Leopold König

29.12.2016, 09:00 | Profily cyklistov | Matej Vyšňa
Podľa mnohých odborníkov má Leopold König, rodák z Moravskej Třebovej, vo svojich 29 rokoch pred sebou ešte veľké úspechy. Je to skvelý vrchár a narodil sa najmä pre veľké trojtýždňové etapové preteky. Nejde tu len o jeho fyzickú kondíciu, ale tiež aj o schopnosť optimálne regenerovať a správne sa rozhodovať v ťažkých situáciách. Leo je známy svojou psychickou odolnosťou a sebadôverou, ktorú už neraz preukázal. Počas doterajšej kariéry mal niekoľkokrát zdravotné problémy, ale nezlomilo ho to, vždy sa dokonca vrátil silnejší.

Počas svojej kariéry už zažil niekoľko reštartov, návratov po zraneniach, ktoré vyžadovali dlhodobejšie zotavovanie. Avšak zdá sa, že vždy to zvládol. Jeho cyklistická kariéra začala keď mal 14 rokov a dovtedy sa naplno venoval najmä hokeju. Uvedomil si totiž, že svojou útlou postavou sa v hokeji presadí len veľmi ťažko. Presedlal teda na cyklistiku, šport, ktorý ho počas kondičnej hokejovej prípravy bavil asi najviac. V roku 2001 teda začal jazdiť v neďalekom mládežníckom klube SKP DUHA Lanškroun a rýchlo sa prebojoval aj do reprezentácie.
 
 
konieg leo 2012 velky
Leopold König ešte v drese NetAppu v roku 2012 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 

Odchovanec českej cyklistiky

V roku 2004, keď bol prvý rok v kategórií juniorov štartoval aj na majstrovstvách sveta kde obsadil 36. priečku. Zostal však v tieni úspešnejšieho a o rok staršieho reprezentačného kolegu Romana Kreuzigera, ktorý tu zvíťazil. O rok neskôr rovnako na juniorskom svetovom šampionáte v Rakúsku skončil až na  62. mieste. Po prestupe do kategórie mužov, zakotvil vo v tej dobe najsilnejšom českom tíme PSK Whirlpool Hradec Králové. V tomto tíme absolvoval bohatý program pretekov UCI Europe Tour a ukazoval sa aj na domácich pohároch, ale bez výraznejšieho úspechu. Pod vedením Vladimíra Vávru a Otakara Fialu sa však dostal do nominácie na majstrovstvá sveta v kategórií do 23 rokov, kde napokon obsadil solídne 39. miesto.

V roku 2007 sme ho mohli vidieť aj na našich pretekoch Okolo Slovenska, kde si urobil asi najlepšie výsledky z celej sezóny. V tretej etape smerujúcej z Liptovského Mikuláša do Čadce obsadil štvrté miesto a na druhý deň piate miesto v časovke. V celkovom poradí na 51. ročníku Okolo Slovenska skončil na deviatej priečke. Dá sa povedať, že jeho forma na jeseň vrcholila, pretože o týždeň neskôr sa dostal aj do prvej päťky v tretej etape na Okolo Chorvátska. Počas sezón 2008 a 2009 bol PSK Whirlpool povýšený medzi profesionálne kontinentálne tímy, čo znamenalo, že sa dostal na náročnejšie a kvalitnejšie preteky. Toto pomáhalo dobrým mladým jazdcom aby sa ešte zlepšovali. König sa počas týchto sezón opäť nejako výrazne nepresadil avšak získal skúsenosti z podujatí kategórie HC ako Bayern-Rundfahrt,  Tour of Qinghai Lake alebo  Paris-Bruxelles. V roku 2009 bol šiesty na slovenskom podujatí v Dubnici nad Váhom, GP Kooperativa, ktoré vyhral Peter Sagan v tom čase jazdiaci za Duklu Trenčín.
 
 
konig barta jurco mcr 2014
Jan Bárta a Leopold König na MČR a SR 2014 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 

Prelomové roky a úspechy

Prvé veľké víťazstva prišli v roku 2010, kedy stále jazdil vo farbách PSK. Vyhral etapu na domácom podujatí Czech Cycling Tour a následne ho ovládol aj v celkovom hodnotení. Rovnaký scenár sa mu podaril aj na rakúskom Oberösterreichrundfahrt. V rovnakom rohu vyhral aj etapu na Okolo Bulharska a tretí skončil na 260 kilometrov dlhej (už zaniknutej) českej klasike Praha – Karlovy Vary – Praha. Následne prišla zmluva s nemeckým celkom NetApp a obrovský výkonnostný pokrok z roku 2010, bol v nasledujúcej sezóne ešte výraznejší. Veľkým úspechom, na základe ktorého sa König dostal už do povedomia svetovej cyklistiky, bolo celkovo druhé miesto na Okolo Rakúska za víťazom Fredrikom Kesiakoffom z Astany a dokonca pred Carlosom Sastrem niekdajším víťazom Tour de France. Cenným skalpom bolo aj celkovo tretie miesto na veľmi zaujímavých a dobre obsadených pretekoch vo Francúzsku s názvom Tour De L'ain - La Route Du Progrès kde zdolal aj terajšiu francúzsku špičku na čele s Pierrom Rollandom či Romainom Bardetom.
 

Neustále problémy a návraty

V sezóne 2012 bolo opäť cítiť nárast jeho výkonnosti a dostavili sa prvé veľké profesionálne víťazstva a to v podobe ukoristenej šiestej etapy z podujatia Tour of Britain a tímovej výhry v časovke družstiev na pretekoch Coppi e Bartali. Zaujímavým bolo bez pochýb aj druhé miesto v etape pretekov Okolo Rakúska s dojazdom na St. Johan, kedy ho porazil iba Jakob Fuglsang. Ešte pred tým sa však trápil s bolesťou chrbta, ktorá vyrážala aj do nôh a vlastne celá prvá polovica sezóny bola na nič.  Dokonca vypadol aj z avizovanej nominácie na Giro d’Italia a jeho debut na podujatí GT sa oddialil. Hrozila mu operácia, ktorá však aj tak nemusela nič vyriešiť. V tej dobe sa zoznámil s kondičným trénerom Radkom Kaftanom a práve on mu pomocou špeciálnych cvičení z jeho problémov pomohol.

O rok neskôr Leo pretekal s veľkou chuťou a nasadením. Podarilo sa mu opäť ovládnuť najprestížnejšie domáce preteky Czech Cycling Tour, ale čo je dôležitejšie dočkal sa aj prvého štartu na podujatí Grand Tour. V závere sezóny štartoval totiž na španielskej Vuelte. Nebol to však len obyčajný štart, König tu nebol len do počtu, ale všetkým dokázal, že s ním treba rátať na tých najvyšších priečkach. Podarilo sa mu zvíťaziť v ôsmej etape a celkovo obsadil deviatu priečku. Okrem toho zvíťazil aj v kráľovskej etape na Okolo Kalifornie.
 
 
konig 2016 mcr brychta
Leopold König na MČR a SR 2016 v časovke (© Jan Brychta, svetcyklistiky.cz)
 

V roku 2014 po pretekoch Okolo Ománu prišli problémy s kolenom, ktoré ho vyradili z prípravy a pretekového kolotoča na celé dva mesiace. Prišiel tak opäť o Giro, ale nemusel byť smutný, pretože sa dostal do nomínácie NetAppu na Tour de France a opäť všetkým predviedol svoje kvality. Nevyhral síce etapu ale mal ku tomu blízko. V celkovom poradí však vylepšil svoje maximum z podujatia Grand Tour, keď obsadil veľmi zaujímavú siedmu priečku. Dôležitý zlom jeho kariéry bol aj následný prestup do tímu Sky.

Tu začal pomerne pekne a znamenalo to celkovo šieste miesto na ďalšom veľkom podujatí Giro d’Italia, ale bez výraznejšieho čiastkového úspechu. Druhú časť sezóny sa však akoby trápil a hľadal sám seba. On sám, ale aj tréneri to dávali za vinu pretrénovaniu v zimnej časti sezóny. Štartoval síce na Tour de France, ale len ako jeden z domestikov skvelého kolegu Chrisa Frooma a v celkovom hodnotení obsadil až 70. priečku. Dalo by sa povedať, že túžil po tom aby táto sezóna už skončila a mohol sa opäť pustiť do prípravy na tú nadchádzajúcu.

Ani sezóna 2016 však určite nezačala podľa jeho predstáv. Dňa 3. februára, na štarte prvého „etapáku“, na Okolo Valencie spadol pri rozjazďovaní pred časovkou. Nedával svojmu zraneniu veľkú váhu a dokončil celé preteky na peknom 10. mieste. Po týchto pretekoch však nastali komplikácie zo zraneným kolenom, ktoré znamenali takmer štvormesačný pretekový výpadok. Vrátil sa až v júni a to priamo na preteky Okolo Švajčiarska, nešiel nijako úchvatne, ale sám tvrdil, že sa len potrebuje dostať do tempa a na svoje pôvodné wattové hodnoty. Podarilo sa mu však vyjazdiť si titul českého šampióna v časovke a tým pádom aj miestenku na OH do Ria. Tam chcel bojovať o medailové priečky. Bližšie bol ku tomu svojim 11. miestom v časovke. Cestné preteky, ktoré by boli z jeho pohľadu veľmi zaujímavé však nedokončil kvôli vyčerpaniu a úpalu. V dobrej forme však prišiel aj na Vueltu a až po kritickú 15. etapu, v ktorej na malý okamih zaváhal, sa držal v prvej päťke. Toto zaváhanie ho však nakoniec v cieli stálo hodinovú stratu a presunulo ho až do tretej desiatky celkového poradia. Šiestym miestom v časovke konečný výsledok trošku skorigoval a napokon obsadil 29. miesto.

Ak ročník 2016 nebol presne podľa jeho predstáv, rok 2017 by najradšej zo svojej kariéry vyškrtol úplne. Chronické problémy s kolenom ho vyradili v podstate na celý čas... Vďaka nim nedokončil v podstate skoro nič. Nie že by toho absolvoval nejako extra veľa, ale všetkých šesť pretekov bolo skrátka nad jeho sily. Zmenilo sa to až v októbri, kedy dokončil Okolo Turecka. O klasifikáciu mu nešlo, dôležitejšie bolo u českého pretekára zistenie, že to predsa len pôjde. Rovnaké pocity jazdec Bory - Hansgrohe zažil aj na Gree - Tour of Guangxi. V Číne našiel stratenú chuť k cyklistike.  Vyzeralo to tak, že nešťastné koleno už patálie robiť nebude, a tak budúci rok môže ukázať to, prečo odišiel zo Sky nazad ku svojim začiatkom. V Bore má byť predsa spoločne s Rafalom Majkom lídrom tímu na Grand Tours.
 
 
Súvisiaci článok pred prestupom do Sky:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop