Petr Vakoč

16.1.2017, 07:00 | Profily cyklistov | Rastislav Boris
1
Petr Vakoč sa narodil 11. júla 1992 v Prahe a jeho najväčším snom je vyhrať etapu na Tour de France, možno práve v narodeninový deň. Odmalička mal blízko k športu, ale najbližšie k cyklistike, v ktorej začal so súťažením už v šiestich rokoch. Trénoval pod dohľadom bývalého vicemajstra v cyklokrose Miloslava Kvasničku. Od dvanástich rokov si oblieklal dres Dukly Praha, dokonca zdedil galusku s menom Zdeněk Štybar. Vakoč postupne čerpal skúsenosti a rozvíjal všestrannosť cyklokrosom, na ceste, na dráhe i horskom bicykli.
 
 
ZAHRANIČNÁ CESTA TÍNEDŽERA
 
V juniorskom veku sa mu drina vrátila, keď skončil tretí v juniorských Pretekoch mieru alebo vyhral etapu a skončil druhý na Tour de Pays de Vaud. Aj to mu pomohlo k trojmesačnej stáži pre talenty vo Svetovom cyklistickom centre pod hlavičkou UCI vo Švajčiarsku. Podobne ako Roman Kreuziger si teda zvolil zahraničnú cestičku do profi pelotónu už od tínedžerského veku. Talent dokázal pätnástym miestom na MS v Kodani v kategórii do 23 rokov, keď vyhral šprintér Arnaud Démare.
 
Následne sa Vakoč presunul zo Švajčiarska do francúzskeho amatérskeho tímu s rodinnou atmosférou CC Etupes, vďaka ktorému si vyskúšal juniorské verzie Liége-Bastogne-Liége alebo Paríž - Roubaix. Cyklistiku tam spoznával s inými mladými talentmi kalibru vrchára Warrena Barguila. V roku 2013 sa dostal do "development tímu" Etixx - iHNed, v ktorého drese vyhral aj Okolo Slovenska, bol štvrtý na Czech Cycling Tour a druhý na ME do 23 rokov v Olomouci. Záver sezóny mu pokazila mononukleóza, ale od sezóny 2014 žije svoj sen profesionálneho cyklistu a pôsobí v "A tíme" Quick-Step.
 
 
vakoc 2016 akcia eqsf
Petr Vakoč v drese českého majstra vlani (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
CYKLISTICKÝ ŠTUDENT
 
Vakoč sa cíti ako ryba vo vode najmä na náročných okruhoch s krátkymi kopcami, respektíve na klasikách ardénskeho typu. V pelotóne jazdí inteligentnezodpovedne a už v úvodných sezónach dostával dôveru ako líder. V roku 2014 zažiaril víťazstvom v etape do Varšavy na Okolo Poľska, po ktorej nosil žltý dres štyri dni a v pamätnej etape na Štrbské Pleso ho udržal o sekundu pred Rafalom Majkom, napokon skončil desiaty.
 
Popritom študoval na Vysokej škole ekonomickej v Prahe, často sa učil po dojazde v hoteli. Študentské povinnosti však neboli termínovo zlúčiteľné s kariérou cyklistu, a tak zvolil prestup na súkromnú Vysokú školu ekonómie a manažmentu, tolerantnejšiu k športovcom. Vakoča baví okrem cyklistiky práve biznis alebo čítanie, a tak spojil príjemné s užitočným a spolu s bratom založili e-shop s cyklistickými knihami Velobooks.cz. Český talent Quick-Stepu už prečítal biografie Hincapieho, Frooma či Cavendisha alebo zahraničné odborné cykločasopisy, zaujíma sa o ekonomický a vedecký kontext cyklistiky.
 
 
vakoc 2016 brabant podium eqsf
Petr na bedne Brabantského šípu (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
ZO ŠTUDENTA HVIEZDA?
 
V sezóne 2015 tvrdo otestoval memoáre hviezd na vlastnej koži, keď si odkrútil Grand Tour premiéru na Giro d´Italia. Od vyčerpania zaspával už pri večeri, kým si telo zvyklo na novú hranicu záťaže. Komentoval to slovami "masaker" alebo "boj o prežitie". Ale určite mu to pomohlo v cyklistickom raste, respektíve k víťazstvu na českom šampionáte a na Czech Cycling Tour alebo k bronzu na Európskych hrách v Baku.    
 
Minulý rok 2016 bol pre Vakoča zatiaľ najúspešnejší. Vyhral dve menšie francúzske klasiky, Brabantský šíp, bol piaty na ME, deviaty na klasike GP Quebec a zažil premiéru na Tour de France ako domestik. Športový riaditeľ Rik Van Slyke ho charakterizoval slovami: "Postupne objavuje svoje schopnosti zvládnuť koncovky pretekov. Nie je šprintér, nie je vrchár, ani časovkár. V žiadnej disciplíne neexceluje, ale vie všetko. Dokáže vyhrať na najrôznejších miestach, i keď to nikto nečaká. Je diamantom, ktorý postupne obrusujeme."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop