dauphiné, kde bol najlepšie tretí v etape. Na konci júna však získal titul cestného šampióna ČR, keď si na spoločnom šampionáte pre víťazstvo prišiel vo dvojici s našim Petrom Saganom.
 
stybar-zdenek-pad-enecoVýborne rozohrané mal opäť aj Eneco Tour v auguste a po víťazstve v druhej etape prišiel o dva dni neskôr stop v podobe škaredého pádu, ktorý Zdeňka vyradil aj z blížiacej sa Vuelty. Rany na tvári sa zahojili pomerne rýchlo, našťastie nemal ani nič zlomené, ale s vyrazenými zubami podstúpil postupne niekoľko operácií. Problémy so zubami ho až tak výrazne nelimitovali, pretože úplný záver sezóny ešte stihol a v októbri vyhral preteky Binche - Chimay – Binche dve sekundy pred rýchlikom Degenkolbom. Zranenia prišli aj počas zimy, kedy opäť skúšal krosovú sezónu a napokon musel podstúpiť operáciu ramena, ktorá sa vydarila. Podobne pokračovalo aj liečenie zubov a výmena provizórneho mostíka za implantáty.
 
 
stybar-roubaix-preteky-eqsf
Zdeněk Štybar na Paríž - Roubaix (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Víťazstvo v etape na Tour de France
 
Uplynulá sezóna 2015 bola pre Štybyho určite najlepšia. Výborne už vlastne začala a to tretím miestom na Vuelta Ciclista a Murcia konajúcich sa na deň sv. Valentína. Posledný februárový deň zapísal siedmu priečku na prvej klasikárskej lastovičke Omloop Het Nieuwsblad kategórie HC. O týždeň už prechádza víťazne cieľom na talianskej semiklasike Strade Bianche rovnako patriacej do kategórie HC. Veľmi silný bol Štybar aj na primavere Miláno - San Remo, ale po kolízii dokončil až na 56. pozícii.  Do Belgicka na hlavnú časť svojej sezóny však prišiel s vynikajúcou formou a na E3 Harelbeke skončil druhý. Ronde van Vlaanderen dokončil na skvelej deviatej priečke. Na klasike všetkých klasík Paríž - Roubaix prehral záverečný špurt s Johnom Degenkolbom a pripísal si teda skvelé druhé miesto.
 
V lete absolvoval ešte prípravu na Tour de France a kontrolné preteky v podobe Okolo Švajčiarska. Počas svojej premiéry na „Starej dáme“ hneď zaknihoval víťazstvo v šiestej etape. Celkovo toto najväčšie podujatie dokončil na 103. priečke, ale zanechal skvelý dojem.
 
Vo skvelom svetle sa predviedol aj na konci sezóny, kedy útočil v záverečnom okruhu na Majstrovstvách sveta v americkom Richmonde. Jeho útok mu na naše šťastie nevyšiel, ukázal však, že sa neprišiel len zúčastniť, ale bojovať o víťazstvo ako väčšina silných klasikárov. Ku titulu nemal ďaleko a naši západný susedia v ňom majú veľkú nádej. Určite s ním treba počítať aj do ďalších sezón, môžeme sa len kochať jeho cyklistickým umením a veriť, že uvidíme mnoho zaujímavých súbojov s ďalším super talentom našim Petrom Saganom.
 
 
stybar-roubaix-podium-eqsf
Zdeněk Štybar na pódiu Paríž - Roubaix 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Posledné dve sezóny s dvojitým zárezom

Zdeněk toho za posledné dve sezóny odtiahol viac ako dosť. Počas rokov 2016 i 2017 to bolo približne 130-tisíc súťažných kilometrov, pričom oba roky to bolo tiež približne 80 súťažných dní. Osobných úspechov síce veľa nezískal, ale presne takýto typ pretekárov majú v tímoch radi. Pracoval pre lídrov, navyše bol horúcim želiezkom v každej jednej klasike, ktorej bol súčasťou. Rok 2016 odštartoval na španielskom tripe. Absolvoval tam jednorazovky, ktoré ho mali nakopnúť do sezóny. A nakopli ho. Jediné víťazstvo prišlo totiž ešte v marci, na pretekoch dvoch morí uchmatol druhú etapu. Porazil vtedy Petra Sagana. Nasledoval tradičný blok jarných záležitostí, pričom najlepšie dopadol na Okolo Flámska. Finišoval ôsmy. Hovoríme presne o tých pretekoch, ktoré bravúrnym spôsobom ovládol práve žilinský rodák. Štybar potom absolvoval celý rad pretekov, avšak bez výraznejšieho výsledku. Najzaujímavejšie bolo druhé miesto počas národného šampionátu, tak isto druhé miesto na Binche - Chimay - Binche či celková siedma priečka z Eneca Tour. Počas celej sezóny, vrátane národného šampionátu, OH v Riu a MS v Katare, pretekal na 26 podujatiach!

Sezóna 2017 bola v tomto smere o niečo horšia. Výsledky boli ale o máličko veselšie. Tak napríklad druhé miesto z Paríž - Roubaix dôvod na úsmev určite je. Zúčastnil sa tiež na Tour de France. V tak nabitom kádri aký Quick - Step má, sa dá považovať za úspech už len to. Generálkou pred Starou dámou mu bol navyše šampionát s prívlastkom domáci, ktorý vyhral. Celú Tour teda mohol absolvovať v českej trikolóre. Sezónu ukončil pretekmi Paríž - Tours, ešte pred tým ale získal 14. miesto zo svetového šampionátu v Bergene.
 
 
Najlepšie výsledky na ceste:
 
1. miesto v 6. etape Tour de France 2015
1. miesto v 7. etape Vuelta Espana 2013
1. miesto v celkovom poradí Eneco Tour 2013
1. miesto v 2. etape Tirreno - Adriatico 2016
2. miesto v klasike Paríž Roubaix 2015, 2017
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop